IBAN-nummer används för att underlätta betalningar och banköverföringar mellan länder inom Europa. Här kan du läsa om hur IBAN fungerar och hur du hittar ditt nummer.
Att skicka och ta emot pengar mellan olika länder kan vara en utmaning, särskilt när det kommer till att hantera olika valutor och betalningsmetoder. För att underlätta denna process har EU infört IBAN-systemet, vilket gör det enklare och säkrare att överföra pengar mellan länder inom Europa.
Vad är IBAN-nummer?
IBAN står för International Bank Account Number, vilket är ett internationellt standardiserat kontonummer som används för att identifiera bankkonton vid internationella betalningar. Det består av en serie av siffror och bokstäver som ger en unik identifiering av ett bankkonto.
IBAN är en internationell standard som används i Europa för att underlätta överföringar mellan olika länder och banker. Det är utformat för att förhindra felaktiga betalningar, förkorta behandlingstiden för överföringar och minska kostnaderna för transaktioner.
Om du ska göra en internationell banköverföring inom EU eller EES behöver du ange mottagarens IBAN-nummer. Om du överför pengar till en person eller företag i ett land utanför EU eller EES behöver du också veta deras BIC-kod, vilket står för Bank Identifier Code.
Vad består IBAN-nummer av?
IBAN-numret består av en serie siffror och bokstäver som ger en unik identifiering av ett bankkonto. Det är uppbyggt enligt en viss standard och består alltid av en landskod, en kontrollsumma och ett bankkontonummer.
Till exempel kan ett IBAN-nummer från Sverige se ut som följer: SE12 8000 0810 5993 1507 4183. De två första tecknen, "SE", är landskoden för Sverige, följt av en kontrollsumma och det faktiska bankkontonumret.
Var hittar man sitt IBAN-nummer?
IBAN-numret finns på ditt bankkonto och du kan vanligtvis hitta det på dina bankkontoutdrag eller via din internetbank. Om du är osäker på var du hittar ditt IBAN-nummer, kan du kontakta din bank för att få hjälp.
Så hittar du IBAN-nummer hos de vanligaste bankerna:
- IBAN nummer Swedbank – Logga in i appen eller internetbanken och klicka på det aktuella kontot. Under rubriken “Detaljer” ser du IBAN och BIC.
- IBAN nummer Nordea – Logga in i appen eller internetbanken och klicka på det aktuella kontot. Klicka på kontouppgifter för att se IBAN och BIC.
- IBAN nummer SEB – Logga in i appen och välj ditt konto. Klicka sedan på de tre punkterna och välj kontoinformation. Logga in i internetbanken och gå till “konton och kort”- Klicka på kontonamn och sedan kontodetaljer.
- IBAN nummer Länsförsäkringar – Logga in på “Mina sidor” och välj ditt konto. Klicka på “Kontoinformation” för att se ditt IBAN-nummer, Du kan inte se numret i mobilappen utan måste logga in via lansforsakringar.se.
- IBAN nummer Nordea – Logga in i appen eller på internetbanken och klicka på det konto du vill se information om. Klicka sedan på “Kontouppgifter”.
- IBAN nummer Handelsbanken – Logga in på internetbanken och välj “Konton och kort”. Klicka på ditt konto och sedan på “Kontovillkor”.
Så fungerar IBAN-systemet
IBAN-systemet fungerar genom att tilldela en unik kod till varje bankkonto i de länder som deltar i systemet. Denna kod innehåller information om banken och kontoinnehavaren och gör det möjligt att snabbt och enkelt identifiera och verifiera kontoinformationen för en betalning.
För att skicka eller ta emot en betalning med hjälp av IBAN-systemet, behöver man känna till mottagarens IBAN-nummer och eventuellt deras BIC-kod. Sedan kan man använda denna information för att initiera en överföring genom sin bank, som sedan skickar betalningen via SWIFT-nätverket till mottagarens bank.
SWIFT-nätverket fungerar som en mellanhand mellan avsändarbanken och mottagarbanken och verifierar att informationen är korrekt och att betalningen kan genomföras. Om allt stämmer överförs pengarna till mottagarens konto och båda parter får en bekräftelse på att betalningen har genomförts.
IBAN-systemet är ett säkert och pålitligt sätt att skicka och ta emot pengar inom EU och vissa andra länder som deltar i systemet. Det är också ett effektivt sätt att minska risken för felaktiga överföringar och förhindra bedrägeri.
Fler lästips:
- Skicka pengar utomlands - Så fungerar det
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!