Pantbrev - Så fungerar det (guide)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Pantbrev - Så fungerar det (guide)

Ett pantbrev är ett bevis på att du lämnat en fastighet som säkerhet till banken när du tagit ett lån. Läs mer om vad ett pantbrev är och vad det kostar här.

När du tar ett lån för att köpa hus behöver banken ett pantbrev. Pantbrevet är ett bevis på att banken har en inteckning i fastigheten som säkerhet för lånet. Här kan du läsa mer om hur pantbrev fungerar och vad det kostar.
 

Vad är pantbrev?


Ett pantbrev är ett juridiskt bevis på att du har lämnat en fastighet i pant till banken när du tagit ett lån. För att få ett pantbrev intecknar du ett visst belopp som oftast är samma summa som ditt bolån och pantbrevet överlämnas sedan till banken som säkerhet.

Pantbrev behövs endast när du köper en villa eller annan fastighet och inte när du lånar för att köpa en bostadsrätt. När du köper en bostadsrätt äger du endast rätten till att bo där och inte själva fastigheten. Du kan fortfarande använda rätten till bostadsrätten som säkerhet för lånet men du behöver alltså inte ett pantbrev för detta.
 

Ansök om inteckning och pantbrev


Du kan ansöka om inteckning av din fastighet på Lantmäteriets hemsida och får då ett pantbrev. Du kan antingen få det skriftligt skickat hem till dig eller digitalt som då kallas datapantbrev.

Lantmäteriet samarbetar med flera banker och kreditgivare så många gånger kan du därför ansöka om pantbrev direkt när du tar ett lån med en fastighet (villa eller hus) som säkerhet. Därefter hjälper banken dig med ansökan men du måste själv stå som ansökningsperson. Är ni två eller flera ägare måste samtliga skriva under ansökan.

Detta måste finnas med i ansökan:

  • Fastighetsbeteckningen som ansökan gäller
  • Fastighetsägarens eller fastighetsägarnas personnummer
  • Inteckningsbelopp
  • Fastighetsägarens eller fastighetsägarnas underskrift och namnförtydligande
  • Eventuella medgivanden eller andra handlingar som visar att medgivande inte behövs
     

Vad kostar pantbrev?


Att ta ut ett nytt pantbrev kostar två procent av inteckningsbeloppet. Det tillkommer även en kostnad på 375 kronor i expeditionsavgift. Ansöker du om pantbrev i samband med att du tar lån hos en bank kan dessa även ta ut en administrationsavgift.

Ett pantbrev är alltid kopplat till fastigheten. Om förra ägaren hade ett lån på huset kan det därmed redan finnas ett eller flera pantbrev som du kan överta. Om fastigheten är intecknad för ett mindre belopp än ditt nya lån kommer du dock behöva ett nytt pantbrev på mellanskillnaden.
 

Exempel:


Du köper en villa för 2,3 miljoner kronor och tar ett lån på 2 miljoner. Den förra ägaren hade ett pantbrev på 500 000 kronor. Du behöver då ett nytt pantbrev för 1,5 miljoner kronor och får betala 2 procent på detta samt expeditionsavgiften vilket totalt blir 30 375 kronor.

[1 500 000 * 0,02] + 375 = 30 375
 

Andra kostnader för att köpa hus


Förutom pantbrev finns det ett par andra kostnader som tillkommer vid ett husköp:

  • Köpeskilling – priset som du betalar för själva huset
  • Lagfart – ett bevis på att du är ägare av huset. Kostar 1,5 procent av köpeskillingen och 825 kronor i expeditionsavgift. Du ansöker även om detta hos Lantmäteriet

Väljer du att anlita en besiktningsman för att göra en grundlig undersökning innan du köper en fastighet kan denna kosta mellan 10 000 - 20 000 kronor. Ibland har säljaren redan låtit utföra en besiktning. Du får då själv avgöra om du är nöjd med denna eller om du vill låta utföra en egen.
 

Fler tips för dig som ska köpa hus


Köpa hus? - 5 bra tips inför bostadsköpet

7 bra tips för dig som ska flytta till hus

Så mycket kan du låna i bolån hos banken

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Endast 5 procent av er valde ett fast elavtal i augusti

Klocka 1 minuts läsning

När elpriserna skenar väljer vi rörliga avtal. I augusti var det 95 procent av alla som bytte elavtal via oss som valde ett rörlig avtal. Att binda sitt elavtal just nu är betydligt dyrare än att ha ett rörligt avtal. Det beror på att elbolagen måste garantera sig f&ou...

Föregående artikel
Så sparar du i orostider
Klocka 1 minuts läsning