Så går det till att köpa bostadsrätt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Så går det till att köpa bostadsrätt

Att köpa en bostadsrätt är ofta en stor investering. Här kan du läsa om hur det går till att köpa en bostadsrätt och vad du behöver tänka på.

Har du hittat din drömlägenhet? Eller är det bara dags att flytta hemifrån och köpa din första bostad? Att köpa en bostadsrätt är ofta en stor investering och det finns en hel del saker du behöver tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta om hur det fungerar att köpa en bostadsrätt och ger dig alla tips för att köpet ska gå så smidigt som möjligt.
 

Vad innebär det att köpa bostadsrätt?


En bostadsrätt är en boendeform där du äger en andel av en förening som i sin tur äger fastigheten som lägenheten finns i. Andelen du äger ger dig rätt att bo i den lägenhet du köpt. Så i egentlig mening äger du inte bostaden du köpt men i praktiken fungerar det så.

Över tid har det visat sig vara en bra affär att äga en bostadsrätt om man ser till ett genomsnitt över landet. Värdeökningen över tid har gjort bostadsrätten som boendeform billigare att bo i än en hyresrätt. Sen går inget att säga om framtiden naturligtvis. Huruvida det är en lönsam affär att köpa en bostadsrätt eller inte beror förstås på när du köpte den, för hur mycket och hur marknaden ser ut den dag du säljer den.

En annan fördel med att köpa en bostadsrätt är att du har möjlighet att påverka dess utseende på ett annat sätt än vad du kan göra i en hyresrätt.
 

Köpa bostadsrätt - steg för steg


Att köpa en bostadsrätt kan vara en invecklad process, men normalt går det till som följer:
 

Sätt en budget och skaffa lånelöfte


Innan du börjar leta efter en bostadsrätt att köpa är det viktigt att sätta upp en budget och se över din ekonomiska situation. Du bör ha en klar bild av hur mycket du kan och vill spendera på bostaden samt ansöka om ett lånelöfte.

Tänk på att du som mest kan låna upp till 85 procent av värdet på den bostad du ska köpa. Resten, som minst 15 procent, måste du lägga till själv som kontantinsats.
 

Hitta din bostadsrätt


När du har din budget klar och skaffat ett lånelöfte kan du börja leta efter bostadsrätter som passar dina behov och önskemål. Använd dig av olika mäklarsidor, bostadsportaler eller kontakta en mäklare för att få hjälp att hitta rätt.
 

Gå på visningar


När du har hittat en eller flera lägenheter som verkar intressanta är det dags att gå på visningar. Skriv en checklista på allt du önskar och inte kan kompromissa med och ha den i åtanke under visningarna. Var även noga med att undersöka föreningens ekonomi och eventuella framtida renoveringsplaner. Läs alltid objektbeskrivningen där det finns mycket information om bostadsrätten.
 

Undersök bostaden


Om du har hittat en bostadsrätt som du är intresserad av och vill lägga ett bud bör du först försäkra dig om bostadens skick. Det är du som köpare som har undersökningsplikt och du kan inte kräva ersättning i efterhand för fel du borde ha upptäckt innan köpet. Ta hjälp av en oberoende besiktningsman som kan hjälpa dig gå igenom bostaden.
 

Kontakta mäklaren med bud


Om inga allvarliga fel och brister uppkommit och du vill köpa bostadsrätten är nästa steg att kontakta mäklaren och lägga ett bud. Du kan lägga ett bud via telefon, mejl eller sms och du får lägga valfritt belopp. Är det flera spekulanter blir det en budgivning och i slutändan är det säljaren som avgör vem som får köpa bostadsrätten. Normalt är det den som lägger det högsta budet.

Ta del av våra strategier som vinner budgivningen.
 

Skriv kontrakt


När ditt bud har blivit accepterat är det dags att skriva kontrakt. Kontraktet bör innehålla alla detaljer om köpet, inklusive köpeskilling, eventuella villkor och datum för tillträde. Det är viktigt att noggrant granska och förstå kontraktet innan du skriver under det. Vid behov kan du även konsultera en jurist för att få ytterligare rådgivning.

I samband med kontraktskrivningen betalar du också handpenningen på bostadsrätten som normalt är 10 procent av köpeskillingen.
 

Överlåtelse och tillträde


Slutligen är det dags för överlåtelse och tillträde. Vanligtvis sker överlåtelsen genom att parterna träffas på mäklarens eller bankens kontor. Det är viktigt att alla parter närvarar vid överlåtelsen för att säkerställa att allt går korrekt till. Nu byter pengar och lägenhet ägare och det är dags för dig att ta över nycklarna och flytta in!
 

Bra tips för dig som ska köpa och flytta in i en bostadsrätt


Steg för steg:

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Hur undviker man valutaväxlingspåslag när man reser?

Klocka 1 minuts läsning

Valutaväxlingspåslaget ligger ofta på en till två procent av den totala köpesumman och det enklaste för att slippa påslaget vid köp utomlands är att skaffa ett kort utan valutaväxlingspåslag. Valutaväxlingspåslag är en avgift som banken tar ut när du handlar i utländsk ...

Föregående artikel
Betala faktura - olika sätt att betala en räkning på
Klocka 1 minuts läsning