Måste du ha ett kreditkort?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Måste du ha ett kreditkort?

Jämför kreditkort, ta ett privatlån istället eller klipp helt enkelt ditt kreditkort. Här följer tre tips från boken Spara pengar.

Kreditkort används för att betala för varor och tjänster både i butiker och på nätet. Det som skiljer dem från vanliga bankkort är att du får en räkning i efterhand. Om du inte betalar räkningen när din räntefria period är slut förvandlas den till ett dyrt lån. Räntan på kreditkortsskulder brukar ligga mellan 10 och 30 procent. Eftersom de ger ett kortsiktigt lån är kreditkort ett sätt att tidigarelägga konsumtion. Motsatsen till att låna är som bekant att spara, vilket är att senarelägga sin konsumtion. För den som väljer tidigarelagd konsumtion är det lite som att kissa på sig en riktigt kall dag. Först är det skönt, men efter ett litet tag blir problemen större.

#296. Jämför kreditkort och välj det med lägst effektiv ränta

En bra jämförelse mellan olika kreditkort hittar du hos oss här och på sajten konsumenternas.se. Om du använder ditt kreditkort som ett lån med en genomsnittlig skuld på 50 000 kronor och efter ett byte få ner räntan från 20 till 10 procent sparar du 5 000 kronor per år före ränteavdrag.

#297. Ta ett privatlån istället för att använda kreditkortet

Räntan på privatlån ligger ofta lägre än räntan på kreditkort. Om du kan få ett privatlån med en ränta på 5 procent på dina 50 000 kronor istället för att betala 20 procent på din kreditkortsskuld sparar du 7 500 kronor per år före ränteavdrag

#298. Klipp kreditkortet

Sluta handla med pengar du inte har! Du sparar månadsavgift och ränta motsvarande 10 000 kronor per år om du har en skuld på 50 000 kronor med en effektiv ränta på 20 procent.

Kreditkort – jämför räntor och avgifter

Här hittar du boken: Spara pengar : experternas 323 bästa tips

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Gör inte som jag gjorde!

1 minuts läsning

Jag blir ofta kontaktad av personer som känner sig lurade av sin bank. Och ja, lurade blir vi. Inte för att personerna som jobbar där verkligen går in för att lura oss, utan för att det är deras jobb att sälja det som deras arbetsgivare (och de själva...

Föregående artikel
Bankerna gav sina “nya” kunder lägre ränta under juli månad.
1 minuts läsning