Medlåntagare bolån – Allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Medlåntagare bolån – Allt du behöver veta

Har du svårt att få ditt bolån beviljat kan en medlåntagare vara lösningen. Läs om hur det fungerar, bra saker att tänka på och vem som kan vara medlåntagare här.

Har du sökt bolån men har svårt att få det beviljat? Ett alternativ i den här situationen kan vara att ha en medlåntagare. Här kan du läsa mer om vad medlåntagare är, vem som kan vara medlåntagare, vilka fördelar det kommer med och mycket mer.
 

Vad är en medlåntagare?


En medlåntagare är någon som står med på ditt bolån och delar ansvaret för lånet tillsammans med dig. Det betyder att både du som är huvudperson och den som är medlåntagare har lika stort betalningsansvar för amortering av bolånet och tillkommande ränta. Detta innebär i sin tur att om du inte har möjlighet att betala kommer medlåntagaren på bolånet bli ansvarig för att betala hela beloppet.
 

Vem kan vara medlåntagare för bolån?


När du ansöker om lån tillsammans med en medlåntagare kommer långivaren att gå igenom ansökan. Då tittar de på den gemensamma betalningsförmågan och kreditvärdigheten. Något som också kan spela roll vid låneansökan med en medlåntagare är vilken relation ni har till varandra. Oftast är det en make/maka, en sambo eller en förälder som är medlåntagare för bolån.
 

Syftet med medlåntagare


Att möjligheten till en medlåntagare finns kan exempelvis ge många unga och pensionärer bättre förutsättningar till att få ett bolån beviljat. Syftet med en medlåntagare är alltså att det ska vara möjligt att bevilja lån även till personer som inte har tillräckligt god ekonomi på egen hand.
 

Din första bostad?


Som ung kan det många gånger vara svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Ska du köpa din första bostad kan det vara så att du behöver en medlåntagare i form av exempelvis en förälder för att få ditt bolån beviljat. Detta kan bero på att din inkomst är för låg eller att den inte är tillräckligt regelbunden för att klara en kreditprövning. Då kan en förälder gå in som medlåntagare för att dela på ansvaret tillsammans med dig.
 

Om du har en låg kreditvärdighet


Har du låg kreditvärdighet kan detta påverka dina chanser till att få ditt bolån godkänt. Även här kan en medlåntagare på bolånet underlätta och dessutom göra att du får bättre villkor. Detta eftersom långivaren tittar på den gemensamma kreditvärdigheten hos er båda.


Om du är pensionär


Den som har gått i pension har många gånger endast pensionen som inkomst och kanske saknar större tillgångar till sitt förfogande. Detta räcker ibland inte hela vägen för att få ett bolån beviljat. Därför kan en medlåntagare på bolånet för dig som är pensionär vara en bra lösning.
 

Fördel med medlåntagare på bolån


Med en medlåntagare ökar chansen att få ditt bolån beviljat för dig som inte har tillräckligt god ekonomi själv. Genom att ha en medlåntagare får banken en extra säkerhet och det gör att risken blir mindre för dem att låna ut pengar till dig.

En annan fördel med medlåntagare är att det ofta går att få ett större lånebelopp beviljat än om du hade ansökt om lån själv. I vissa fall kan även banken ge mer fördelaktiga villkor vid lån tillsammans med en medlåntagare, exempelvis en lägre ränta.

Innan man tecknar ett bolån ihop är det dock viktigt att alla är införstådda i vad det innebär och vilka skyldigheter man har. Vi rekommenderar alltid att medlåntagare på ett bolån pratar igenom situationen noga för att minska risken för missförstånd.
 

Bra saker att tänka på


Som medlåntagare är det viktigt att känna till att det kommer att göras en kreditbedömning samt tas en kreditupplysning i samband med detta. Den som tecknar ett bolån som medlåntagare är också fullt ansvarig för lånet vilket innebär att man förbinder sig att betala räntor och amorteringar enligt avtalade villkor.
 

Hitta ett bolån med Compricer


Har du hittat någon som vill vara medlåntagare på ditt bolån eller ska du själv ställa upp som medlåntagare? Här på Compricer kan du snabbt och enkelt jämföra olika bolån för att hitta ett som passar!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Varning för olika bindningstider på bolånet

Klocka 1 minuts läsning

Bankernas sparekonomer tipsar ofta om att dela upp bolånet i flera delar och binda räntan på olika bindningstider. Problemet för dig, och poängen för banken, är att du inte kan byta bank för den första delen av lånet när den löper ut. Det ger dig en sämre förhandlingsposition och sannolikt sämre ...

Föregående artikel
Endast 5 procent av er valde ett fast elavtal i augusti
Klocka 1 minuts läsning