Räntan på skattekontot ska tas bort, korta räntefonder levererar ingen avkastning, börsen känns osäker för korta investeringar och rörliga sparkonton kommer inte upp över en procent i ränta. Är det läge att binda sparpengarna på några år?
Tveksamt är mitt svar. Det krävs i alla fall att du funderar lite innan.
När vi funderar på om vi ska binda våra bostadslån gissar vi hur hög räntan kommer att vara om några år. Trots att Riksbankens prognos visar på låg ränta lång tid framöver så tror de flesta att räntan kommer att gå upp. Frågan är inte om utan snarare när och hur snabbt. Vi bör fundera på liknande sätt när det kommer till våra sparkonton.
Enligt en rapport från SBAB fick vi i förra veckan veta att korta räntefonder utvecklades med minus 0,2 procent förra året. ”En jämförelse med några av de största korträntefonderna visar också att inte någon av dessa fonder kommit i närheten av sparkontots avkastning de senaste fem åren”, skriver Tor Borg, chefekonom på SBAB, i rapporten.
Vad händer med räntan på sparkonton och räntefonder om räntan går upp? Jo, räntan på dessa går även de upp. Och sitter du då på ett bundet sparkonto så kanske du missar att få en högre ränta och/eller missar möjligheten att återigen kunna lägga in dina sparpengar i en korträntefond, när dessa börjar leverera ränta. Men visst, det omvända gäller också. Tror du på fortsatt sjunkande räntor kan ett bundet sparkonto vara bra när räntorna sjunker ännu mer.
Andra nackdelar med ett bundet sparkonto är att du förlorar all ränta om du skulle behöva göra ett uttag – om du behöver pengarna. Rörliga sparkonton har ofta fria uttag vilket gör att du är fri att ta ut och sätta in pengar på kontot med bibehållen ränta. För några kanske det är en fördel att man inte får röra pengarna?
Idag finns det fem aktörer med en ränta på mellan 0,8-0,9 procent på rörliga sparkonton. Storbankerna erbjuder ingen ränta idag på rörliga sparkonton. Väljer du att binda på tre år kan du få 1,75 procent i ränta hos en nischbank. Bästa storbank erbjuder 0,64 procent i ränta om du binder pengarna på tre år. Väljer du att binda på 5 år får du max 1,90 procent i ränta. Bäst storbank erbjuder 1,10 procent i ränta om du binder pengarna på fem år.
Mina tips just nu:
- Var försiktig med korta räntefonder. Vill du ändå ha en, se till att den har låg avgift, annars kommer du få negativ avkastning.
- Att ha kvar pengar på skatteverket med 0,8 procent i ränta fungerar fortfarande och är ett bra och säkert alternativ. Det krävs en lagändring innan räntan kan, som planerat, tas bort. Glöm inte att begära en utbetalningsspärr.
- Välj ett sparkonto hos en nischbank. Även om storbankerna erbjuder ränta på bundna konton så är den betydligt lägre än nischbankernas. I en del fall lägre än vad du får på rörligt konto hos en nischbank.
Fundera innan du binder pengarna i ett bundet sparkonto. Vill du ha ett bundet konto välj inte längre än tre år. Skillnaden i ränta mellan 3 år och 5 år är mycket liten och har du pengar du vill investera på 5 år eller mer bör du fundera på billiga indexfonder istället. I alla fall för en del av dina sparpengar.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
MedMera Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!