Ha inte räntefonder i ditt Investeringssparkonto
Jag har hört att man inte ska ha en räntefond i ett ISK. Kan du förklara varför tack!
Investeringssparkontot (ISK) är en schablonbeskattad sparform som både förenklar sparandet och sänker skatten för många. Istället för att deklarera varje enskild affär och beskatta eventuell vinst med 30 procent kapitalskatt så utgår man ifrån en schablonintäkt, som i sin tur beskattas med 30 procent. För år 2021 uppgår schablonintäkten till 1,25 %. Det innebär att du antas ha fått en avkastning på 1 250 kronor per 100 000 kronor kontovärde. Den avkastningen beskattas sedan med 30 % vilket innebär att skatten i slutändan landar på 375 kronor per 100 000 kronor kontovärde, förenklat.
För att sparformen ska vara attraktiv så behöver din förväntade avkastning överstiga schablonintäkten som i skrivande stund uppgår till 1,25 %. Inte nödvändigtvis varje år, då investeringar tenderar att svänga, men som ett snitt över tid. Dessutom bör du gärna ha en marginal på någon procentenhet ytterligare då schablonintäkten/schablonräntan förändras årligen.
Om din avkastning inte överstiger schablonintäkten så är det helt enkelt bättre att ha sitt sparande i en depå med vanlig traditionell kapitalbeskattning. Just när det kommer till räntesparande så är den förväntade avkastningen mycket låg, givet det unika lågränteklimatet vi befinner oss i. Risken är därmed stor att din verkliga avkastning understiger schablonintäkten och då är det skattemässigt mer förmånligt med traditionell beskattning.
För att exemplifiera kan vi anta att du har en ränteplacering på 100 000 kronor med en avkastning på 1 % under ett enskilt år. Avkastningen uppgår då alltså till 1 000 kronor. På investeringssparkontot skulle du betala 30 % skatt på schablonintäkten 1 250 kronor (1,25 %) vilket blir 375 kronor medan skatten med vanlig traditionell beskattning skulle landa på 300 kronor, alltså 30 % kapitalskatt på 1 000 kronor verklig avkastning.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Nordiska
Collector sparkonto
EP Bank
Skandia
Borgo
Brocc Finance
Nordax Bank
Volvofinans Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
Serafim Finans
HoistSpar
Nstart
BIGBANK
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!