Rusta sommarstugan inför vintern

Rusta sommarstugan inför vintern

Hur ska man tänka när man stänger sitt sommarhus inför vintern? Vad är viktigt att inte missa? Och är det värt att spara in på elen och stänga värmen helt?

Här följer 9 tips om vad du ska tänka på inför vintern:

  1. Gör det svårt för skadedjur. För att undvika att möss eller andra skadedjur tar sig in i stugan när du är borta bör du täta alla hål du hittar. Om du har ett hål som är mellan 6-7 millimeter stort kan en mus ta sig in där. En råtta behöver 2 centimeter. Se också till att göra en ordentlig städning när du stänger huset för vintern eftersom smuts och matrester kan locka till sig skadedjur. Häng undan eller ta hem kuddar, filtar och täcken som möss gärna använder för att bygga bo.
     
  2. Undvik vattenskador. De vanligaste skadorna på fritidshus är vattenskador, varav många är frysskador. Stäng därför av vattnet när du lämnar sommarstugan. När det blir kallt kan t. ex. vattenrör och varmvattenberedaren gå sönder. Stäng av huvudkranen och öppna sen upp kranarna för att tömma systemen från vatten. Spola toaletten tills den är tom. Töm varmvattenberedaren. Frostskydda alla vattenlås dvs toaletter, handfat och golvbrunnar genom att hälla i giftfri glykol eller rödsprit i dessa.
     
  3. Ha grundvärme på. Genom att låta värmen vara på så undviker du att rör fryser sönder med vattenskador som följd. Minst 10 grader är ett allmän tips men i kök och badrum rekommenderas ofta en högre temperatur - runt 15 grader.

    Vill du kan du stänga av värmen eller ha en stödvärme på 5 grader i stugan så länge som vattenledningarna är helt tomma på vatten. Detta görs tex genom att använda tryckluft. Utan detta är det stor risk att det finns vatten i någon svacka i en ledning som kan frysa.
     
  4. Rensa stuprännor. Innan du lämnar stugan är det bra att rensa stuprännor på löv och annat skräp som kan orsaka vattenskador vid ett kraftigt regn. Placera gärna avledningsrännor från stuprören för att leda bort regnvatten från huset.
     
  5. Säkra huset mot inbrott. Se till att du har ett bra lås och överväg larm till din sommarstuga. Töm stugan på stöldbegärliga föremål. 
     
  6. Se över cirkulationen. Genom att öppna upp luftventilerna kan du motverka fukt- och mögelangrepp på stugan. Öppna även upp innerdörrar och skåpluckor för att hålla igång cirkulationen.
     
  7. Stäng av kyl och frys och dra ut sladdar. Töm kylen och frysen och ställ upp dörrarna och glöm inte eventuella utomhussladdar.
     
  8. Håll fortsatt koll. Även om du inte kommer att använda stugan under vinterhalvåret är det viktigt att fortsätta att ha koll på den. En skada, som lätt kan uppstå vid t. ex. ett strömavbrott, som inte upptäcks i tid kan bli betydligt värre, och mer koststam, än om du upptäcker den direkt. Har du inga grannar som kan hjälpa dig kan ett eller ett par besök under vintern vara smart. Det finns även övervakningskameror som kan hjälpa dig att hålla koll på distans.
     
  9. Se över din fritidshusförsäkring. Se till att du har en bra försäkring till din sommarstuga som täcker byggnader, tomten och de saker som du förvarar där. Vad som ingår i en fritidshusförsäkring varierar mellan försäkringsbolagen så jämför både innehåll och pris innan du bestämmer dig.

    Hitta en bra fritidshusförsäkring, jämför här >>
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Inflation – Så fungerar det (komplett guide)

Klocka 1 minuts läsning

Inflation innebär att priserna på varor och tjänster ökar vilket leder till att samma mängd pengar minskar i värde. Läs mer om vad inflation är och hur den uppstår. Vad är inflation? Inflation är enkelt förklarat en prisök...

Föregående artikel
Importera bil till Sverige - Så går det till
Klocka 1 minuts läsning