Maten har blivit 20 procent dyrare

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Maten har blivit 20 procent dyrare

Varje år tar Konsumentverket fram en prognos för hushållens kostnader för bland annat mat, el, hygieneartikel, kläder och skor. Dessa siffror används sen för att räkna ut tex. nivåer för försörjningsstöd och “kvar-att-leva-på-nivå” som bankerna använder när vi ansöker om lån.

Enligt Konsumentverket så har livsmedel ökat med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent sedan förra året.

Matkostnaden för en vuxen hamnar enligt Konsumentverket på drygt 3 400 kronor i månaden.

En familj med två vuxna och två barn i åldern 6-9 och 10-13 år behöver lägga nästan 10 700 kronor på mat per månad. Uträkningen kommer ifrån en fyraveckomatsedel och kompletteras med en prognos för prisutvecklingen under 2023.

“Våra beräkningar utgår inte från någon lyxkonsumtion eller bara livets nödtorft. Vi försöker få fram så realistiska siffror som möjligt. Vi brukar få reaktioner både från dem som tycker att vi tar i för mycket, och de som inte förstår hur vi kan räkna så lågt”, kommenterar Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket.

Beräknade livsmedelskostnader 2023

(Källa: Konsumentverket: Beräknade livsmedelskostnader 2023)

Konsumentverkets beräkningar

När du använder Konsumentverkets beräkningar när du gör en budget eller en kalkyl över ditt hushålls alla kostnader är det viktigt att tänka på att alla utgifter för ett hushåll inte är med. De två största som saknas är boende och resor.

Boendekostnader skulle vara nästan omöjliga att få fram eftersom de skiljer sig åt väldigt mycket beroende på hur och var du bor. Vad du har för resekostnader kan ju också variera extremt mycket. Dessa kostnader måste du själv lägga till när du gör en budget eller när du gör en kalkyl över ett hushålls alla kostnader”, säger Kristina Difs.

Här kan du läsa om att göra en budget: Ekonomiskolan del 1: Budget

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Bestrida en faktura - Så gör du på bästa sätt

Klocka 1 minuts läsning

Här kan du läsa om hur det går till att bestrida en faktura. Få tips på vad du gör om du fått en felaktig faktura och var du kan vända dig för att få hjälp. Börja med att kontakta företaget Om du fått en felaktig faktura är det alltid bra att så fort som möjl...

Föregående artikel
Räkna ut årsinkomst – Så här gör du
Klocka 1 minuts läsning