Lär dina barn om pengar - 10 tips!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Lär dina barn om pengar - 10 tips!

Det är viktigt att utbilda barn i privatekonomi och att tidigt lära dem att hantera pengar.

Att redan som liten få lära sig pengars betydelse och värde lägger en bra grund för en framtida sund hantering av ens ekonomi. Vad vi vuxna måste komma ihåg är att ord inte alltid räcker. Det är hur vi hanterar pengar som våra barn kommer att kopiera och ta efter.
 

10 enkla tips om hur du lär dina barn om pengar


1.    Prata med dina barn om pengar. Prata både om vad saker kostar, hur man kan tjäna pengar, spendera dem och om familjens ekonomi. Börja så fort ditt barn kan räkna.

2.    Barn lär sig genom att observera och repetera. Tänk på hur du hanterar pengar, berätta om vad du gör och låt barnen vara med och räkna.

3.    Förklara vad en bank är. Och glöm inte att beskriva hur ett bankkonto, bankkort och bankomater fungerar

4.    Låt barnen tjäna in sin veckopeng eller månadspeng genom att hjälpa till hemma. Hur stor månadspeng ens barn får beror självklart på hushållets övriga ekonomi och vad månadspengen ska räcka till.

5.    Lär barnen om ränta. Prata om hur man kan spara och tjäna ränta. Låt barnen spara en del av månadspengen. Ett förslag är att ge barnen ränta på det de sparar.


6.    Sätt mål tillsammans med barnen. Spara gemensamt till en semester eller hjälp barnen att sätta sparmål för att kunna köpa den åtråvärda dockan eller datorspelet.

7.    Lär barnen skillnaden mellan ”behöver”, ”vill ha” och ”önskar mig”. Att förstå skillnaden mellan dessa kommer hjälpa dem att göra sunda köpbeslut i framtiden.

8.    Lär barnen om hur reklam fungerar. Lär dem att om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.

9.    Visa barnen hur lån fungerar. Det är viktigt att förstå att räntan kan göra något mycket dyrare än vad prislappen säger.

10. Låt barnen ta köpbeslut. Även om köpbesluten är dåliga så lär de sig vartefter. Prata gärna med barnet om köpet efteråt och diskutera om det var ett bra eller dåligt beslut, och om vad de hade kunnat göra annorlunda.

Så här hur mycket barn i olika åldrar får i veckopeng och månadspeng


Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Föregående artikel
Bli inte bedragen
Klocka 1 minuts läsning