Hur fördelas våra skattepengar (1556 miljarder kronor)?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Hur fördelas våra skattepengar (1556 miljarder kronor)?

Hur mycket betalar vi i skatt, till vilka ändamål går skattepengarna och vad kostar vår välfärd egentligen?


1556 miljarder kronor betalade vi i skatt i Sverige år 2011




59 procent av detta var skatt från arbete (kommunalskatt, statlig inkomstskatt, egenavgifter och arbetsgivaravgifter), 29 procent var skatt på konsumtion (mervärdesskatt och punktskatter på t.ex. energi och tobak) och 12 procent var skatt på kapital.

En lön på 55 000 kronor bidrar med 38 000 kronor i skatt

Ett typhushåll (sammanboende med två barn) med en sammanlagd bruttomånadslön på 55 000 kronor bidrar med 38 000 kronor i skatt varje månad. Enligt Maria Ahrengart, ekonom på Institutet för Privatekonomi på Swedbank, så är skatten som syns i lönekuvertet en sak, men om även skatten på konsumtion och arbetsgivaravgifter räknas in blir skatten tre gånger så hög. ”Att veta vad vi betalar för olika samhällstjänster och hur våra skattepengar fördelas är en väg till att öka förståelsen för vad vår välfärd faktiskt kostar”, säger Maria.

Till vilka ändamål går skatten?



Av de 38 000 kronorna som typhushållet betalar i skatt går 7260 kronor till staten (19 %), 13 600 kronor till kommunen (36 %), 7530 kronor till Landstinget (20 %), 9470 kronor till ålderspension (25 %) och 120 kronor går till begravningsavgift.
 

Största delen av de skatter vi betalar går till att skapa ekonomisk trygghet under tider i livet då vi inte kan arbeta, som när vi är sjuka och under barndomen och ålderdomen. De största posterna dit vår skatt går är till ålderspensionen, landstinget, specialistläkarvården, äldreomsorg samt till grundskola och förskola.

För vårt typhushåll med sammanlagda inkomsten på 55 000 kronor går skatten på 38 000 kronor per månad till bland annat följande:

   

Statlig skatt

Sjukpenning mm

930 kr

Familj och barn

760 kr

Arbetsmarknad/arbetsliv

700 kr

Hälsovård

600 kr

Utbildning

540 kr

 

Kommunal skatt

Äldreomsorg

2600 kr

Grundskola

2150 kr

Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg

1910 kr

Funktionshindrade

1520 kr

Gymnasieskola

1030 kr

 

Skatt till Landstinget

Specialvård, somatisk

3550 kr

Primärvård

1180 kr

Läkemedel (öppenvård)

620 kr

Specialvård, psykiatrisk

610 kr

Övrig hälso- och sjukvård

600 kr

 

Källa: Vart tar våra skattepengar vägen? från Institutet för Privatekonomi hos Swedbank.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Dags att flytta hemifrån? Glöm inte försäkringen!

Klocka 1 minuts läsning

När det är dags att flytta hemifrån eller byta boende är det viktigt att se över sin ekonomi, teckna ett elavtal och skaffa en hemförsäkring. Sommaren 2012 går mot sitt slut och många av oss återgår till våra jobb eller studier. Men för dig som ska ge dig iv&au...

Föregående artikel
Vilken utbildning bör du välja för högst lön?
Klocka 1 minuts läsning