
Inkomstbasbelopp, prisbasbelopp och förhöjt prisbasbelopp är tre basbelopp som används som en referenspunkt för att beräkna olika förmåner, avgifter och bidrag i Sverige, såsom pension, sjukpenning och studiemedel.
Genom att använda basbelopp kan man försäkra sig om att olika förmåner och avgifter förändras i takt med ekonomins utveckling och inflationen, vilket bidrar till ett rättvist och ekonomiskt stabilt system.
Vad är inkomstbasbelopp?
Inkomstbasbelopp är ett av de tre basbelopp som används i Sverige för att beräkna olika förmåner och avgifter. Det fastställs varje år av Pensionsmyndigheten och används främst för att bestämma taket för pensionsgrundande inkomst inom den allmänna pensionen.
Inkomstbasbeloppet används bland annat för att:
- Beräkna den högsta inkomsten som ger rätt till allmän pension
- Sätta taket för hur mycket av en persons inkomst som räknas in i pensionssystemet
- Justera pensionssystemet efter den allmänna löneutvecklingen i samhället
Inkomstbasbeloppet beräknas utifrån förändringen i inkomstindex, vilket speglar löneutvecklingen i Sverige. Eftersom pensionen påverkas av hur inkomsterna i samhället utvecklas, används inkomstbasbeloppet för att anpassa pensionssystemet till den ekonomiska utvecklingen.
Vad är inkomstbasbeloppet 2025?
- Inkomstbasbeloppet för 2025 är 80 600 kronor
- Den högsta pensionsgrundande inkomsten är 604 500 kronor per år (50 375 kronor/månad) efter avdrag för pensionsavgiften
- Den högsta inkomsten som utgör underlag för allmän pension är 650 000 kronor per år (54 167 kronor/månad)
Vad är prisbasbelopp?
Prisbasbelopp är ytterligare ett basbelopp som är viktigt att ha koll på. Det är ett belopp som fastställs av Statistiska Centralbyrån (SCB) och används som en referenspunkt för att beräkna vilken nivå pensioner och allmänna försäkringar ska ligga på. Prisbasbeloppet är kopplat till konsumentprisindex (KPI) och prisutvecklingen i Sverige och speglar därmed inflationen.
Prisbasbeloppet används för fler olika ändamål:
- Beräkning av avgifter: För att bestämma olika avgifter
- Beräkning av förmåner och bidrag: För att beräkna olika bidrag och förmåner, såsom sjukpenning, studiemedel och föräldrapenning
- Beräkning av pension: För att beräkna din tjänstepension
Vad är prisbasbeloppet 2025?
Prisbasbeloppet räknas ut genom att jämföra prisnivån i juni föregående år med prisnivån i juni år 1997. Resultatet multipliceras med basbeloppet år 1997 som var 36 396 kronor, och summan avrundas till närmaste hundratal. Prisbasbeloppet för 2025 är satt till 58 800 kronor.
Vad är förhöjt prisbasbelopp?
SCB räknar även fram ett förhöjt prisbasbelopp som används för att beräkna hur stor intjänad tilläggspension personer födda mellan 1938 och 1953 ska ha.
Vad är det förhöjda prisbasbeloppet 2025?
Det förhöjda prisbasbeloppet räknas fram på samma sätt som prisbasbeloppet. Skillnaden är att man istället multiplicerar resultatet av jämförelsen med bastalet 37 144 kronor. Det förhöjda prisbasbeloppet för 2025 är satt till 60 000 kronor.
Fler lästips
Här kan du läsa om hur mycket pensionen blir i år och vilka bidrag du kan ha rätt till.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!