Kryptovaluta - Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Kryptovaluta - Så fungerar det

Kryptovaluta är en digital valuta som du kan investera i för att tjäna pengar. Här kan du läsa om vad kryptovaluta är, hur det fungerar och vilka risker som finns.

Om kryptovaluta


Kryptovaluta är en digital eller virtuell valuta som är säkrad genom kryptografi. Till skillnad från traditionella valutor, såsom dollar och euro, regleras de inte av någon centralbank eller stat. I stället skapas och hanteras de genom ett decentraliserat system kallat blockchain, som är en digital databas där alla transaktioner lagras. Kryptovalutor fungerar som en form av digitala tillgångar. De mest kända kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum.
 

Hur fungerar kryptovaluta?


Kryptovalutor är baserade på tekniken blockchain som är en kedja av block där varje block innehåller en lista över transaktioner. När en transaktion utförs, till exempel när någon skickar Bitcoin till en annan person, läggs denna transaktion till i blocket. När blocket är fullt, läggs det till i en blockchain. Eftersom informationen i varje block är kopplad till informationen i det föregående blocket skapas en säker, oföränderlig historik över alla transaktioner som har ägt rum.

Dessa kryptovalutor skapas också genom en process som kallas för mining efter engelskans ord för gruvdrift. I denna process löser datorer komplexa matematiska problem och belönas med nya kryptovalutor för sina ansträngningar.

Äger du kryptovaluta så äger du inget materiellt utan du äger en nyckel som gör att du kan flytta en post eller måttenhet från en person till en annan utan en betrodd tredje part.
 

Olika kryptovalutor


Några av de mest populära kryptovalutorna är följande:

  • Bitcoin (BTC) - Bitcoin är den ursprungliga kryptovalutan och fortsätter att vara den mest kända och värdefulla. Den skapades 2009 av en anonym person eller grupp som kallar sig Satoshi Nakamoto. Bitcoin har en inbyggd begränsning på 21 miljoner mynt, vilket innebär att det aldrig kommer att finnas fler än så många bitcoins i omlopp.
  • Ethereum (ETH) - Ethereum är inte bara en kryptovaluta, utan en plattform som låter utvecklare bygga och distribuera decentraliserade applikationer (dApps) och så kallade smarta kontrakt. Den underliggande kryptovalutan som används för att driva dessa funktioner är Ether. Ethereum är även känt för sitt bidrag till konceptet med Initial Coin Offerings (ICOs), där nya projekt kan samla in kapital genom att sälja så kallade tokens direkt till allmänheten.
  • Ripple (XRP) - Ripple är både en teknik för betalningsnätverk och en kryptovaluta. RippleNet, betalningsnätverket, är utformat för att låta stora finansiella institutioner överföra pengar över internationella gränser snabbt och med låga avgifter. XRP, kryptovalutan, används som en brovaluta inom nätverket för att underlätta överföringar mellan olika valutor.
  • Litecoin (LTC) - Litecoin skapades 2011 av Charlie Lee, en tidigare Google-ingenjör, som ett alternativ till Bitcoin. Det liknar Bitcoin i många avseenden men har några viktiga skillnader. Till exempel skapas nya Litecoin-mynt fyra gånger snabbare än nya Bitcoin-mynt, vilket innebär att transaktioner vanligtvis går igenom snabbare. Dessutom har Litecoin en större maximal försörjning än Bitcoin, med en gräns på 84 miljoner mynt.

Förutom dessa finns det mängder av olika mindre kryptovalutor.
 

Så gör du för att köpa kryptovaluta


1. För att köpa kryptovalutor behöver du skapa ett konto på en kryptovalutabörs eller använda dig av en traditionell valutamäklare.

2. När ditt konto är skapat och verifierat kan du sätta in pengar via banköverföring, kreditkort eller genom andra kryptovalutor.

3. Efter att du har satt in pengar på ditt konto kan du börja köpa kryptovalutor genom att lägga en order. Du kan köpa hela mynt eller en del av ett mynt.

4. Efter att du har köpt din kryptovaluta bör du flytta den till en säker plånbok för att skydda mot hackare eller tjuvar. Vissa börser eller mäklare tillhandahåller sådana plånbokstjänster.

Förutom detta sätt finns det olika vägar att investera i kryptovalutor exempelvis genom så kallade cerifitikat där du inte äger själva kryptovalutan utan tar del av valutans rörelser. Dessa certifikat går att handla via en bank eller nätmäklare.
 

Risker med kryptovalutor


Innan du väljer att investera i kryptovalutor bör du vara väl medveten om att det medför vissa risker:

  • Volatilitet - kryptovalutor är kända för deras höga volatilitet. Priserna kan ändra sig snabbt och drastiskt, vilket kan leda till stora förluster på kort tid.
  • Ingen reglering - kryptovalutor är inte reglerade av en central myndighet, vilket betyder att det inte finns något skyddsnät om något exempelvis skulle gå fel av tekniska eller bedrägliga skäl.
  • Förlust av tillgångar - om din kryptovaluta stjäls eller om du förlorar din privata nyckel (som behövs för att komma åt din kryptovaluta), finns det ingen möjlighet att återhämta dessa tillgångar.
  • Tekniska risker - eftersom kryptovalutor är digitala kan de vara känsliga för tekniska problem. Detta kan inkludera risker som malware och hacking.
  • Legala risker - lagar och regleringar kring kryptovalutor varierar kraftigt mellan olika länder och vissa länder har till och med förbjudit användningen av vissa kryptovalutor. Detta kan påverka värdet och användbarheten av din kryptovaluta.
  • Marknadsadoption - trots den växande populariteten hos kryptovalutor accepteras de fortfarande inte allmänt för transaktioner. Detta kan begränsa användningen av din kryptovaluta och därmed dess värde.

Betalar man skatt på kryptovaluta i Sverige?


I Sverige är kryptovalutor skattepliktiga. Enligt Skatteverket ska du betala kapitalvinstskatt på 30 procent när du säljer kryptovaluta med vinst. Om du gör en förlust är den avdragsgill till 70 procent. Affärerna redovisar du till Skatteverket i samband med den årliga deklarationen.
 

Tänk på följande innan du investerar i kryptovalutor


Innan du investerar i kryptovalutor finns det flera saker att tänka på. För det första, gör din egen forskning. Var medveten om vilken kryptovaluta du investerar i och vilka risker som finns. För det andra, investera bara vad du har råd att förlora. På grund av deras volatilitet kan kryptovalutor vara en mycket riskabel investering. Slutligen, var säker på att du förstår hur du lagrar din kryptovaluta på ett säkert sätt. Använd en betrodd plånbok och se till att skydda din privata nyckel.

Kryptovalutor representerar ett nytt sätt att tänka på valuta och ekonomiskt utbyte. Medan de bär med sig betydande risker har de också potentialen att skapa spännande innovationer och möjligheter inom den globala ekonomin. Se till att du har all nödvändig kunskap innan du dyker in i världen av krypto.
 

Fler lästips om pengar och valutor


Här får du bra tips om du vill sätta in kontanter, växla pengar eller skicka pengar utomlands. Du kan även läsa om giltiga svenska sedlar och mynt.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Stärkt skydd vid förseningar i kollektivtrafiken

Klocka 1 minuts läsning

Från och med den 7 juni kommer resenärer som åker med till exempel tåg och buss få ett stärkt skydd vid förseningar som leder till att man missar anslutande resor enligt ett pressmeddelande från Konsumentverket. En ny överenskommelse mellan Konsumentverket och samverkans- och utvecklingsf&o...

Föregående artikel
Betalningsanmärkning - Så fungerar det
Klocka 1 minuts läsning