Importera bil till Sverige - Så går det till

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Importera bil till Sverige - Så går det till

Om du köpt en bil som du ska importera till Sverige finns det några saker du behöver ha koll på. Här guidar vi dig steg för steg genom hela processen.

Så importerar du en bil


Här finner du allt du behöver ha koll på för att importera en bil till Sverige.


1. Tull


Ska du importera en bil från ett land utanför EU kommer du behöva betala en tullavgift och moms. Du måste anmäla bilen till Tullverket på närmaste tullklareringsexpedition direkt efter att du passerat den svenska gränsen. Du behöver då ha med dig inköpsfaktura, köpehandling, utländskt registreringsbevis och kvitto eller annan handling som styrker bilens värde för att Tullverket ska kunna räkna ut avgifterna.

Tullavgiften är 10 procent beräknat på bilen inköpspris, fraktkostnad, försäkring och hanteringskostnader för transporten fram till EU:s gräns.

Importerar du en bil från ett EU-land behöver du inte anmäla den eller betala tullavgift, dock behöver du betala svensk moms om bilen är ny. Bilen räknas som ny om den kört färre än 600 mil eller varit i trafik under mindre än sex månader.
 

2. Moms


Moms, eller mervärdesskatt som det också heter, behöver du betala på bilar du importerar från länder utanför EU. Momsen ligger på 25 procent av bilens värde tillsammans med tullavgiften.

Importerar du en ny bil från ett annat EU-land måste du anmäla köpet till Särskilda Skattekontoret i Ludvika och betalar sedan momsen på 25 procent till Skatteverket. För begagnade bilar som importeras från ett EU-land behöver du inte betala någon moms i Sverige utan betalar det i landet där du köpt bilen.
 

3. Ursprungskontroll


Importerar du en bil till Sverige måste du ansöka om en ursprungskontroll för att bilen sedan ska kunna registreras. Detta gör du på Transportstyrelsen hemsida genom att välja Import från ett EU-land eller Import från ett land utanför EU och sedan följa instruktionerna. Transportstyrelsen tar ut en avgift för detta som du måste betala i förskott. Avgiften ligger just nu på 1 100 kronor.

Nya bilar som importeras av registrerade importörer och nya bilar som tillverkas av yrkesmässiga tillverkare i Sverige behöver inte ansöka om ursprungskontroll.
 

4. Registreringsbesiktning


När ursprungskontrollen är godkänd kan du boka tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll. Vid en registreringsbesiktning görs en grundlig kontroll av bilen för att säkerställa att den är anpassad efter svenska förhållanden. De fastställer också de fordonsuppgifter som ska registreras i vägtrafikregistret. När registreringsbesiktningen är godkänd får den importerade bilen ett registreringsnummer. Registreringsbevis och registreringsskyltar skickas sedan hem till dig.

På Swedac.se kan du hitta besiktningsföretag som utför registreringsbesiktning nära dig.
 

5. Kontrollbesiktning


Du kan i vissa fall även behöva göra en kontrollbesiktning när du har importerat en bil. Detta görs i så fall efter att registreringsbesiktningen blivit godkänd och bilen har fått sitt registreringsnummer.

Kontakta ditt närmaste besiktningsföretag för att ta reda på om din bil behöver kontrollbesiktigas.
 

6. Ställa på bilen


När hela registreringsprocessen är klar och godkänd återstår det bara att ställa på bilen. Innan du gör detta måste dock bilen ha en giltig trafikförsäkring. Här på Compricer kan du jämföra bilförsäkringar från flera olika försäkringsbolag.

Du kan ställa på bilen genom att använda Transportstyrelsens e-tjänst, deras app eller skriftligt via bilens registreringsbevis. Efter detta kommer du få en faktura för att betala bilens fordonsskatt. Sen är det bara att tuta och köra med din importerade bil!
 

Hur mycket kostar det att importera en bil till Sverige?


Hur mycket det kostar att importera en bil till Sverige beror på ett flertal olika faktorer. Det som påverkar kostnaden är bland annat vilket land bilen importeras från och om det är en ny eller gammal bil. Här kommer några riktlinjer på hur du kan räkna ut kostnaden för att importera bilen:

  • Tullavgift – 10 procent beräknat på bilen inköpspris, fraktkostnad, försäkring och hanteringskostnader för transporten fram till EU:s gräns
  • Moms – 25 procent av bilens värde
  • Ursprungskontroll – 1 100 kronor
  • Registreringsbesiktning – Priserna varierar så hör med ditt besiktningsföretag
  • Kontrollbesiktning – Priserna varierar så hör med ditt besiktningsföretag
     

Fler lästips för dig som ska köpa en bil


Ägarbyte av bil – Så här gör du (komplett guide)

Leasa eller köpa bil – Vad är bäst?

Elbil, laddhybrid, diesel eller bensin?

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Rusta sommarstugan inför vintern

Klocka 1 minuts läsning

Hur ska man tänka när man stänger sitt sommarhus inför vintern? Vad är viktigt att inte missa? Och är det värt att spara in på elen och stänga värmen helt? Här följer 9 tips om vad du ska tänka på inför vintern: Gör det svårt för skadedjur. Fö...

Föregående artikel
Skuldsanering – Så fungerar det
Klocka 1 minuts läsning