Köpa hus? - 5 bra tips inför bostadsköpet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Köpa hus? - 5 bra tips inför bostadsköpet

Funderar du på att köpa hus? Här hittar du bra saker att tänka på vid husköp för att göra ditt livs affär så smidig och problemfri som möjligt.

Att köpa hus


Har du bestämt dig för att köpa hus? Ett husköp är en av de största investeringarna du kan göra men också ett av de mest lustfyllda köpen som finns. Du tar nästa steg i livet och ska få njuta i många år framöver av din drömbostad. Men vad behöver du egentligen tänka på när du ska köpa hus? Här ger vi dig en ”Köpa hus checklista” med allt du behöver veta!
 

1. Gör en lista med krav och önskemål


Det första du behöver göra när du ska köpa hus är att skriva en lista med vilka krav och önskemål du har. Vilket område vill du bo i? Vad för typ av hus? Hur stort måste det vara? Ska det ligga nära kollektivtrafik? Ska det finnas garage, balkong eller trädgård? Tänk på att dina krav måste vara rimliga i förhållande till vilken budget du har.
 

2. Skaffa lånelöfte


När du ska köpa hus måste du ha ett lånelöfte för att veta vilken prisklass du kan kolla på och hur högt du kan gå i en eventuell budgivning. Kontakta flera olika banker och jämför deras räntor och villkor för att hitta ett lån som passar dig. När du väl har vunnit en budgivning ansöker du om ett bolån, vilket inte behöver vara från samma bank som du fick ditt lånelöfte av.

Tänk på att du som mest kan låna upp till 85 procent av bostadens värde, resterande behöver du betala själv i form av en kontantinsats. Läs mer här om hur mycket du kan låna i bolån hos banken.
 

3. Gå på visningar


Att gå på visningar är det bästa sättet för dig att komma underfund med exakt vad du söker. Det är viktigt att inte stressa fram ett husköp utan att istället ta din tid och gå på så många visningar som möjligt. Var inte rädd för att ställa frågor till mäklarna och läs noga på om de hus du är intresserad av.

Du som köpare har undersökningsplikt så var noga med att kolla upp eventuella fel och brister innan du köper huset. Ta hjälp av en besiktningsman om det inte redan gjorts en överlåtelsebesiktning. Då minskar du risken för obehagliga överraskningar efteråt.
 

4. Ta reda på kostnader för att köpa hus


Värt att tänka på vid husköp är att kostnaderna för ett hus är högre än för en lägenhet eller bostadsrätt. Har du inte bott i hus tidigare kanske du inte har full koll på allt som ska betalas.

Fastighetsavgift – När du är husägare måste du betala en kommunal fastighetsavgift (tidigare statlig fastighetsskatt). Avgiften är på 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde, men det finns ett takbelopp som justeras varje år.

Försäkring – När du har köpt ett hus är det viktigt att du skaffar en försäkring på en gång. Du behöver både en hemförsäkring och en villaförsäkring som täcker huset och tomten. Antingen kan du teckna de två försäkringarna separat eller teckna dem ihop som en villahemförsäkring.

Lagfart – Lagfart är beviset på att det är du som äger fastigheten. När du köper hus måste du betala en avgift för lagfarten, vilket även kallas för stämpelskatt. Avgiften är 1,5 procent av bostadens pris eller taxeringsvärde, beroende på vilket som är högst. Det tillkommer även en expeditionsavgift på 825 kronor.

Pantbrev – Om du tar ett lån för ditt husköp så står fastigheten som säkerhet för lånet. Banken tar då ut pantbrev som ger dem rätt att sälja huset om du inte skulle betala tillbaka lånet. Avgiften för pantbrev kallas också för stämpelskatt och ligger på 2 procent av pantbrevets belopp plus 375 kronor.

Tomträttsavgäld – Köper du ett hus där kommunen äger marken måste du betala hyra som kallas för tomträttsavgäld. Detta betalar du i så fall varje år.
 

5. Skriv kontrakt


När du vunnit en eventuell budgivning är det dags att skriva ett köpekontrakt. Normalt lägger du i samband med detta en handpenning på 10 procent och kommer överens om tillträdesdatum med säljaren. Att tänka på när du ska köpa hus är att inflyttningsdatum vanligen är längre fram i tiden än vid köp av en bostadsrätt. När du flyttar in betalar du resterande av köpeskillingen och kan sedan njuta av din nya bostad!

I Compricers Ekonomiskola del 11 kan du läsa mer om bra saker att tänka på när du köper en bostad och kanske flyttar ihop med någon.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Gravidförsäkring – Tips om bra saker att tänka på

Klocka 1 minuts läsning

Vad är en gravidförsäkring och vad behöver du tänka på när du ska skaffa en? Här får du tips om viktiga saker att känna till innan du tecknar en gravidförsäkring. Vad är en graviditetsförsäkring? En gravidförsäkring är enkelt uttryckt en försäkring f&...

Föregående artikel
Stirra dig inte blind på den nominella räntan
Klocka 1 minuts läsning