Om du råkat ut för en parkeringsskada på bilen finns det en del saker att tänka på. Läs mer här om hur du går tillväga för att få ersättning från din försäkring.
Om du råkat ut för en parkeringsskada
Få saker är så tråkiga som att komma till sin bil och upptäcka en parkeringsskada. Om den andra bilen dessutom smitit blir det inte roligare direkt. Även om man kanske helst bara vill sätta sig i soffan och hoppas att det ska lösa sig av sig själv så är det viktigt att ta tag i det för att du ska kunna få ersättning från ditt försäkringsbolag.
I denna artikel kan du läsa mer om vad som räknas som en parkeringsskada och vad du bör göra för att processen framåt till ersättning från försäkringen ska gå så smidigt som möjligt.
Detta räknas som en parkeringsskada
En parkeringgskada innebär att din parkerade bil blivit skadad av ett annat okänt motordrivet fordon som sedan lämnat platsen utan att ha gett sig tillkänna.
Exempel på sådana parkeringsskador kan vara:
- En bil som backat på din bil och repat lacken eller gett bucklor
- En trasig backspegel efter att en annan bil kört för nära
- Ett större fordon med last som orsakat skador när lasten lossnat och fallit på din bil
Skador som inte räknas som parkeringsskada är exempelvis skadegörelse, en cykel eller kundvagn som repat bilen eller en krock som du själv orsakat.
Gör så här om du råkat ut för en parkeringsskada
Om personen smitit från platsen utan att ha gett sig tillkänna
Ring Polisen eller anmäl händelsen på myndighetens hemsida. Kontakta ditt försäkringsbolag som sedan sköter kontakten med Trafikförsäkringsföreningen. Boka sedan en tid för skadebesiktning.
Om personen stannat kvar eller gett sig tillkänna
Om personen som orsakat skadan kvarstår på platsen när du kommer till din bil eller om denne har lämnat sina kontaktuppgifter ska du inte polisanmäla händelsen. Då räcker det med att du kontaktar ditt försäkringsbolag och bokar en tid för skadebesiktning.
Om bilen blivit utsatt för skadegörelse är det inte en parkeringsskada. Anmäl händelsen till Polisen via telefon eller deras e-tjänst.
Faktorer som ökar chansen att skadan bedöms som parkeringsskada
Det är en sak att råka ut för en parkeringsskada och en annan att faktiskt få den bedömd som en sådan. För att öka chansen att du får rätt är det viktigt att beskriva vad som skett. Plats, tidpunkt och gärna tydlig dokumentation på skadan. Ta bilder som visar att skadan orsakats av ett annat motordrivet fordon och inte en kundvagn eller liknande.
Finns det vittnen? Då kan det hjälpa dig att få skadan bedömd som en parkeringsskada. Någon i närheten har kanske sett något? Har du sällskap med dig som kan styrka din berättelse och de skador som bilen fått?
Ersättning vid parkeringsskada
Parkeringsskador ersätts i första hand via Trafikförsäkringsföreningen, TFF. De betalar ut ersättningen men själva skadehanteringen och besiktningen sköter ditt försäkringsbolag så det är alltid till dem du vänder dig om du råkat ut för en parkeringsskada.
Självrisk vid parkeringsskada
Tyvärr går det inte att komma ifrån att du måste betala en självrisk om du råkat ut för en parkeringsskada. Självrisken ligger alltid på 5 % av prisbasbeloppet det år då skadan inträffade. För år 2023 innebär det att självrisken ligger på 2 625 kronor (52 500 kr * 0,05).
Med tanke på beloppets storlek kan det ibland vara så att skadan inte är tillräckligt omfattande för att vara värd att åtgärdas via trafikförsäkringssystemet. Den bedömningen kan du göra efter att din bil varit på skadebesiktning.
Om skadan inte bedöms som en parkeringsskada
Skulle din skada inte bedömas som en parkeringsskada har du rätt att begära en förnyad prövning. Kontakta ditt försäkringsbolag och uppge dina invändningar mot beslutet. Skulle de inte ändra sitt beslut kan du be försäkringsbolaget att få ärendet prövat igen hos Trafikförsäkringsföreningen. Försäkringsbolaget skickar då handlingarna på nytt till TFF som gör en ny bedömning,
Om du begär en omprövning är det alltid bra att om möjligt utöka din redogörelse med ytterligare dokumentation som styrker din sak.
Skulle skadan inte bli godkänd som en parkeringsskada, och du har en helförsäkring, kan du istället anmäla skadan som en vagnskada till ditt försäkringsbolag och få ersättning från vagnskadeförsäkringen.
Om du orsakat parkeringsskadan
I denna artikel har vi fokuserat på vad som sker om du råkat ut för en parkeringsskada. Om du själv orsakat en skada ska du agera precis som vid en olycka. Kvarstå på platsen, dokumentera skadorna och anmäl händelsen till ditt försäkringsbolag. Skadorna täcks av din trafikförsäkring som ingår i din bilförsäkring.
Om du lämnar platsen utan att ha gett dig tillkänna kan du befinnas skyldig till smitning eller ”obehörigt avvikande från olycksplats” som det heter i lagen. Ett brott med sex månaders fängelse i straffskalan.
Lästips:
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!