När pengarna hamnar på fel konto

Sharon Lavie
Sharon Lavie
Klocka 1 minuts läsning
När pengarna hamnar på fel konto

Om du någon gång har fört över pengar till någon annan vet du hur lätt det kan vara att trycka en siffra fel och helt plötsligt hamnar pengarna på ett annat konto än vad du hade tänkt. Tyvärr kan det vara mer komplicerat att få tillbaka sina pengar än vad man kan tro.

Kan banken föra tillbaka pengarna åt mig?

Banken har ingen laglig möjlighet att föra tillbaka pengarna från det felaktiga kontot. Det innebär att du i princip inte kan ångra en betalning.  Detta gäller både om du gör en banköverföring eller betalar med Swish. Det du kan få hjälp med av banken är att ta reda på vart pengarna har skickats. Banken kan även kontakta mottagaren och uppmana denna att göra en återbetalning till ditt konto. Gör inte mottagaren en återbetalning måste du själv driva saken mot den personen. 

Agera snabbt

Det är viktigt att du kontaktar banken omgående och att personen som fått dina pengar informeras snabbt om misstaget. Det finns nämligen undantag från huvudregeln att felaktiga betalningarna ska betalas tillbaka. Den ena är om mottagaren varit i god tro, vilket innebär att den som tagit emot pengarna inte misstänkt att något stått fel till med betalningen. Det andra undantaget är om mottagaren inrättat sig efter betalningen, vilket betyder i praktiken om denne har spenderat pengarna på något. Genom att kontakta mottagaren så snabbt som möjligt eliminerar du risken för att mottagaren hävdar att hen varit i god tro och då har denna inte heller möjlighet att spendera pengarna.

Hur får jag tillbaka pengarna

Om personen inte återför pengarna vid första kontakten gör du klokt i att skicka ett skriftligt krav på återbetalning och var noga med att ange belopp, valuta och sista datum för återbetalning. Spara en kopia på kravet. Får du inte betalt senast det datum du skrivit i kravet kan du vända dig till Kronofogden för att få hjälp med att driva in skulden. Det gör du genom att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.
Det kostar 300 kronor att ansöka om ett betalningsföreläggande. Den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan. Du kan också ta med kostnader för ditt eget eller ditt ombuds arbete, normalt 380 kronor.

Vad gör Kronofogden?

Om personen väljer att betala tillbaka dina pengar drar du tillbaka din ansökan från Kronofogden samma dag som du får betalt. Om bara en del av skulden betalas behöver du meddela det till Kronofogden.

Skulle personen inte motsäga kravet men fortfarande inte betala fattar Kronofogden ett beslut: ett utslag som säger att hen ska betala vad du begärt. Skulden är alltså fastställd. I det läget något av följande ske:

Du kan nu begära att Kronofogden ska verkställa beslutet. Det innebär att de gör en utredning för att se om den som ska betala har tillgångar i form av pengar eller egendom. Om personen saknar tillgångar kan du inte få betalt. Detta kostar 600 kronor utöver tidigare avgifter. Om du inte meddelar Kronofogden att du inte ville att de ska driva in skulden åt dig så kommer detta ske som huvudregel.

Skulle personen som du krävt på återbetalning i detta läge invända mot beslutet kommer ärendet tas över av domstol. Det innebär att du behöver betala en avgift ( se mer info nedan). Skulle du inte betala avgiften kommer domstolen att besluta att Kronofogdens utslag inte längre gäller.

Gå vidare till domstol

Om personen invänder mot kravet, vilket betyder att hen inte håller med om att hen är skyldig dig pengar, kan inte kronofogden driva in skulden. Då kan du om du vill driva ditt ärende vidare till domstol. Du betalar en avgift till domstolen, 600 eller 2 500 kronor beroende på hur stor skulden är och hur målet kommer att handläggas. Om det handlar om summor upp till 23 800 kronor (år 2021) räknas det som ett ”förenklat tvistemål”. Då begränsas ersättningen som den vinnande parten kan få. Det gäller till exempel ersättning för kostnader för ombud. En sådan tvist är billigare. 

Om du vinner målet och det rör sig om större belopp kan motparten tvingas att betala dina rättegångskostnader, såväl ansökningsavgift som kostnader för ombud och liknande. Skulle du däremot förlora målet eller återkallar din stämning kan du behöva betala motpartens rättegångskostnader. Detsamma gäller om du väljer att stämma någon i onödan.

Vad gäller om jag har fått in pengar av misstag på mitt konto?

Pengar som kommit till ditt konto av misstag har du inte rätt att använda. Det finns undantag om du använt pengarna eftersom du inte insett eller ens borde insett att pengarna hamnat på kontot av misstag och inte var avsedda för dig, det förutsätter att du helt enkelt var i god tro. Har den person som fört över pengarna eller banken kontaktat dig och meddelat att pengarna hamnat hos dig av misstag kan du inte hävda god tro. Det är väldigt ovanligt att sådana situationer uppstår.

Du bör genast kontakta din bank när du upptäcker att du har fått pengar på ditt konto av misstag. De kan hjälpa dig att ta reda på vem som satt in pengarna så att du kan återföra dem på rätt sätt.


Tips:

  • Innan du godkänner en swishbetalning får du information om vem som är betalningsmottagare- dubbelkolla alltid att namnet stämmer med din mottagare.
     
  • Kontakta banken på en gång när du inser felöverföringen.
     
  • Se upp med bedragare - Om någon överför för mycket pengar till dig tex 5000 kronor i stället för 500 kronor och sedan vill ha överskottet tillbaka bör du alltid dubbelkolla att det är till samma konto som återbetalningen ska ske och att det står i samma namn som det har utbetalats från. Annars finns det risk för att det är ett bedrägeri. Detta kan förekomma när du säljer saker online.

Aktuella sparkontoräntor

Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.

Privat
Företag
Info
Om du binder pengar på ett sparkonto, till exempel i två år, kan du i vissa fall inte ta ut dem under den perioden och i andra fall förlora all ränta om du tar ut pengarna i förtid. När perioden är över flyttas pengarna vanligtvis till ett konto med fria uttag eller så kan bindningstiden förlängas om du inte väljer ett annat alternativ.

Info
Genom att ange ett sparbelopp kan du se hur mycket pengar du kan tjäna per sparkonto och bindningstid.
Sparbelopp
kr
Check cirkel

Info

Info
Fria uttag på ett sparkonto innebär att du kan ta ut pengar från kontot när du vill utan att behöva betala några extra avgifter eller förlora ränta.
Alla banker och inlåningsföretag, i vår jämförelse, omfattas av insättningsgarantiInsättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida.
.
Alla konton omfattas av insättningsgaranti.
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
3,30 - 3,60 %
Sparränta

Resurs Bank

Resurs Bank är en liten men stabil bank, vi erbjuder en hög ränta och en hög säkerhet.
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,60 %
3 mån
-
6 mån
3,30 %
1 år
-
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,65 %
Sparränta

Volvofinans Bank

Inga avgifter, ingen bindningstid och alltid fria uttag. Givetvis omfattas sparkontot av den statliga insättningsgarantin. Ansök enkelt direkt via vår internetbank.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,65 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,30 - 3,75 %
Sparränta

EP Bank

EP Spar är en trygg, enkel och överskådlig spartjänst med attraktiva villkor. Du kan spara med fast eller rörlig ränta utan några avgifter. Som kund hos oss omfattas du av den statliga insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,30 %
3 mån
3,75 %
6 mån
3,50 %
1 år
2,90 %
2 år
2,70 %
3 år
-
4 år
-
5 år
-
1,65 - 2,75 %
Sparränta

Ekobanken

Ekobanken erbjuder sparkonton med bra räntor och insättningsgaranti. Vårt uppdrag är att tillsammans med pengars hjälp arbeta för en hållbar framtid. Du ansöker enkelt på ekobanken.se. Välkommen!

Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,75 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
1,75 %
3 år
-
4 år
-
5 år
1,65 %
2,20 - 3,00 %
Sparränta

Borgo

Hos Borgo erbjuds du konkurrenskraftig ränta och fria uttag på ett sparande som du vet enbart används till finansiering av bolån. Borgo är ett nytt svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,90 %
3 mån
3,00 %
6 mån
2,90 %
1 år
2,40 %
2 år
2,20 %
3 år
2,20 %
4 år
-
5 år
-
2,75 - 3,75 %
Sparränta

Marginalen

Marginalen erbjuder dig en hög ränta som gäller från första kronan utan att du behöver binda ditt kapital. Våra konton har inga avgifter och vi omfattas självklart av insättningsgarantin. Välkommen till Marginalen!
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,25 %
3 mån
3,75 %
6 mån
3,60 %
1 år
3,35 %
2 år
3,10 %
3 år
3,00 %
4 år
-
5 år
2,75 %
0,75 - 3,85 %
Sparränta

Brocc Finance

Brocc är en modern och digital aktör med enkla, trygga och smarta lösningar. Brocc Finance AB har tillstånd som kreditmarknadsbolag från Finansinspektionen och erbjuder sparkonton som omfattas av insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
0,75 %
3 mån
3,85 %
6 mån
3,55 %
1 år
3,35 %
2 år
3,15 %
3 år
2,95 %
4 år
2,50 %
5 år
-
2,25 - 2,60 %
Sparränta

Nordax Bank

Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,50 - 2,60 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
2,50 %
2 år
2,25 %
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,25 - 2,85 %
Sparränta

Svea Bank

Välj ett Sparkonto med bra ränta och fria uttag eller bind ditt sparande ett år med ett Kapitalkonto till ännu högre ränta. Hos Svea Ekonomi kan du spara dina pengar på det sätt som passar dig bäst.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,25 %
3 mån
2,85 %
6 mån
2,75 %
1 år
2,55 %
2 år
2,35 %
3 år
2,30 %
4 år
-
5 år
-
2,65 %
Sparränta

Qliro

När du sparar hos Qliro du kan ha ett eller flera sparkonton med olika löptider. Vi erbjuder båda rörlig och fasträntekonto med löptider 3-6-12 månader och alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Säkert och enkelt!
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,65 %
3 mån
2,65 %
6 mån
2,65 %
1 år
2,65 %
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
0,25 - 3,15 %
Sparränta

TF Bank

Att spara hos TF Bank är ett klokt val. Vi ger dig en av marknadens bästa ränta från första kronan. Du binder inte dina pengar och du har två avgiftsfria uttag per år. Kontot omfattas av statlig insättningsgaranti & du kan spara upp till 1 miljon kronor.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
0,25 - 3,15 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
0,50 %
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
1,85 - 2,95 %
Sparränta

SevenDay Bank

SevenDay Bank erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto med fria uttag, eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,95 %
3 mån
2,35 %
6 mån
2,15 %
1 år
1,85 %
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,90 - 3,35 %
Sparränta

BIGBANK

Bigbank erbjuder tryggt, enkelt och säkert sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
-
3 mån
-
6 mån
3,35 %
1 år
3,30 %
2 år
2,90 %
3 år
2,90 %
4 år
-
5 år
-
2,75 %
Sparränta

Mangold

Mangold erbjuder depåkonto för värdepappershandel med hög ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Depåkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,75 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,90 %
Sparränta

Carnegie

Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,90 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
SBAB Bank
2,25 - 2,80 %
Sparränta
Coeli
2,80 - 3,50 %
Sparränta
Landshypotek Bank
2,25 %
Sparränta
Coop spara
2,40 - 3,40 %
Sparränta
MedMera Bank
2,40 - 3,40 %
Sparränta
Sparbanken Syd
1,05 - 2,70 %
Sparränta
Avida Finans
3,75 %
Sparränta
Morrow Bank
4,00 %
Sparränta
Nordiska
2,50 - 3,90 %
Sparränta
Lea Bank ASA
3,60 - 3,85 %
Sparränta
Collector sparkonto
2,85 - 3,30 %
Sparränta
Moank
3,80 - 3,95 %
Sparränta
Nordnet
2,34 %
Sparränta
Bank Norwegian
3,05 - 3,35 %
Sparränta
Avanza Bank
2,25 %
Sparränta
JAK Medlemsbank
2,05 - 4,00 %
Sparränta
Skandia
1,35 - 2,85 %
Sparränta
Ikano Bank
3,00 %
Sparränta
Multitude Bank
2,70 - 3,50 %
Sparränta
PayEx Sverige
0,00 - 0,25 %
Sparränta
Nordea
0,80 - 2,45 %
Sparränta
Aros Kapital
2,75 - 3,50 %
Sparränta
Serafim Finans
2,75 - 3,85 %
Sparränta
HoistSpar
2,85 - 3,60 %
Sparränta
SEB
0,75 - 2,55 %
Sparränta
Swedbank
0,90 - 2,46 %
Sparränta
PRA Spar
3,70 %
Sparränta
ICA Banken
1,50 %
Sparränta
Handelsbanken
0,75 - 2,45 %
Sparränta
Lantmännen Finans
2,75 %
Sparränta
Nstart
1,75 - 3,70 %
Sparränta
Bluestep Bank
0,45 - 3,52 %
Sparränta
Lunar
2,50 %
Sparränta
Northmill Bank
3,10 - 3,80 %
Sparränta
Froda
2,50 - 3,80 %
Sparränta
Inga sökresultat,
prova att ändra filtreringen

Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Hur sparar jag bäst till mina barn, så att de kan få lite pengar som hjälp till studier eller bostad?

Klocka 1 minuts läsning

Först vill jag poängtera att det absolut viktigaste du kan göra är att lära dina barn om pengar. Inget sparande i världen är bättre än detta. Så om du inte kan spara alls eller bara lite till dina barn så är det inte hela världen. Men om du inte pratar om ekonomi med barnen så gör du dem en stor ...

Föregående artikel
Hur mycket får jag och min sambo låna?
Klocka 1 minuts läsning