Människor älskar att jämföra siffror – på gott och ont

Klocka 2 minuters läsning
Människor älskar att jämföra siffror – på gott och ont

Som sparpsykolog hos Opti får jag tid att grotta ner mig i spännande forskning om hur pengar påverkar våra liv. Nyligen kom jag i kontakt med fenomenet quantification fixation, något alla konsumenter borde känna till. Det skulle nämligen göra oss till bättre sådana.

När vi människor ska jämföra olika alternativ, säg ett elavtal, så är det en sorts information som fastnar: siffror. Kanske inte så konstigt, att köpa något man behöver till bästa möjliga pris är ju eftersträvansvärt. Till och med rationellt, men inte alltid.

Forskare har kunnat se att när människor ska jämföra olika alternativ så går de nästan alltid på det alternativ som har det bästa resultatet i den kategorin som går att kvantifiera, så som pris. Det som är billigast blir valt, trots att det finns massor av mer kvalitativ information som talar för att det billiga inte är det bästa. Kvalitativa aspekter hos en elleverantör kan exempelvis vara kundomdömen, hållbarhet och kundtjänstens tillgänglighet.

Eftersom vi har svårt att jämföra kvalitativa aspekter, så går vi oftast på det kvantifierbara – vilket inte alltid gynnar oss långsiktigt. Billigt behöver inte alltid vara bäst. Det kan till och med bli dyrare i längden. 

Därför blev jag väldigt glad när jag nyligen vände mig till Compricer för att teckna ett nytt elavtal. Trots att jag är psykolog drabbades jag av quantification fixation och klickade direkt vidare på den billigaste leverantören. Där hade det kunnat sluta, men lyckligtvis har Compricer lag till en fin gul ruta som gav mig ett stycke ovärderlig (kvalitativ) konsumentinformation: leverantören jag var på väg att välja förekom på Energimarknadsbyråns klagomålslista!

Helt plötsligt fick jag en ny sorts information att ta hänsyn till, vilket självklart fick mig att se till något annat än bara pris. Att betala lite mer per kWh för att slippa ha med en oseriös aktör som många konsumenter klagat på kändes nu helt rimligt.

Människan är en underbar art, men att fatta rationella beslut är inte alltid vår starkaste sida. Tack och lov finns det gränssnitt som Compricer som hjälper oss undvika tankefel som får oss att göra sådant vi senare kan komma att ångra.

Niklas Laninge är sparpsykolog hos spartjänsten Opti, han har skrivit tre psykologiböcker om beslutsfattande.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Nu införs kvartspriser på el – så påverkar det dig

Klocka 2 minuters läsning

Från och med våren 2025 börjar svenska elbolag införa kvartspriser – det vill säga elpriser som uppdateras var 15:e minut istället för varje timme. För hushåll med rörligt elpris eller timprisavtal innebär det en ny verklighet dä...