Prisbasbeloppets rekordhöjs och påverkar pensioner, studiemedel och skatt på inkomst.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Prisbasbeloppets rekordhöjs och påverkar pensioner, studiemedel och skatt på inkomst.

Prisbasbeloppet höjs vid årsskiftet med 4 800 kronor till 57 300 kronor. 2024 blir alltså ytterligare ett år med en rekordstor höjning. I år (2023) höjdes Prisbasbeloppet med 4 200 kronor. Enligt Swedbanks beräkningar kommer tillskottet dock raderas ut av ökade kostnader.

Prisbasbeloppet

Prisbasbeloppet är ett referensbelopp utifrån vilket pensioner, försäkringar, studiemedel och skatter sätts. Prisbasbeloppet räknas fram med utgångspunkt i förändringen av konsumentprisindex (KPI) och ändras i januari varje år.

Höjningen av prisbasbeloppet är alltså inget politiskt beslut utan ett nytt belopp räknas automatiskt fram varje år. Men tillskottet i våra plånböcker kommer inte att stärka marginalerna i vår hushållsekonomi. Pengarna äts helt och hållet upp av kostnadsökningar, enligt nya beräkningar från Swedbank.

Så påverkar Prisbasbeloppet våra plånböcker:

  • Studenter och garantipensionärer: Studiebidraget höjs med drygt 1 100 kronor per fyraveckorsperiod för den som studerar med fullt studiebidrag. Garantipensionen höjs med cirka 1 000 kronor för den som är ogift och 880 kronor för den som är gift.
     
  • Sjuk- och föräldraförsäkringen: Det finns ett inkomsttak för de som är föräldralediga eller får sjukpenning som ligger på cirka 44 000 kronor i månaden. Tjänar man mer än det får man inte mer i ersättning. Men nu höjs ersättningsnivån med 102 kronor per dag. För dig som är föräldraledig och tjänar mer än inkomsttaket motsvarar höjningen ungefär 3 000 kronor mer i månaden.
     
  • Skatt på inkomst: Eftersom jobbskatteavdraget och grundavdraget räknas upp blir skatten på inkomst lägre. Den som tjänar 30 000 kronor får 200 kronor lägre skatt varje månad. Den med en månadslön på 50 000 kronor får en skattesänkning på 300 kronor och den som tjänar 70 000 kronor får betala 1 600 kronor mindre i skatt varje månad. Uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt stoppas dock inför nästa år. I år (2023) ligger gränsen på drygt 51 000 kronor i månaden. Hade den justerats upp hade den landat på 57 000 kronor i månaden vid årsskiftet.


Lästips:

Prisbasbeloppet höjs: Mer pengar till studenter och pensionärer och lägre inkomstskatt (2023)

Studiebidrag - Allt om bidraget från CSN

Kommunalskatt 2023 – Så hög blir din skatt

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så gör du om du blivit utsatt för bedrägeri

Klocka 1 minuts läsning

Om någon har tagit ut pengar med ditt kort, betalat med ditt kort eller gjort överföringar från ditt konto utan tillåtelse kan det innebära att en obehörig transaktion har gjorts. Synen på vad en obehörig transaktion har varierar lite mellan olika parter. Allmänna reklamationsn&a...

Föregående artikel
Inflationen fortsatt hög och höjning av styrräntan väntas i september
Klocka 1 minuts läsning