Köpa hund? – Tips på bra saker att tänka på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Köpa hund? – Tips på bra saker att tänka på

Här hittar du som ska köpa hund en komplett guide kring bra saker att tänka på. Få tips och råd som gör ditt hundköp till en så bra upplevelse som möjligt.

Att köpa hund är en dröm många har. Men det finns en del saker att tänka på innan du gör slag i saken och skaffar en ny bästa vän. Du behöver hitta rätt ras för dig, välja uppfödare och se till att du har tiden som krävs för att ta hand om hunden. Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på innan du köper hund för att allt ska gå så smidigt som möjligt för dig och din nya fyrbenta vän.
 

Detta bör du tänka på innan du ska köpa hund


En hund är en ny familjemedlem som ger massor av kärlek och energi i hemmet. Men innan du köper hund finns det några frågor du behöver fundera över. Har du tillräckligt med tid? Vilken ras ska du köpa? Och har du råd?
 

Har du tid för en hund?


En hund behöver mycket uppmärksamhet och omsorg. Framförallt under valptiden behöver hunden tillsyn nästintill hela tiden, men även när hunden är större bör den endast lämnas ensam som mest i 4-5 timmar. I början får du räkna med att ta semester eller jobba hemifrån. Känner du att tiden inte finns just nu är det bättre att du väntar lite med att köpa hund.
 

Har du råd att köpa hund?


En hund kräver inte bara mycket tid utan kostar även pengar. Priset på en hundvalp är vanligen 12 000 kronor och uppåt. Utöver inköpskostnaden tillkommer det en hel del andra utgifter såsom mat, leksaker och hundförsäkring. Ett exakt pris på vad det kostar att ha hund är svårt att uppskatta eftersom det skiljer sig beroende på ras, om hunden är frisk och om det behövs hunddagis eller andra aktiviteter med mera.

Innan du köper en hund är det bra att fundera över kostnaderna som ett hundköp kan innebära.
 

Välj en hundras som passar dig


Kommer du fram till att tiden och ekonomin finns för en hund är det dags att fundera på vilken ras du är intresserad av. Vill du ha en familjehund eller en jakthund? Vill du ha en stor eller en liten hund? Det finns många olika hundraser och det som är viktigt är att välja en hundras som passar just dig och din situation.
 

Välj en seriös uppfödare


När du ska köpa hund är det viktigt att välja en seriös uppfödare som du har förtroende för. En uppfödare som har god kunskap om hundrasen och känner valpen kan ge dig flera råd inför din nya tid som hundägare. Besök gärna uppfödaren innan du bestämmer dig för att få en samlad bild och skapa dig ett bra helhetsintryck.
 

Försäkra din hund


En hundförsäkring innebär en stor trygghet i vardagen. Om din hund skadar sig eller blir sjuk och behöver veterinärvård kan det bli mycket dyrt. Hundförsäkringar finns i flera olika omfattningar så läs noga på om vad som ingår och välj en som passar dina och din hunds behov.

Här på Compricer kan du jämföra och hitta en bra hundförsäkring. Fyll i information om hunden samt dig och välj sedan mellan försäkringar från flertalet olika försäkringsbolag.
 

Några sista tips inför ditt hundköp
 

  • Stressa inte fram ditt hundköp utan vänta tills du hittar en valp som passar dig från en bra uppfödare.
  • Alla hundar i Sverige måste ID-märkas. Om hunden du ska köpa inte är ID-märkt behöver du själv göra detta innan den är 4 månader. 
  • Begär att få ett köpeavtal när du ska köpa hund. Här ska säljarens namn, adress och telefonnummer finnas med. Det finns flera mallar på nätet som du kan använda dig av.
  • Är ni flera i familjen är det bra om alla är överens om att ni ska köpa hund innan ni gör slag i saken.

Ta hjälp av experter om du känner dig osäker. Du kan exempelvis besöka hundutställningar där du kan ställa frågor till uppfödare och andra hundägare.

Lycka till med din nya fyrbenta familjemedlem!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Ägarbyte av bil – Så här gör du (komplett guide)

Klocka 1 minuts läsning

Har du köpt eller sålt en bil och behöver göra ett ägarbyte? Här går vi igenom hur ett ägarbyte av bil går till, hur lång tid det tar och vad du behöver tänka på. Har du köpt eller sålt en bil måste du registrera ett ägarbyte av bilen. Detta kan du göra antingen via Tr...

Föregående artikel
Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader
Klocka 1 minuts läsning