Lägenhetsbedrägerier - så kan du skydda dig

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Lägenhetsbedrägerier - så kan du skydda dig

Med antagningsbeskeden till universitet och högskolor börjar högsäsongen för bostadsbedragare. För att skydda dig mot bedrägerier har polisen några viktiga tips.

Terminsstarten och sensommaren är en intensiv period för bostadsbedrägerier. När nya studenter förbereder sig för att flytta till sin nya bostad, förbereder sig bedragarna för att utnyttja det ökade trycket på bostadsmarknaden.
 

Låter det för bra för att vara sant?


Bostadsbedragare använder olika metoder för att lura folk. Ett vanligt sätt är att annonsera en lägenhet på webbplatser eller sociala medier. Om något låter för bra för att vara sant, är det oftast det. Lägenheten kan ha en attraktiv adress och en låg eller rimlig hyra. Bedragarna kräver ofta flera månadshyror i förskott eller som deposition. Även om en annons ser trovärdig ut är det viktigt att kontrollera att lägenheten faktiskt existerar.
 

För att säkerställa en trygg terminsstart, följ polisens tre tips för att undvika att bli offer för bostadsbedrägerier:

  1. Kontrollera uthyrarens identitet: Sök själv fram telefonnumret och jämför det med annonsen.
     
  2. Verifiera med fastighetsägaren: Kontrollera att personen som hyr ut verkligen är lägenhetsinnehavaren och har tillstånd att hyra ut i andra hand.
     
  3. Betala inget innan du sett bostaden: Om någon vill hyra ut sin lägenhet utan att träffas är det troligtvis ett bedrägeri. Begär legitimation och ett skriftligt kontrakt.


För mer information och tips om hur du undviker att bli lurad vid näthandel och vilseledande annonser, besök: Bedrägeri vid näthandel och vilseledande annonser

Källa: Polisen region Stockholm

Lästips:

7 tips som hjälper dig spara pengar som student

Hemförsäkring student - Tips för dig som studerar

Ekonomiskolan del 11: Olika delar i livet

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bästa mäklaren 2024 och inför 2025

1 minuts läsning

Funderar du på att sälja din bostad och vill hitta en bra mäklare? Då kan Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning av kundnöjdheten bland landets fastighetsmäklare vara till nytta. Här hittar du de bolag som är bäst respektive sämst...

Föregående artikel
Aktuellt: Styrräntan sänks till 3,50 procent
1 minuts läsning