Räntelagen – allt viktigt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 3 minuters läsning
Räntelagen – allt viktigt du behöver veta

Räntelagen är en svensk lag som reglerar hur mycket ränta som får tas ut i olika situationer. Lagen är av stor betydelse för både konsumenter och företag, eftersom den skyddar båda parterna från alltför negativa villkor. Här tittar vi närmare på vad räntelagen innebär och hur den fungerar.
 

Vad är räntelagen?


Räntelagen reglerar hur mycket ränta som får tas ut i olika situationer. Lagen gäller för alla företag som säljer varor eller tjänster på kredit eller leasing och är till för att skydda både konsumenter och företag.

Räntelagen innehåller bestämmelser om:

  • Dröjsmålsränta
  • Avbetalningsränta
  • Leasingränta
     

Dröjsmålsränta enligt räntelagen


Dröjsmålsränta är den ränta som kan tas ut när en betalning inte görs i tid. Räntan är en kompensation till den som inte fått betalt i tid.
 

Hur mycket får dröjsmålsräntan vara enligt räntelagen?


Enligt räntelagen ska dröjsmålsräntan vara högst åtta procentenheter högre än Riksbankens referensränta. Referensräntan fastställs av Riksbanken och är för närvarande (januari - 30 juni 2025) 3,00 procent. Det innebär att den högsta tillåtna dröjsmålsräntan enligt räntelagen just nu är 11,00 procent.
 

Undantag från dröjsmålsräntan


Det finns undantag från regeln om dröjsmålsränta. Till exempel får en högre ränta avtalas om det finns särskilda skäl för det, eller om betalningarna avser vissa typer av skulder, såsom skatter eller böter. Det är också viktigt att notera att räntan kan variera beroende på vilken typ av betalning det gäller.

Här kan du läsa mer om dröjsmålsränta.
 

Avbetalningsränta


Räntelagen reglerar också den ränta som får tas ut vid avbetalning eller leasing av varor eller tjänster. Enligt lagen får företag inte ta ut en högre ränta än vad som är skäligt med hänsyn till varans eller tjänstens pris och marknadsförhållanden. Detta innebär att företag inte får ta ut ockerpriser eller andra orimliga avgifter.
 

Leasingränta


Räntelagen gäller också för leasing av varor eller tjänster. Enligt lagen får företag inte ta ut en högre leasingränta än vad som är skäligt med hänsyn till varans eller tjänstens pris och marknadsförhållanden. Detta innebär att leasingavgiften inte får vara orimligt hög.
 

Viktigt att veta när du tar lån

  1. Enligt räntelagen får en långivare inte ta ut en högre ränta än vad som är skäligt med hänsyn till marknadsräntan och andra omständigheter som påverkar kostnaden för långivaren. Detta innebär att en långivare inte får ta ut godtyckligt höga räntor, utan räntan måste vara rimlig och i proportion till risken som långivaren tar.
  2. En annan viktig del i räntelagen är att det måste finnas en skriftlig avtalsgrund för lånet eller krediten. I avtalet ska det klart och tydligt framgå hur stor ränta som ska betalas och på vilka villkor. Det är alltså inte tillåtet för en långivare att ta ut en högre ränta än vad som avtalats.
  3. Vid försenad betalning av en låne- eller kreditränta får långivaren ta ut dröjsmålsränta enligt räntelagen. Dröjsmålsräntan får inte överstiga åtta procentenheter över referensräntan som Riksbanken tillämpar vid den aktuella tiden.

Fler lästips


Här kan du läsa vad som gäller om ett företag vill ta ut en påminnelseavgift, skickar ett inkassokrav eller vad det innebär att få ett betalningsföreläggande eller en skuld hos Kronofogden.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Ekonomiska kriser och finanskriser genom tiderna

Klocka 4 minuters läsning

En ekonomisk kris är en period av betydande ekonomisk nedgång som ofta kännetecknas av en djup recession, som kan vara nationell, regional eller global. Under en sådan kris kan länder uppleva en rad negativa ekonomiska förhållanden såsom minskad produkt...

Föregående artikel
Värdera om huset – så går det till
Klocka 3 minuters läsning