Hushållsbudget - så gör du en budget för dig

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 3 minuters läsning
Hushållsbudget - så gör du en budget för dig

Att ha en välplanerad hushållsbudget är avgörande för att få kontroll över din ekonomiska situation och se till att du lever inom dina tillgångar. Många glömmer bort vikten av att hålla koll på inkomster och utgifter och därför kan pengarna lätt segla iväg fortare än du tror om du inte tänker dig för.

Men hur gör man då en hushållsbudget? Här kan du läsa mer om vad en hushållsbudget är och hur du gör en.
 

Vad är en hushållsbudget?


En hushållsbudget är en detaljerad plan som visar dina inkomster och utgifter under en given tidsperiod, vanligtvis en månad. Många brukar också göra den årsvis. Syftet med en hushållsbudget är att den ska ge dig en översikt över din ekonomi och hjälpa dig att bli mer medveten om dina kostnader.
 

Så gör du en hushållsbudget


Att skapa en hushållsbudget kan tyckas trist till en början men med rätt strategi och verktyg kan du göra processen smidigare.

Här är några steg som hjälper dig att komma igång:

  • Fastställ dina inkomster: Räkna ut dina totala inkomster för varje månad. De kan komma från lön, vara bidrag och eventuella andra intäkter som avkastning eller försäljning av saker. Det är viktigt att vara så noggrann som möjligt för att få en korrekt bild av din ekonomi.
  • Identifiera dina utgifter: Gå igenom dina kvitton och räkningar för att se vilka utgifter du har varje månad. Kategorisera dem i olika områden, som mat, boende, transport, nöjen och skulder. Då får du en tydlig bild av hur mycket du spenderar i varje utgiftspost.
  • Sätt upp dina sparmål: Bestäm hur mycket du vill spara varje månad och sätt upp konkreta mål för dina besparingar. Det kan vara en buffert för oväntade utgifter eller att spara till en resa, en bostad eller ett stort inköp. Lägg till även detta i budgeten
  • Våga justera och utvärdera: Utvärdera dina utgifter och se om det finns några områden där du kan minska kostnaderna. Kanske kan du minska antalet restaurangbesök och laga mer mat hemma, eller så kan du byta till ett billigare mobilabonnemang och göra dig av med streamingtjänster du inte använder.
     

Ladda ner en mall för hushållsbudget kostnadsfritt – eller gör en egen


En hushållsbudget är inte svår att göra. Du kan göra den i ett Excelark eller Google sheets – då blir det enklare att få uträkningarna att stämma eftersom programmet gör det automatiskt. Annars kan du även ladda ner en kostnadsfri mall för hushållsbudget på nätet och fylla i dina siffror - eller använda en app.
 

Tips och råd för att få ut mer av din hushållsbudget


För att få ut mesta möjliga av din hushållsbudget får du här några användbara tips och råd du kan ta med dig:

  • Var realistisk: När du skapar din budget är det viktigt att vara realistisk och inte överskatta eller underskatta dina inkomster och utgifter. Om du inte är säker på vissa kostnader kan du undersöka eller kolla tidigare kvitton eller kontoutdrag för att få en uppskattning.
  • Spara för nödsituationer: Inkludera en slags nödbuffert i din budget för att hantera oväntade utgifter som sjukdom eller bilreparationer. Spara ihop några månadslöner för att alltid ha tillgång till pengar vid akuta kostnader.
  • Följ upp: En hushållsbudget bör inte vara statisk. Följ upp din budget regelbundet och justera den efter behov. Lägg till eller ta bort kategorier och var inte främmande för vad du behöver både när det gäller på kort och lång sikt.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Ångerrätt - så fungerar den

Klocka 4 minuters läsning

Om du köper en vara eller tjänst på distans omfattas du automatiskt av ångerrätt i 14 dagar. Här går vi igenom vilka rättigheter du har enligt lagen och hur ångerrätten fungerar.   Vad är ångerrätt och hur fungerar den...

Föregående artikel
Deklarationen är öppen - detta ska du tänka på
Klocka 2 minuters läsning