Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag

Vill du klimatsäkra din bostad? Till exempel förstärka tak eller installera energieffektiva värme- och kylsystem? Då finns det bidrag att få.

För att främja hållbara bostäder och motverka klimatförändringarnas negativa effekter erbjuder regeringen ett bidrag på upp till 60 000 kronor för klimatsäkring av privata bostäder som värms upp med el eller gas. Initiativet syftar till att hjälpa husägare att vidta åtgärder som minskar risken för skador orsakade av extremväder och andra klimatrelaterade hot, och bidra till en bättre framtid för kommande generationer.

Vad innebär klimatsäkring?

Klimatsäkring innebär att man vidtar åtgärder för att skydda sin bostad mot klimatförändringarnas effekter. Det kan handla om att installera vattentäta dörrar och fönster, förstärka tak och väggar, ansluta till fjärrärme, installation av anordning för uppvärmning med biobränsle och installation av jordvärmepump och tilläggsisolering.

Vem kan ansöka om bidraget?

Bidraget är tillgängligt för alla privatpersoner som helt eller delvis äger och stagidgivande bor i småhus med el eller gasuppvärmning i Sverige. För att vara berättigad måste åtgärderna som vidtas vara specifikt inriktade på att klimatsäkra bostaden. Det innebär att renoveringar och förbättringar som inte direkt relaterar till klimatförändringarnas effekter inte kvalificerar sig för bidraget. Ägare till småhus med värmepump installerad kan inte få bidrag, utom i de fall där det är en luft-luftvärmepump  och den är äldre än tio år.

Hur ansöker man?

  • Samla in nödvändig information om de åtgärder du planerar att vidta: kostnadsberäkningar, tidsplan och eventuella ritningar eller planer.
     
  • Du ansöker via Boverkets e-tjänst. Bifoga den insamlade dokumentationen. Det går även att beställa ett ansökningsformulär från Länsstyrelsen som du sedan skickar in.
     
  • Ansök inom 4 månader från det att du har påbörjat åtgärderna, dock senast 1 juni 2025.
     
  • Din ansökan granskas av ansvarig myndighet. Handläggningstiden kan variera, men du kommer att informeras om beslutet via e-post eller brev.

Maxbidrag: 60 000 kronor

Bidrag lämnas för högst 50 procent av materialkostnaderna. Du kan få max 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och max 30 000 kronor för klimatskalsåtgärder. Summan av de bidragsberättigade materialkostnaderna behöver vara mer än 20 000 kronor för at du ska få bidrag.

Den som utför åtgärderna behöver vara registrerad för F-skatt. Utöver bidragen för materialkostnaderna kan man också få rotavdrag för 30 procent av arbetskostnaderna.

Exempel på klimatsäkrings- och värmessystemsåtgärder som du som husägare kan överväga:

  • Vattentäta dörrar och fönster: Installation av vattentäta dörrar och fönster kan skydda mot översvämningar.
     
  • Förstärkning av tak och väggar: Att förstärka konstruktionen kan motstå kraftiga vindar och stormar.
     
  • Energieffektiva system: Uppgradering till energieffektiva värme- och kylsystem kan minska energikostnaderna och minska husets koldioxidavtryck. 

Fördelar med att klimatsäkra bostaden

  • Skydd mot klimatförändringar: Minskad risk för skador orsakade av extremväder.
     
  • Ekonomiska besparingar: Längre livslängd på bostaden och minskade kostnader för reparationer och energiförbrukning.
     
  • Ökad fastighetsvärde: En klimatsäkrad bostad kan vara mer attraktiv på marknaden och ha ett högre värde.
     
  • Miljövänligt: Minskad energiförbrukning och lägre koldioxidutsläpp bidrar till en bättre miljö

 

Här hittar ni mer information hos Boverket: Bidrag för energieffektivisering i småhus

Artikeln har uppdaterats efter ny information från Länstyrelsen Skåne. Stort tack Jonas.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Tips på hur du kan spara pengar inför semestern

1 minuts läsning

1. Börja lägga undan pengar Har du inte redan planerat för semesterns utgifter så lägg undan så mycket pengar du kan redan nu.   2. Ta inga lån Ta inga dyra lån för att klara av sommarens utgifter. Det kan skapa ett andrum p&arin...

Föregående artikel
Riksdagen sa ja: Höjt tillfälligt tak för rotavdrag
1 minuts läsning