Så fungerar sambolagen

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Så fungerar sambolagen

Sambolagen ger dig och din partner vissa skyldigheter och rättigheter mot varandra vid en eventuell separation. Här kan du läsa om hur sambolagen fungerar.

Om sambolagen


Bor du tillsammans med din partner i en gemensam bostad så omfattas ni av sambolagen (2003:376) och har vissa skyldigheter och rättigheter mot varandra. I denna artikel går vi igenom de viktigaste delarna kring vad sambolagen innebär och hur den fungerar.
 

Vad innebär sambolagen?


Sambolagen är en lag som syftar till att skydda samboende par och deras ekonomiska intressen. Lagen ger par som bor tillsammans vissa rättigheter och skyldigheter gentemot varandra. Den gäller när två personer lever tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll, utan att vara gifta eller registrerade partners.
 

När gäller sambolagen?


Sambolagen gäller för par som bor ihop och har ett gemensamt hushåll. För att ni ska anses vara sambor enligt lagen måste ni ha bott tillsammans under en längre tid och ha ett stadigvarande förhållande.

Det finns ingen exakt tidsgräns för hur länge ni måste ha bott tillsammans för att omfattas av sambolagen, men det krävs normalt sett att samboförhållandet varat under en längre tid. Att ha gemensamma barn eller vara registrerade på samma adress kan också vara faktorer som ligger till grund för att man ska omfattas av sambolagen.
 

Sambolagen och bodelning


En av de viktigaste aspekterna av sambolagen är bodelning. Om ni ska separera har ni rätt till en bodelning av er gemensamma egendom. Bodelningen innebär att det ekonomiska värdet av den gemensamma egendomen ska delas lika mellan er, om det inte finns något avtal som reglerar fördelningen annorlunda.

Generellt gäller att det ni skaffar för att ha gemensamt ska räknas in som gemensam egendom och delas lika vid en bodelning. Ibland uppstår tvister då en part kan ha betalat för något (bil, båt, möbler etc) som denne anser ska tillhöra honom eller henne. Därför är det alltid bra att upprätta ett samboavtal där ni skriver in hur ni vill att er egendom ska fördelas vid en eventuell bodelning.
 

Sambolagen för hus


Om ni har ett hus som införskaffats med intentionen att ni båda ska bo i det räknas detta som gemensam egendom som ska ingå i bodelningen, oavsett om det endast är en av er som betalat för hela bostaden. Om huset tillhörde en av er innan samboförhållandet ingår det dock inte i bodelningen.

Vill ni att fördelningen vid en bodelning ska gå till på ett annat sätt kan ni upprätta ett samboavtal som reglerar ägandet och eventuell fördelning av värdet på fastigheten vid en separation.
 

Sambolagen för bostadsrätt


Precis som för hus så innebär sambolagen att en bostadsrätt är gemensam egendom om den har köpts för ert gemensamma bruk. Om en av er hade bostadsrätten sedan tidigare har den andra personen normalt ingen rätt till bostaden vid en separation.

Om någon av er betalat mer än den andre när ni köpte bostadsrätten och vill att det ska avspeglas vid en eventuell bodelning behöver ni upprätta ett samboavtal där ni skriver in hur ni vill ha det.
 

Sambolagen för hyresrätt


Vid sambolagen för hyresrätt gäller särskilda regler. Om en av er är hyresgäst och den andra inte är medhyresgäst, har den som inte står på hyreskontraktet ingen laglig rätt till att bo kvar i lägenheten vid en separation. Den av er som är hyresgäst kan fortsätta att bo kvar, medan den andra behöver hitta en annan bostad.

Det finns undantag till denna regel exempelvis vid gemensamma barn. Då kan den som anses ha störst behov av lägenheten ta över kontraktet.

Det går att överlåta hyreskontraktet till en lägenhet till den andra sambon vid en separation. Har ni skrivit ett samboavtal gäller reglerna ni avtalat om.
 

Sambolagen vid dödsfall


En annan viktig aspekt av sambolagen är bodelning vid dödsfall. Om en av er avlider, har den efterlevande vissa rättigheter enligt sambolagen. Den efterlevande sambon kan ansöka om att få överta den gemensamma bostaden och lösöret, förutsatt att det inte finns något testamente eller annan överenskommelse.

Notera dock att sambolagens regler kring arvsrätt skiljer sig från dem som gäller för makar och registrerade partners. Till exempel ärver inte sambor automatiskt varandra vid dödsfall.
 

Skriv ett samboavtal och testamente


Generellt är det alltid att rekommendera att skriva ett samboavtal och varsitt testamente. Då kan ni själva på förhand bestämma hur saker och ting ska fördelas vid en eventuell separation och bodelning.

Du kan hitta färdiga mallar på nätet eller så kontaktar ni en jurist som kan hjälpa er.
 

Fler lästips:

Här kan du läsa om bra saker att tänka på om du ska flytta hemifrån, vad som gäller kring medlåntagare på bolån och om ni öppnar ett gemensamt sparkonto. Vi har även samlat våra 17 bästa spartips för en bättre hushållsekonomi.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Inteckning - när du tar lån för att köpa en fastighet

Klocka 1 minuts läsning

Om du ska ta ett lån för att köpa en fastighet krävs en inteckning. Då får du ett pantbrev som bevis på att fastigheten står som säkerhet för lånet. Vad är en inteckning? Om du ska köpa en fastighet med hjälp...

Föregående artikel
Avbeställningsskydd vid resor - Så fungerar det
Klocka 1 minuts läsning