Hyr ut din bostadsrätt i andra hand. Här guidar vi dig genom alla regler och viktiga saker att tänka på när du vill hyra ut din bostad till någon annan.
Får man hyra ut sin bostadsrätt i andra hand och i sådana fall hur länge? Vad är en skälig hyra? Och vem ska stå för hemförsäkringen? Frågorna när det kommer till andrahandsuthyrning av en bostadsrätt är många och det finns flera regler du behöver ha koll på. Här guidar vi dig genom allt viktigt du behöver veta när du vill hyra ut din bostadsrätt.
Få din uthyrning av bostadsrätten godkänd
Det första du måste göra när du vill hyra ut din bostadsrätt i andra hand är att ta reda på om du får hyra ut den av bostadsrättsföreningen. Det är nämligen vanligt att uthyrningen måste godkännas av bostadsrättsföreningens styrelse först.
Anledningar som normalt räknas som giltiga skäl är följande:
- Tillfälligt arbete eller studier på annan ort
- En längre utlandsvistelse (minst några månader)
- Om du ska prova att flytta ihop med någon som du är i ett parförhållande med
- Uthyrning till närstående under en begränsad tid
- Om du behöver läggas in på sjukhus eller annat boende på grund av ålder eller sjukdom
- I väntan på försäljning av bostaden på grund av för tillfället dåliga marknadsförutsättningar
Skulle styrelsen neka din uthyrning trots att du har giltiga skäl kan du vända dig till Hyresnämnden. Lämnar de tillstånd så får du hyra ut din bostadsrätt i andra hand. Tänk på att en bostadsrätt som du endast har för avsikt att hyra ut vanligen inte anses som ett giltigt skäl.
Hyra ut en bostadsrätt till rätt pris
Hur mycket får man hyra ut sin bostadsrätt för egentligen? Det du behöver tänka på är att ta ut en skälig hyra. Vad som räknas som en skälig hyra är dina driftskostnader såsom avgift till bostadsrättsföreningen, el, vatten och bredband samt din kapitalkostnad som ska beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.
En skälig avkastningsränta anses ligga ett par procent över riksbankens referensränta. Det spelar alltså ingen roll om du har lån på bostadsrätten eller inte. Skulle du ha lån är det inte den ränta du betalar till banken som hyran ska grunda sig på.
Hyr du ut bostadsrätten möblerad har du även rätt att göra ett påslag för detta på 10-15 procent i möbelslitage.
Redovisning och skatt när du hyr ut en bostadsrätt
Hyr du ut din bostadsrätt i andra hand måste du betala skatt på de hyresintäkter du får. Du redovisar intäkterna som inkomst i samband med din årliga deklaration. Du får sedan göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor samt ett avdrag för den månadsavgift du betalat till bostadsrättsföreningen. De inkomster som överstiger efter att du gjort dina avdrag beskattas med 30 procent.
Du kan läsa mer om redovisningsreglerna på Skatteverkets hemsida.
Hur länge får man hyra ut i andra hand?
Så hur länge får man hyra ut en bostadsrätt i andra hand då? Det finns ingen lag som sätter begränsningar här utan det är normalt bostadsrättsföreningens styrelse som avgör. Normalt är att som högst bevilja ett år i taget men undantag finns.
Hitta en hyresgäst
När du ska hitta en hyresgäst brukar det vara enklast att lägga upp en bostadsannons på exempelvis Blocket eller Facebook. Det finns även flera förmedlare du kan använda dig av som exempelvis Samtrygg.
Det bästa när du ska välja hyresgäst är att lita på din magkänsla. Låt din potentiella hyresgäst få komma på en visning för att du ska få en känsla av personen. Be gärna om att få se en kreditupplysning som personen tagit på sig själv så du kan kontrollera om det till exempel finns tidigare betalningsanmärkningar. Det kan även vara bra att be om referenser om personen har hyrt en bostad innan. Det är viktigt att du känner dig trygg när du hyr ut din bostadsrätt.
Tänk på att bostadsrättsföreningen normalt vill godkänna vem du hyr ut till så när du hittat en hyresgäst behöver du komplettera din ansökan om andrahandsuthyrning med uppgifter om hyresgästen.
Skriv ett hyreskontrakt
Den viktigaste delen när du ska hyra ut din bostadsrätt är att skriva ett hyreskontrakt – även om du hyr ut till någon närstående. I kontraktet ska det bland annat framgå vad som gäller om hyresgästen gör någon skada i bostaden eller inte betalar hyran. Du kan antingen ta hjälp av en jurist för att ta fram ett andrahandskontrakt eller använda dig av en gratis mall på nätet. Se bara till att den innehåller det som krävs för att undvika eventuella tvister i framtiden.
För att undvika problem är det en bra idé att upprätta ett protokoll över befintliga skador i bostaden så att du som hyresvärd och hyresgästen är överrens om skicket innan kontraktet skrivs på.
Hyr du ut bostadsrätten möblerad bör du även upprätta en inventarieförteckning. Denna innebär att du gör en lista över alla möbler och andra inventarier som finns i bostaden.
Glöm inte hemförsäkringen
Din hemförsäkring vid en andrahandsuthyrning gäller endast för dig och inte för din hyresgäst. Därför behöver även din hyresgäst teckna en hemförsäkring.
Du kan även behöva göra ändringar i din nuvarande hemförsäkring om du hyr ut i andra hand. Kontakta ditt försäkringsbolag för att säkerställa att både du och din bostad är rätt försäkrad under uthyrningsperioden.
Vill du byta eller skaffa en ny hemförsäkring kan du enkelt jämföra olika försäkringsbolag här på Compricer.
Fler lästips:
- Andrahandsuthyrning - Viktiga saker att tänka på
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!