Kör du verkligen bil bättre än genomsnittet?

Klocka 1 minuts läsning
Kör du verkligen bil bättre än genomsnittet?

De flesta av oss har en tendens att skatta våra egna prestationer högre än andras. Vi tror helt enkelt att vi är bättre än genomsnittet. När vi svarar på frågor om oss själva i enkäter uppger vi generellt att vi tränar mer, har sex oftare, kör bättre bil, dricker mindre alkohol och slösurfar betydligt mindre än vad vi egentligen gör.

Självförtroende har varit viktigt

Vi tror också att våra framgångar beror på att vi har gjort bra saker, samtidigt som vi tror att våra motgångar oftast beror på omständigheter som vi inte har kunnat påverka. Denna snedvridning beror troligtvis på att vi i grunden är flockdjur och att vår position i en hierarki har varit livsavgörande för oss. Vi tenderar att blåsa upp oss själva för att klättra i hierarkin. Självförtroende har också varit viktigt för att få saker gjorda. De som har haft ett bra självförtroende har kunnat dra hem det största köttstycket, fått reproducera sig mest och varit bäst på att försvara sig. 

Snedvridningen kan göra oss faktaresistenta

Snedvridningen påverkar vårt förhållningssätt till fakta och gör att vi värderar sanningshalten i det vi tror på högre än vi borde. En övertro på vår egen kunnighet kan även bidra till faktaresistens, vilket kan få katastrofala konsekvenser.

Exempel på övertro

  • I en amerikansk undersökning tillfrågades fondförvaltare om hur de uppfattar sina prestationer. 74 procent svarade att de anser sig prestera över genomsnittet. 
     
  • Undersökningar visar att vi är villiga att betala upp till fyra gånger mer i ett lotteri om vi får välja nummer själva. Vi tror alltså att vi kan påverka slumpen.
     
  • I förra veckans nyhetsbrev frågade vi er följande fråga: Anser du att du kör bil bättre än genomsnittet? 47 procent av er som svarade, svarade ja, 45,5 % svarade att ni kör lika bra som genomsnittet och 5 procent svarade att ni kör sämre. 

    2017 gjorde försäkringsbolaget If en undersökning bland sveriges bilförare som visade att endast 4 procent anser att de kör sämre än genomsnittet. Nära tre av fyra män gav sig själva en 4 eller 5 som bilförare. Endast 27 procent av männen ansåg att de kör som en medelmåtta och gav sig själv betyget tre. Bland kvinnorna gav störst andel - 42 procent - sig själv en trea i betyg. 19 procent gav sig själva högsta betyg. I undersökningen framgick det även att höginkomsttagare hade betydligt större självförtroende bakom ratten än de med lägre inkomster. Av de som tjänar över 700 000 kronor om året gav 72 procent sig själva en 4 eller 5 i betyg på en femgradig betygsskala. Motsvarande siffra bland de som tjänar under 300 000 kronor per år var 55 procent.

    Läs om fler snedvridningar och tankevurpor i Compricers ekonomiskola del 4: Tankevurpor.

    Vare sig du anser att du kör bra eller dåligt är en bra bilförsäkring viktigt. Passa på att se över den idag så du får rätt villkor till bra pris. Jämför bilförsäkringar här >>

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123
Check cirkel

Info

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Effekttariffer på el - vad är det?

Klocka 1 minuts läsning

Flera elhandelsbolag har infört effekttariffer och “effekt” är ett begrepp som allt fler hushåll behöver förhålla sig till. På din faktura kan det nämligen finnas en post som heter effekttariff. Allt vanligare med effekttariffer för hushåll “Många stora industrikunder, ...

Föregående artikel
Detta kan hända om du inte betalar dina räkningar i tid
Klocka 1 minuts läsning