Från och med årsskiftet 2025 får du endast göra ränteavdrag på hälften av dina räntekostnader för lån utan säkerhet. År 2026 slopas avdragsrätten helt.
Vad är ränteavdrag?
Ränteavdrag är en skattereduktion som gör det möjligt att dra av en del av räntan du betalar på dina lån från din beskattningsbara inkomst. Det innebär att Skatteverket varje år betalar tillbaka en del av dina räntekostnader via deklarationen. För närvarande är avdraget 30 % på räntekostnader upp till 100 000 kronor per år och 21 % på belopp över 100 000 kronor.
För lån utan säkerhet har följande ändringar införts
Rätten till avdrag för ränteutgifter ska trappas av på två år. Det innebär att avdrag för beskattningsåret 2025 får göras med 50 procent av ränteutgifter på lån som inte är förenade med säkerhet i bostad, fordon eller båt. Du får alltså göra avdrag med 30 procent av hälften av dina ränteutgifter. År 2026 tas hela avdragsrätten bort.
Varför införs dessa regler?
De nya reglerna syftar till att minska statens kostnader för ränteavdrag, dämpa överskuldsättningen i svenska hushåll och minska intresset för att ta onödiga konsumtionslån.
Hushållens skulder är generellt höga, och lån utan säkerhet, såsom blancolån och kreditkortsskulder, har blivit allt vanligare. Dessa lån saknar säkerhet för långivaren och har därför ofta högre ränta. Genom att ta bort ränteavdraget blir dessa lån dyrare, vilket regeringen hoppas ska avskräcka från överdriven skuldsättning.
Vilka lån påverkas av reglerna?
De nya reglerna gäller lån utan säkerhet i form av exempelvis bostad, fordon eller värdepapper. Skatteverket beskriver de nya kraven så här:
"Ränta ska dras av bara på lån som uppfyller särskilda förutsättningar gällande värdering av ställda säkerheter och maximal belåningsgrad. Ränta ska dras av på lån med säkerhet i bostad, värdepapper, fordon, båt, skepp eller luftfartyg, samt på lån som har lämnats av en pantbank. Ränta ska också dras av om lånet avser finansiering av ny-, till- eller ombyggnad av en byggnad och avsikten är att lånet när byggprojektet är färdigt ska omvandlas till ett lån med säkerhet i bostad."
Vad kan du göra?
Om du har lån utan säkerhet, såsom blancolån eller kreditkortsskulder, är det klokt att agera nu:
- Jämför räntor: Använd jämförelsetjänster som Compricer för att hitta lån och kreditkort med lägre räntor.
- Betala av snabbare: Fokusera på att minska skulden för att minska dina räntekostnader.
- Överväg omfinansiering: Har du flera små lån? Samla dem i ett lån med lägre ränta. Om möjligt, överväg att utöka ett befintligt bolån eller teckna ett lån med säkerhet, som till exempel ett billån, för att betala av dina dyrare lån utan säkerhet.
Lästips:
Jämför privatlån och byt idag
Hos oss kan du låna upp till 600 000kr utan säkerhet. Genom innovativ teknik och mänsklig närvaro skapar vi en djup förståelse för varje enskild kund. Vi erbjuder trygga produkter till hållbara villkor som främjar en sund, ansvarsfull och långsiktig privatekonomi. Läs mer |
Effektiv ränta6,07 - 20,64 |
Läs mer |
Med Coop Privatlån kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet med schyssta villkor och bra ränta. Är du Coop-medlem får du 1 %-enhet lägre ränta. Med vårt flexibla lån kan du exempelvis ändra din månadskostnad och ansöka om att höja ditt lån. Som kund kan du vara trygg med att du har en av marknadens lägsta räntor på ditt privatlån med vår räntegaranti. Ansök enkelt och få ditt erbjudande direkt! Läs mer |
Effektiv ränta5.33 - 25.46 |
Läs mer |
Låna upp till 350.000 kr till utan säkerhet och använd pengarna till det du behöver. Läs mer |
Effektiv ränta7.12 - 20.49 |
Läs mer |
Vi är den digitala banken för dig som vill ha en enkel och smidig bankvardag. Hos oss kan du låna till din renovering, ditt bilköp eller samla dina andra lån och krediter. |
Effektiv ränta6,13 -14,64 |
Läs mer |
Låna hos Resurs Bank: |
Effektiv ränta* 8,10 - 17,70 |
Låna hos Resurs Bank: |
* Dessa räntor är exempelräntor. För mer info, se respektive banks hemsida. |
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!