Inflationen sjönk till 1,1 procent i september enligt KPIF, en minskning från 1,2 procent i augusti, rapporterar SCB. Riksbanken har som mål att inflationen (KPIF) ska ligga på 2 procent för att skapa stabilitet i ekonomin.
KPIF är Riksbankens viktigaste inflationsmått, där räntornas påverkan räknas bort. Den senaste nedgången beror huvudsakligen på sjunkande drivmedelspriser, medan livsmedelspriserna steg mer än vanligt.
KPI, KPIF och KPIFXE
- KPI (Konsumentprisindex): Ett mått som visar hur priserna på en korg av varor och tjänster utvecklas över tid. KPI september = 1,6 procent
- KPIF (KPI med fast ränta): Liknar KPI men justerar bort effekten av förändrade räntesatser, vilket ger en tydligare bild av den underliggande inflationen. KPIF september = 1,1 procent
- KPIFXE (KPIF exklusive energi): En version av KPIF där energipriser inte räknas med, vilket ger en bild av inflationen utan påverkan från de ofta svängande energipriserna. KPIFXE september = 2,0 procent
Vad är inflation
Inflation innebär att priserna på varor och tjänster stiger, vilket gör att pengarnas värde minskar. Riksbankens inflationsmål på 2 procent är satt för att upprätthålla en sund ekonomisk tillväxt och prisstabilitet.
Faktorer som påverkar inflationen
Inflation påverkas av olika faktorer, som efterfrågan, tillgång på insatsvaror och penningmängden. Hög inflation skapar osäkerhet i ekonomin, medan för låg inflation, eller deflation, kan leda till andra problem. Historiskt sett har Sverige haft både hög och låg inflation, med en topp på 47 procent under 1918 och negativ inflation under finanskriserna på 1990- och 2000-talen.
Lästips:
Inflation – Så fungerar det (komplett guide)
Riksbanken sänkte styrräntan för tredje gången i år och fler sänkningar väntas
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!