Köpa båt – Tips och råd inför ditt båtköp

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 4 minuters läsning
Köpa båt – Tips och råd inför ditt båtköp

Här hittar du som ska köpa båt en komplett guide med tips och råd inför ditt båtköp. Bra för både dig som är nybörjare eller en mer erfaren båtköpare.

Sommaren närmar sig så sakteliga och kanske har du redan sett människor som börjat lägga i sina båtar? Väcker det tankar om att själv köpa båt? Att glida omkring på sjön är en fantastisk känsla och något många ser fram emot vid dessa tider.

Ett båtköp är en relativt stor affär i livet och det är smart att tänka igenom köpet noga oavsett om du vill köpa en ny eller begagnad båt. Läs våra tips här om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa båt.
 

Segelbåt eller motorbåt?


Båtar för privatpersoner brukar delas upp i kategorierna segelbåt eller motorbåt. Inom de kategorierna finns naturligtvis ett brett spann av olika modeller och storlekar. Tänk över vad du vill använda båten till och hur ofta, vilket märke som intresserar dig och hur mycket pengar du vill lägga på din nya hobby. Som båtköpare ställs du inför många val och ska du köpa båt som nybörjare finns det lite saker som är bra att tänka på.

En segelbåt är härlig att ha om du vill semestra länge ute på sjön under somrarna men det kräver också en del kunskap. En motorbåt är ofta enklare att hantera och bra för sommarcruising, fisketurer och vattenskidor. Då är daycruisern eller walkaround-modellerna att föredra. Tänk också på om du vill ha bensin- eller dieselmotor. En dieselmotor är ofta mer slittålig, starkare och har ett bättre andrahandsvärde samt är normalt mer bränsleekonomisk. Dock har den inte samma styrka och kraft som en motsvarande bensinmotor.
 

Köpa båt för nybörjare


Är det första gången du skaffar båt? Grattis, du har underbara stunder framför dig men gör det inte för komplicerat till en början.

  • Skaffa dig förkunskaper genom båtmässor, båttidningar och vänners råd
  • Köp en enkel och tålig båt med lätthanterlig motor
  • Är du helt ovan, skaffa en styrpulpetbåt för enklare dagsturer
  • Satsa först på en begagnad båt, testa och vilken båttyp som faktiskt passar dig bäst
     

Köpa ny eller begagnad båt?


När du ska köpa båt behöver du välja om du vill köpa en ny eller en begagnad. Då omfattas du antingen av konsumentköplagen ifall du köper av en båthandlare, alternativt av köplagen om det är av en privatperson. Oavsett om du köper ny eller begagnad båt; provkör och testa båten innan du slår till.
 

Att tänka på vid köp av ny båt


Att köpa en ny båt blir ofta enklare eftersom affären vanligtvis sker genom en båthandlare. Dock blir det normalt dyrare oavsett om det gäller en segelbåt, yacht eller motorbåt. Kolla alltid att båten är CE-märkt vilket är ett krav på båtar inom EU. Annars kan du få problem med din båtförsäkring längre fram.
 

Att tänka på vid köp av begagnad båt


Om du ska köpa en begagnad båt av en privatperson måste du vara noga med att båtens säljare verkligen är den rätta ägaren. Normalt är säljarna seriösa men det finns naturligtvis undantag där ute.

Be alltid om följande dokument när du ska köpa begagnad båt:

  • Säljarens legitimation
  • Kvitto på båten
  • Köpebrev
  • Båtförsäkring

Det finns även andra tips du kan använda för att kontrollera båten.

  1. Du vill helst inte att båten är belånad eller köpt på avbetalning när du köper den. Därför är det en idé att kolla upp detta så du som köpare slipper obehagliga överraskningar.
  2. Precis som bilar har en båt ett skrov- eller registreringsnummer. Kolla upp så detta nummer inte är förfalskat.
  3. Ju fler dokument eller handlingar du har på båten desto lättare är det att kolla upp om något skulle verka oklart eller misstänkt. Sådana handlingar är till exempel servicebok, besiktningsprotokoll, bruksanvisningar och båtpärm.
     

Köpa båt utomlands


Visst kan du köpa båt utomlands men att föra in båten om den köps utanför EU kan bli en dyr affär med tullavgift och 25 % moms. Inom EU gäller ungefär samma riktlinjer som i Sverige, bara det att det kan bli lite krångligare att hämta in båten till Sverige från utlandet. Om du väljer att köpa din drömbåt från utlandet; se till att skriva köpekontrakt och anlita gärna en rutinerad båtmäklare som kan fungera som stöd under affären.
 

Teckna båtförsäkring


Bland det viktigaste att tänka på när du köper en båt är att skaffa en båtförsäkring. Här på Compricer kan du enkelt och smidigt teckna en bra och billig båtförsäkring som passar dig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Pensionsspara privat – 4 sätt som tryggar din pension

Klocka 4 minuters läsning

Värdepapper, privat pensionsförsäkring, investeringssparkonto och löneväxling. Sätten att pensionsspara privat på är många. Vi guidar dig till ditt sparande. Är du orolig för hur du ska kunna klara dig ekonomiskt när du blir pensionär? Sätten att pensionsspara privat p&a...

Föregående artikel
Elpriskompensationen betalas ut från ditt elnätsbolag (ej från ditt elhandelsbolag)
Klocka 1 minuts läsning