Gränsen för statlig inkomstskatt höjs – 100 000 inkomsttagare får sänkt skatt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Gränsen för statlig inkomstskatt höjs – 100 000 inkomsttagare får sänkt skatt

Regeringen har meddelat att gränsen för när statlig inkomstskatt börjar tas ut kommer att höjas under 2025. Den nya gränsen, som justeras till 53 590 kronor i månaden, innebär att färre svenskar kommer att behöva betala den högre skattesatsen.

En återgång till årlig uppräkning av gränsen


Den statliga inkomstskatten, som idag betalas av de som tjänar över 51 275 kronor i månaden, kommer alltså att träda in först vid en högre inkomstnivå nästa år. Detta är en återgång till den praxis där gränsen justeras automatiskt årligen för att kompensera för inflation och löneutveckling. Förra året valde dock regeringen, tillsammans med Tidöpartierna, att pausa denna uppräkning på grund av den höga inflationen.
 

Kostnad: Sex miljarder kronor


Enligt finansminister Elisabeth Svantesson var beslutet att pausa uppräkningen en tillfällig åtgärd för att hantera den exceptionella inflationsituationen. Årets uppräkningen kommer kosta drygt sex miljarder kronor under 2025, enligt uppgifter från Finansdepartementet.
 

Vad är inkomstskatt och hur beräknas den?

  • ​Inkomstskatt: En skatt som betalas av personer som tjänar över en viss inkomstnivå, den så kallade brytpunkten. Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt före grundavdraget. Skattesatsen är 20 procent av den del av inkomsten som överstiger brytpunkten.
     
  • Brytpunkter 2024: För inkomståret 2024 är brytpunkten 51 275 kronor per månad (615 300 kronor per år) för personer under 66 år. För personer som fyllt 66 år är brytpunkten 697 300 kronor per år, på grund av högre grundavdrag.
     
  • Brytpunkten 2025: Brytpunkten höjs till 53 590 kronor per månad för personer under 66 år. För personer som fyllt 66 år blir brytpunkten högre - och påverkas av vad grundavdraget blir för 2025.

 

Lästips:
Hur hög blir skatten på ISK 2024?

Prisbasbeloppets rekordhöjs och påverkar pensioner, studiemedel och skatt på inkomst.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Missa inte betalningen av kvarskatten den 12 september!

1 minuts läsning

Vad är kvarskatt? Kvarskatt kallas också för underskott av slutlig skatt. Det betyder att du under året har betalat för lite skatt och alltså är skyldig att betala in mer till ditt skattekonto. I ditt slutskattebesked finns uppgift om hur mycket du ska b...

Föregående artikel
Nya regler förenklar bytet av bank – amorteringsunderlaget digitaliseras
1 minuts läsning