Hemförsäkring - vilken självrisk har du?

Klocka 1 minuts läsning
Hemförsäkring - vilken självrisk har du?

Alla behöver en hemförsäkring! Den skyddar dina saker och dig. Hos vissa försäkringsbolag kan du själv välja nivå på din självrisk i din hemförsäkring. Du kan ta ett mindre eller större “självansvar” och på så sätt ändra storleken på premien som du betalar.

Vilken självrisk är optimal?

En prisslagning gjord av Henrik Senestad, Försäkringsekonom på Gofido, visar att över hälften av Gofidos kunder väljer en självrisk som är större än 1 500 kronor. Henrik tipsar oss om att vi ska välja självansvar (hos de försäkringsbolag där det går att välja) efter vad vi tänkt använda försäkringen till. Han skriver: “Håll det lågt om du vill ha ersättning om mobilen går sönder. Och, håll det högt ifall du bara tänkt använda försäkringen till stora händelser som brand eller läckage”.

Hemförsäkringens innehåll

Det finns ingen lag som säger att du måste ha en hemförsäkring, men det rekommenderas starkt av bland andra Konsumenternas försäkringsbyrå. Hemförsäkringen är ett försäkringspaket som kan ge dig ersättning om dina saker blir stulna eller skadade och skyddar dig om du till exempel råkar ut för något på en resa eller blir utsatt för brott. Alla hemförsäkringar innehåller egendomsskydd, ansvarsskydd, reseskydd och överfallsskydd.

  • Egendomsskyddet kan ge ersättning för saker som blir stulna eller utsatta för brand- eller vattenskada. Skyddet gäller alla saker du äger, hyr eller lånar för privat bruk.
     
  • Ansvarsskyddet kan täcka skadestånd som du krävs på, exempelvis om din hund orsakat bitskador eller om en vattenläcka i din lägenhet orsakat vattenskador hos dina grannar.
     
  • Reseskyddet som finns i din hemförsäkring gäller under 45–60 dagar beroende på vilken försäkring du har. Reser du under längre tid behöver du en utökad försäkring, vilket även gäller om resan innehåller aktiviteter som anses ha hög risk.
     
  • Överfallsskyddet kan ge ersättning om du till exempel skulle bli misshandlad.


Bostadsrättsförsäkring 

Bor du i en bostadsrätt ansvarar du för det inre underhållet av lägenheten (ytskikt och fast inredning) och för skador som kan inträffa i den. Utan en bostadsrättsförsäkring riskerar du att få betala kostsamma reparationer vid skada. Bostadsrättsförsäkringen tecknar du genom ett tillägg till din hemförsäkring eller genom en kombinerad hem- och bostadsrättsförsäkring. Ibland ingår bostadsrättsförsäkringen i föreningens fastighetsförsäkring, och i så fall behöver du endast en hemförsäkring. Vid all ersättning drar försäkringsbolagen av för arbetskostnad och ålder på skadade material.

Villaförsäkring
En villaförsäkring tecknas ofta i kombination med en hemförsäkring och kallas då för villahemförsäkring. Villaförsäkringen kan ge dig ersättning för skador på din villa, din tomt och fasta installationer såsom garage och uthus. Försäkringen innehåller även ett rättsskydd, en ersättning för kostnader för ett juridiskt ombud om du hamnar i tvist samt ett ansvarsskydd som täcker skadestånd om till exempel en besökare eller en hantverkare skadar sig hemma hos dig. En villaförsäkring omfattar skada från brand, översvämning, nedfallna träd samt skador på köks- och badrumsinredning, värmepanna och andra installationer såsom rör och ledningar. En villaförsäkring täcker vanligtvis även skador på utomhusbelysning, växter, staket, flaggstänger, gångar, uppfarter och bryggor som tillhör fastigheten.

Här får du en kort sammanfattning om vad du bör tänka på när det kommer till din hemförsäkring (0:50 min)
 


Jämför hemförsäkringar här och få kostnadsfri hjälp att hitta rätt försäkring till rätt pris.

Läs också:

Compricers ekonomiskola del 7: Försäkringar

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Bästa tipsen till dig som ska köpa stuga i sommar

Klocka 1 minuts läsning

Intresset för att äga en sommarstuga har ökat sedan pandemin bröt ut. De senaste 12 månader har det sålts 21 procent fler fritidshus än perioden innan. Under första kvartalet 2021 har priserna stigit med 16 procent för fritidshus på riksniv&ari...

Föregående artikel
Fällorna när du köper begagnad bil av bilhandlare
Klocka 1 minuts läsning