Har du svårt att erkänna när du har fel?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Har du svårt att erkänna när du har fel?

I min förra krönika i Omni Ekonomi “Dåliga ekonomiska beslut? Det sitter i generna” skrev jag om förlustaversion och riskminimering. Det jag inte berättade då var att på grund av att vi människor inte vill förlora, så vill vi heller inte ha fel. Att ha fel upplevs nämligen som en förlust. Och för att undvika att ha fel så är vi omedvetet selektivt uppmärksamma på information som stödjer vår uppfattning istället för på information som förkastar den.

Konfirmeringsbias kallas denna tankevurpa som gör att vi söker, tolkar och kommer ihåg information som bekräftar våra befintliga åsikter samtidigt som vi ignorerar information som motsäger dem. Ibland är vi helt blinda för det vi inte letar efter.

Konfirmeringsbias kan leda till förödande beslut eftersom tankevurpan ger oss en övertro på våra personliga åsikter samtidigt som vi bortser från källor som motbevisar oss. Våra felaktiga uppfattningar förstärks på bekostnad av mer korrekta. Konfirmeringsbias gör också att vi lägger mycket energi på att försvara våra åsikter, istället för att medge att vi kan ha fel.

Känner du igen dig? Eller tänker du kanske snarare att ja precis, så fungerar min partner eller min kollega? Det är helt normalt. För vi är nämligen omedvetna om våra egna förutfattade meningar samtidigt som vi är väl medvetna om att andra har sådana. 

När det kommer till ekonomiska beslut kan konfirmeringsbias ha betydande konsekvenser för hur vi investerar och spenderar våra pengar. Till exempel, om vi tror starkt på att en viss aktie kommer att prestera bra kan vi aktivt leta efter nyheter och analyser som bekräftar vår övertygelse, samtidigt som vi bortser från eller helt enkelt inte söker information som indikerar svagheter eller risker med aktien.

Konfirmeringsbias påverkar även våra konsumtionsvanor. Om vi har en förutfattad uppfattning om att en viss produkt eller varumärke är överlägsen, söker vi ofta information som bekräftar den åsikten och bortser från alternativa produkter och varumärken som potentiellt kan vara lika bra eller bättre. 

Sex tips för att motverka konfirmeringsbias:

  1. Leta aktivt efter information som motsäger dina befintliga åsikter.
     
  2. Ta in information från olika källor för att få en mer heltäckande bild.
     
  3. Diskutera och sök råd från personer med olika åsikter och expertis.
     
  4. Skapa en ram av objektiva kriterier eller riktlinjer för att bedöma information och fatta beslut.
     
  5. Öva på att vara öppen för förändring och vara redo att omvärdera dina åsikter om ny information presenteras.
     
  6. Utveckla din förmåga till kritiskt tänkande. Fråga dig själv varför du tror på det du gör och utmana dina egna antaganden regelbundet.

Detta är en krönika från Omni Ekonomi 23 juni 2024.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Riksdagen sa ja: Höjt tillfälligt tak för rotavdrag

1 minuts läsning

75 000 kronor per avdrag Under hela 2024 är taket för rotavdraget 75 000 kronor per person och 75 000 kronor per person för rutavdrag. Fram tills den 1 juli får dock högst 50 000 kronor användas för rotavdrag och högst 75 000 kronor sammanlagt för ...

Föregående artikel
Nytt verktyg: Så mycket kostar bilförsäkringen i din kommun
1 minuts läsning