Rotavdrag är en skattereduktion som innebär att 30 procent får dras av på arbetskostnaden för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad i ditt hem.
Börjar det bli dags att renovera badrummet hemma eller lägga om det där taket? När du anlitar en byggfirma för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad hemma kan du ha rätt till rotavdrag och får på så vis ett avdrag på din faktura. Här kan du läsa allt du behöver veta om rotavdraget och vad som gäller!
Vad är rotavdrag?
Rotavdrag är en skattereduktion som du kan få när du anlitar ett företag för renovering och underhåll hemma. Avdraget innebär att byggfirman du anlitar drar av 30 procent på kostnaden för arbetet direkt på fakturan. Du kan endast få avdrag på arbetskostnaden och inte på kostnader för material och andra kringliggande utgifter.
Hur mycket är rotavdraget på?
Rotavdraget för 2025 är på högst 50 000 kronor per person och år, kombinerat med rutavdraget är taket 75 000 kronor per person och år. Är ni två som bor i en bostad får ni båda nyttja rotavdraget för samma arbete. Avdraget kan dock inte bli mer än totalt 30 procent av arbetskostnaden.
Vi tar ett exempel!
Du renoverar köket och ska betala 40 000 kronor för arbetet och 30 000 kronor för material, alltså totalt 70 000 kronor. Med rotavadraget dras det av 30 procent på arbetskostnaden och du betalar istället 28 000 kronor för arbetet och 30 000 kronor för material, alltså totalt 58 000 kronor.
Hur fungerar rotavdraget?
Den byggfirma som du anlitar gör avdraget direkt på fakturan, vilket innebär att allt redan är fixat när du får din faktura. Viktigt att komma ihåg är att det är upp till dig att hålla koll på hur mycket avdrag du gör sammanlagt så att du inte överskrider gränsen på 50 000 kronor för rotavdraget.
Du kan själv se hur mycket avdrag du har kvar att använda dig av under året på Skatteverkets hemsida. När du betalar fakturan måste du göra detta elektronisk för att det ska gå och spåra din betalning och för att avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt ska synas.
När väl arbetet är klart och betalt ansöker företaget som utförde arbetet om en utbetalning för rotavdrag hos Skatteverket och de får på så vis tillbaka pengarna för avdraget på arbetskostnaden.
Krav för att få rotavdrag
För att kunna få rotavdraget finns det några krav du måste uppfylla:
- Du ska äga bostaden där arbetet utförs
- Du eller dina föräldrar ska använda bostaden som permanentbostad eller fritidsbostad
- Du ska vara den som faktureras för arbetet
- Du ska ha rotavdrag kvar att utnyttja
- Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här
- Du ska ha fyllt 18 år senast vid årets slut
Även ett dödsbo kan få rotavdrag om arbetet utfördes innan dödsfallet.
Exempel på rotarbeten
Olika typer av arbeten som kan ge rätt till rotavdrag:
- Arbeten för att bygga om en bostad
- Bygga till
- Reparation
- Underhåll
- Vissa typer av installationer som medför en del byggarbete, exempelvis en värmepumpsinstallation
- Viss rengöring
På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vilka arbeten som kan ge rotavdrag.
Jämför offerter från byggföretag
Tänk på att alltid ta in och jämföra offerter från flera olika byggföretag då priserna kan skilja sig en hel del. Dessutom måste företaget uppfylla vissa villkor för att du ska kunna få rotavdrag. Företaget ska vara godkänt för F-skatt och den som utför arbetet får inte vara någon närstående till dig. Du kan heller inte nyttja rotavdraget om du har en egen byggfirma och utför arbetet åt dig själv.
Lästips:
- Renoveringslån - 5 tips för dig som ska renovera
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!