Nya avdrag och nyheter i årets deklaration

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Nya avdrag och nyheter i årets deklaration

Att få tillbaka lite pengar tidigt kan locka till att godkänna deklarationen direkt. Gör inte det - ge din deklaration lite tid. Se över hur ditt år har sett ut och fundera över om du kan göra några avdrag. För visst är det bättre med lite mer pengar tillbaka vid midsommar än lite mindre pengar en månad tidigare?

Nytt för i år:

  • Skattereduktion för gåvor har dubblerats från 1 500 till 3 000 kronor. Den här reduktionen behöver du inte ansöka om utan den framgår i skatteuträkningen i deklarationen.
     
  • Den tillfälliga skattereduktionen för arbetsinkomster som infördes vid coronapandemin är kvar i år. Coronareduktionen gäller personer som haft en inkomst på mellan 60 000 och 500 000 kronor under 2022. De kan få en reduktion på upp till 2 250 kronor. Inte heller den här reduktionen behöver du ansöka om - uppfyller du villkoren så är den automatiskt förtryckt i din deklaration.
     
  • Fler kommer att få sina slutskattebesked redan i juni i år, istället för som tidigare i augusti. Det betyder att de som får kvarskatt ska betala den i september istället för som tidigare i november dvs. 90 dagar efter beslutet. Var uppmärksam på detta eftersom räntan för försenad kvarskattsinbetalning ligger på 18,75 procent.
     
  • Maxavdraget för eget sparande till tjänstepensionen (för de som inte får tjänstepension från sin arbetsgivare) har höjts med 10 000 kronor till 483 000 kronor.
     
  • Har du haft ett jobb på annan ort som varat i max en månad kan du göra avdrag för levnadskostnader på samma sätt som under en tjänsteresa.

De vanligaste 7 avdragen:

1. Räntor

Ränteavdraget är förtryckt i deklarationen. Regeln är att årets räntor upp till 100 000 kronor gör att skatten minskar med 30 procent av ränteutgiften. För överskjutande belopp (över 100 000 kronor) gäller 21 procent. Är ni två som står för ett lån kan den som eventuellt inte har betalat tillräckligt med skatt för att få göra avdraget eller har nått taket på 100 000 kronor föra över ränteavdraget till den andra.

2. Rot och rut

Du kan ha rätt att göra rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll, ombyggnad eller tillbyggnad (max 50 000 kronor) liksom du kan ha rätt till rutavdrag på 50 procent för hushållsnära tjänster (max 75 000 kronor). Maxavdraget (för rot och rut tillsammans) är 75 000 kronor per person och år. Om ni är två som äger bostaden arbetena gäller kan den ena föra över skattereduktionen till den andra om hon eller han inte har betalat tillräckligt med skatt för att få göra avdraget eller har nått taket. Du som köpare får avdraget direkt på fakturan.

3. Grön teknik

2021 ersattes de tidigare stöden för solcellssystem, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon av en skattereduktion på 15 procent för material och installation av grön teknik. Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år. Detta avdrag är höjt till 20 procent 2023 men i årets deklaration är det alltså fortfarande 15 procent som gäller.

4. Bostadsförsäljning

Har du sålt din bostad med vinst under föregående år ska du betala skatt på 22 procent av vinsten i årets deklaration. Om du uppfyller förutsättningarna kan du välja att skjuta upp skatten genom att begära uppskov. Säljer du din bostad med förlust får du en skattereduktion på 30 procent på halva förlusten upp till 100 000 kronor. För överskjutande belopp (över 100 000 kronor) gäller 21 procent. Använd Skatteverkets e-tjänst för att få hjälp med beräkningen.

5. Tjänstepension

Om du inte får tjänstepension via din arbetsgivare, eller om du är egen företagare, kan du spara till pensionen i en privat pensionsförsäkring (max 483 000 kronor) och göra avdrag för det. Har du gjort detta kommer det förtryckt i din deklaration.

6. Reseavdrag

När det gäller resor till och från arbetet får du under vissa förutsättningar göra avdrag för de utgifter som överstiger 11 000 kronor. Reser du med egen bil, även el- och hybrid eller motorcykel har du rätt att göra avdrag om avståndet är mer än fem kilometer och om du gör en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med om du hade åkt kollektivt. Reseavdraget för bil ligger på 18,50 kronor per mil. Regeringen har höjt reseavdraget för bil till 25 kronor per mil men det gäller först från 2023 års deklaration - den du gör om ett år. Reser du med kollektivtrafiken ska avståndet mellan bostad och arbetsplats vara mer än två kilometer för att du ska få göra något reseavdrag. Använd Skatteverkets e-tjänst för att få hjälp med beräkningen.

Reseavdrag tjänsteresa

En tjänsteresa är en resa som arbetsgivaren beordrar den anställda att göra för att arbeta för arbetsgivarens räkning på annan plats än den ordinarie arbetsplatsen. Om du reser med egen bil, motorcykel eller mopedbil kan din arbetsgivare ersätta dig med ett schablonbelopp som fastställs av Skatteverket. För andra transportmedel kan du få ersättning för faktiska kostnader. Får du en högre ersättning från din arbetsgivare än schablonen betraktas ersättningen som lön och är skattepliktig. Om du inte får reseersättning av din arbetsgivaren får du dra av Skatteverkets schablonbelopp (och faktiska kostnader för andra transportmedel) i din deklaration.

Traktamente

För ökade levnadskostnader, till exempel för kost och logi, som kan uppkomma under en tjänsteresa kan du få traktamente av din arbetsgivare. Skatteverket fastställer ett schablonbelopp för ökade levnadskostnader. Om det traktamente som din arbetsgivare betalar ut inte överskrider beloppet är ersättningen skattefri. Den del av traktamentet som eventuellt överskrider schablonbeloppet kallas för resetillägg, betraktas som lön och är skattepliktig. Om du inte får traktamente av din arbetsgivare får du dra av Skatteverkets schablonbelopp i din deklaration.

7. Värdepapper

Säljer du aktier, fonder eller andra marknadsnoterade värdepapper i en aktiedepå ska du betala 30 procent skatt på eventuell vinst. Årets vinster kan kvittas rakt av mot årets förluster. Har du förluster men inga vinster får du kvitta mot andra inkomster i inkomstslaget kapital (till exempel utdelningar och räntor). I tredje hand kan du medges reduktion av skatten på tjänsteinkomster. Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring skattar du på hela innehavet varje år och beskattas därför inte när du säljer värdepapper. Du kan inte heller göra några förlustavdrag. Detta görs automatiskt i din deklaration.

All information och villkor runt möjliga avdrag hittar du i Skatteverkets avdragslexikon.

Här hittar du alla viktiga datum runt deklarationen att hålla koll på: Får du tillbaka på skatten? Datum att ha koll på!

Här kan du läsa om hur mycket du betalar i ränta på din skatteskuld: 3,75 procent i ränta på din skatteskuld (>30 000 kronor)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

2023 viktigaste spartips - kräv ränta på din buffert

Klocka 1 minuts läsning

När svensk ekonomi befinner sig i ett besvärligt läge, så som finansminister Elisabeth Svantesson uttryckte det, är det hushållen som får lida. Hög inflation, en lågkonjunktur runt hörnet som hotar med ökande arbetslöshet och elpriser som mer än fördubblats från en månad till en annan. Då är det ...

Föregående artikel
Bostadstillägg för pensionär - Allt du behöver veta
Klocka 1 minuts läsning