Missa inte betalningen av kvarskatten den 12 september!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Missa inte betalningen av kvarskatten den 12 september!

De som fick sitt slutskattebesked i juni, med kvarskatt, ska betala in den senaste 12 september för att undvika ränta på 18,75 procent. Totalt handlar det om 12 miljarder kronor som ska betalas in.

Vad är kvarskatt?


Kvarskatt kallas också för underskott av slutlig skatt. Det betyder att du under året har betalat för lite skatt och alltså är skyldig att betala in mer till ditt skattekonto. I ditt slutskattebesked finns uppgift om hur mycket du ska betala och när pengarna senast ska finnas på ditt skattekonto. Kom ihåg att hela beloppet ska finnas på ditt skattekonto på förfallodagen.
 

Så hög är räntan på kvarskatten:

  • Basränta: På kvarskatt över 30 000 kronor beräknas kostnadsränta (basränta) på den del som överstiger 30 000 kronor, redan från 13 februari 2024. Från 1 juli 2024 är basräntan på skattekontot 3,75 procent. Fram till dess var den 5 procent.

    På kvarskatt som är högst 30 000 kronor beräknas kostnadsränta från 4 maj 2024.
     
  • Hög ränta: Om du inte betalar in din kvarskatt på förfallodagen så får du betala hög ränta vilket är basräntan plus 15 procentenheter alltså 18,75 procent.

Jämka för att undvika kvarskatt


För att undvika kvarskatt i framtiden kan du be sin arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt under året. Ett annat alternativ är att ansöka om skattejämkning, vilket justerar skatteavdragen och kan minska risken för kvarskatt. Om du redan har jämkat i år kan det vara bra att se över detta om du har bostadslån. När räntorna sjunker och du får en lägre kostnad för ditt lån, får du också ett lägre ränteavdrag vilket kan betyda att din arbetsgivare drar för lite skatt. Läs mer här: Att jämka eller inte jämka – är det frågan?
 

Så betalar du kvarskatten


Kvarskatten kan betalas på olika sätt, inklusive via Swish eller till Skatteverkets bankgiro. Skatteverket skickar dock inte ut inbetalningskort automatiskt, eftersom de flesta betalar digitalt. Om man vill ha ett inbetalningskort kan det beställas via Skatteverkets hemsida.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bästa matbutiken 2024 och inför 2025 (hela listan)

1 minuts läsning

Funderar du på vilken matbutik som är bäst? Då kan Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning av kundnöjdheten bland landets livsmedelskedjor vara till nytta. Här hittar du de butiker inom dagligvaruhandeln som är bäst respektive s&au...

Föregående artikel
Gränsen för statlig inkomstskatt höjs – 100 000 inkomsttagare får sänkt skatt
1 minuts läsning