Så fungerar räntan på ditt skattekonto

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Så fungerar räntan på ditt skattekonto

Visste du att ditt skattekonto fungerar ungefär som ett räntekonto? Beroende på om du har ett överskott eller underskott på kontot kan du antingen få intäktsränta eller betala kostnadsränta. Här går vi igenom hur det fungerar, hur hög räntan är och vad du bör tänka på.

Vad är skattekontot?

Skattekontot är ett konto som Skatteverket tilldelar varje skattebetalare, där skatter och avgifter hanteras. Alla inbetalningar och utbetalningar registreras här, och beroende på saldot kan ränta tillkomma.

Intäktsränta – när du har ett överskott

Om du har ett överskott på ditt skattekonto får du intäktsränta. Räntan följer den så kallade basräntan som fastställs av Skatteverket. Intäktsräntan idag är 1,125 procent och är skattefri.

Kostnadsränta – när du har ett underskott

Om du har ett underskott på skattekontot, det vill säga du är skyldig att betala mer skatt än vad som finns på kontot, debiteras du kostnadsränta.

  • Låg ränta: Basräntan är 2,5 procent från 1 december 2024. På kvarskatt över 30 000 kronor beräknas kostnadsränta på den del som överstiger 30 000 kronor, redan från 13 februari 2025.
     
  • Hög ränta: Från och med förfallodagen för betalning av din kvarskatt betalar du 17,5 procent. När din förfallodag är beror på när du får ditt slutskattebesked:
     
Slutskattebesked datum Kvarskatten ska senast vara betald
April 2025 14 juli 2025
Juni 2025 12 september 2025
Augusti 2025 12 november 2025
December 2025 12 mars 2026


För att slippa betala onödiga kostnadsräntor kan du:

  • Betala in i tid – håll koll på förfallodatum för skatt och avgifter.
     
  • Planera skatten – gör en extra inbetalning till skattekontot om du vet att du kommer att ha kvarskatt.
     
  • Undvika stora underskott – se till att ha tillräckligt med pengar på skattekontot innan skatten förfaller.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Riksbanken sänker – så mycket minskar din rörliga ränta

Klocka 2 minuters läsning

Riksbanken har nu beslutat att sänka styrräntan till 2,25 procent. Sedan räntetoppen på 4 procent har räntan sänkts med totalt 1,75 procentenheter, vilket innebär en lägre räntekostnad på ungefär 17 500 kronor per år för varje mi...

Föregående artikel
Bredbandspriserna ökade med 8 % 2024 – så kan du sänka din kostnad
Klocka 2 minuters läsning