Ny EU-modell höjer elpriserna i tre av fyra elområden

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Ny EU-modell höjer elpriserna i tre av fyra elområden

Den 1 oktober 2024 träder en ny EU-modell i kraft som kommer att förändra hur elpriserna i Sverige beräknas. Elområde 1–3 får högre priser, medan elområde 4 får lägre priser.

Ny modell


Den nya modellen, en så kallad flödesberäkningsmodell, syftar till att effektivisera och harmonisera elmarknaden i Norden och EU. Modellen möjliggör en bättre utnyttjande av elnätet och underlättar export av el till andra länder i Europa. För svenska hushåll innebär denna förändring både vinster och förluster beroende på var i landet man bor.
 

Högre elpriser i norra och mellersta Sverige


Enligt den nya modellen förväntas elpriserna stiga för hushåll i elområde 1-3 som täcker norra och mellersta Sverige. Den ökade exporten av el från norra till södra Sverige och övriga Europa innebär att tillgången på el minskar i dessa regioner, vilket resulterar i högre elpriser. Elhandelsbolaget Bixia förklarar att detta kan leda till en ökning av elpriset på omkring 10 procent för boende i dessa områden, med elområde 3, som inkluderar storstäder som Stockholm och Göteborg, som den hårdast drabbade regionen. Om modellen redan hade varit i bruk, skulle elpriserna i elområde 3 ha varit 12 procent högre än vad de är idag, enligt uppskattningar från Svenska kraftnät.
 

Lägre priser i södra Sverige


Däremot kommer elpriserna i elområde 4, som täcker södra Sverige, att sjunka något med den nya modellen. Elpriserna i detta område, som tidigare har varit de högsta i landet, förväntas minska med cirka 7 procent. Denna minskning beror på den ökade tillgången av billigare el från norra Sverige och resten av Norden. Detta kommer som en lättnad för hushåll i södra Sverige, som under de senaste åren har sett sina elräkningar stiga kraftigt.
 

Tips för att hålla kostnaderna nere


Din elräkning delas ofta upp mellan två bolag: ett elnätsbolag som äger nätet och levererar elen, och ett elhandelsbolag som säljer elen. Elnätsbolaget kan du inte byta, men du kan välja elhandelsbolag med bästa erbjudande.
 

Gör ett aktivt val


För att sänka din elkostnad är det viktigt att välja ett elhandelsbolag aktivt. Om du inte gör det får du ett anvisningsavtal via ditt elnätsbolag, vilket ofta är 30 procent dyrare än vanliga avtal, och i vissa fall upp till 60 procent dyrare.
 

Jämför priser


Det finns ett stort antal elhandelsbolag, och priserna kan variera kraftigt. Genom att jämföra priser regelbundet, till exempel via jämförelsetjänster som Compricer, kan du hitta bättre erbjudanden och spara pengar.
 

Rörligt, bundet eller timprisavtal?


Fast elpris innebär att du binder ditt avtal och betalar ett fast pris per kilowattimme varje månad, medan ett rörligt elpris innebär att ditt elpris följer marknadens upp- och nedgångar. Med ett rörligt avtal blir ditt pris ett genomsnitt av hela månadens timpriser. Har du istället ett avtal för timpris på el varierar priserna för varje timme. Den el du förbrukar matchas helt enkelt med varje timmes elpris. Detta innebär att du själv kan styra din elkostnad genom att så långt som möjligt undvika att förbruka el under de timmar då timpriset är som högst.
 

Se över din energiförbrukning

  • Byt till lågenergilampor.
     
  • Diska inte under rinnande vatten.
     
  • Använd diskmaskinens ekonomiläge och fyll den innan start.
     
  • Duscha kortare istället för att bada.
     
  • Stäng av handdukstork och golvvärme när de inte behövs.
     
  • Fyll tvättmaskinen och tvätta vid lägre temperaturer.
     
  • Sänk inomhustemperaturen, särskilt när du reser bort.
     
  • Undvik att blockera element och täta fönster och dörrar.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Uppdatera din jämkning nu när boräntan sjunker?

Klocka 1 minuts läsning

Om du har jämkat i år kan de nu sjunkande boräntorna innebära att du riskerar att få kvarskatt. Det är viktigt att hålla jämkningarna uppdaterade för att undvika överraskningar vid deklarationen. När dina ekonomiska förutsättningar förändras under året (exempelvis ...

Föregående artikel
Skattefritt på ISK och Kapitalförsäkring
Klocka 1 minuts läsning