Inflation fortsätter att sjunka: Ny siffra för september

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Inflation fortsätter att sjunka: Ny siffra för september

Inflationen sjönk till 1,1 procent i september enligt KPIF, en minskning från 1,2 procent i augusti, rapporterar SCB. Riksbanken har som mål att inflationen (KPIF) ska ligga på 2 procent för att skapa stabilitet i ekonomin.

KPIF är Riksbankens viktigaste inflationsmått, där räntornas påverkan räknas bort. Den senaste nedgången beror huvudsakligen på sjunkande drivmedelspriser, medan livsmedelspriserna steg mer än vanligt.

KPI, KPIF och KPIFXE

  • KPI (Konsumentprisindex): Ett mått som visar hur priserna på en korg av varor och tjänster utvecklas över tid. KPI september = 1,6 procent
     
  • KPIF (KPI med fast ränta): Liknar KPI men justerar bort effekten av förändrade räntesatser, vilket ger en tydligare bild av den underliggande inflationen. KPIF september = 1,1 procent
     
  • KPIFXE (KPIF exklusive energi): En version av KPIF där energipriser inte räknas med, vilket ger en bild av inflationen utan påverkan från de ofta svängande energipriserna. KPIFXE september = 2,0 procent

Vad är inflation

Inflation innebär att priserna på varor och tjänster stiger, vilket gör att pengarnas värde minskar. Riksbankens inflationsmål på 2 procent är satt för att upprätthålla en sund ekonomisk tillväxt och prisstabilitet.

Faktorer som påverkar inflationen

Inflation påverkas av olika faktorer, som efterfrågan, tillgång på insatsvaror och penningmängden. Hög inflation skapar osäkerhet i ekonomin, medan för låg inflation, eller deflation, kan leda till andra problem. Historiskt sett har Sverige haft både hög och låg inflation, med en topp på 47 procent under 1918 och negativ inflation under finanskriserna på 1990- och 2000-talen.

Lästips:

Inflation – Så fungerar det (komplett guide)

Riksbanken sänkte styrräntan för tredje gången i år och fler sänkningar väntas

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Nu sänks räntan på ditt rörliga sparkonto - men inte på alla

Klocka 1 minuts läsning

De har sänkt mest De banker/sparinstitut som har sänkt sina rörliga sparkontoräntor mest är Brocc Finance (-1,4), Skandia (-1,05), Avanza (-0,75), Handelsbanken (-0,75), Landshypotek Bank (-0,75), Nordnet (-0,75), SBAB (-0,75) och SEB (-0,75). Tre konton har hö...