Så gör man en kreditupplysning på sig själv

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Så gör man en kreditupplysning på sig själv

Genom att göra en kreditupplysning på sig själv kan man bland annat få koll på vilken kreditvärdighet man har. Här kan du läsa allt om hur det går till.

Att göra en kreditupplysning på sig själv


När du ansöker om ett lån, köper något på kredit som kostar mycket pengar eller ska teckna ett hyreskontrakt tas normalt en kreditupplysning på dig. Näringsidkaren beställer en kreditkoll av ett kreditupplysningsföretag för att avgöra hur din ekonomi och  återbetalningsförmåga ser ut.

Men du kan även göra en kreditupplysning på dig själv innan du ansöker om exempelvis ett lån eller en kredit, för att avgöra på ett ungefär hur mycket du kan och bör låna. Många tycker också det är kul att få reda på vilken information som kreditupplysningsföretagen har om en och vilken kreditvärdighet man har.
 

Vad är en kreditupplysning?


En kreditupplysning eller kreditkoll som det också kallas, innehåller uppgifter och bedömningar av din ekonomiska situation. Den avser både din ekonomiska historik men också din nutida betalningsförmåga

En kreditupplysning måste enligt lag tas av en långivare när en potentiell låntagare vill låna pengar, men kreditkollen brukar även tas av hyresvärdar och andra företag som ska ingå någon form av ekonomiskt avtal med en person. Kreditupplysningar kan även tas på företag som exempelvis vill ansöka om ett företagslån.

En kreditupplysning är till stor hjälp vid följande tillfällen:

  • Som beslutsunderlag för att bedöma om ett lån eller en kredit kan beviljas
  • För att avgöra om en framtida hyresgäst är lämplig
  • När du ansöker om ett telefonabonnemang och liknande
  • När du ansöker om delbetalning av en faktura

En kreditupplysning som andra beställt om dig blir synlig en viss tid och går bedömningen via UC, Upplysningscentralen, så ligger den synlig i 12 månader innan den tas bort. Går den via en annan kreditupplysningstjänst som Creditsafe eller Bisnode syns den inte för andra.

När en kreditupplysning lämnats om dig ska du få en skriftlig kopia där det framgår vem som begärt kreditupplysningen och vilka uppgifter som lämnats om dig.

I Sverige finns det drygt tio företag som har tillstånd av Integritetsskyddsmyndigheten att bedriva kreditupplysningsverksamhet.

Här kan du läsa mer om hur en kreditupplysning fungerar.
 

Detta innehåller en kreditupplsyning


En kreditupplysning innehåller normalt uppgifter om din senast deklarerade inkomst, och om du äger någon fastighet. Den innehåller även personuppgifter såsom ditt namn, personnummer och adress. Är du gift kan detta även ingå. Tidigare och nuvarande skulder ingår samt om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Kreditupplysningen kan även innehålle ett råd till den som tar upplysningen angående din kreditvärdighet. Vanligt är att det sammanställs som ett kreditbetyg eller kreditscore som det också kallas.
 

Så gör du en kreditupplysning på dig själv


Att beställa en kreditupplysning på sig själv är hos vissa upplysningsföretag kostnadsfritt medan du hos andra behöver betala för det. Hos UC kan du även välja att få regelbundna kontroller för en månadskostnad så du alltid håller dig uppdaterad om din kreditvärdighet. Att göra en eller flera kreditupplysningar på sig själv påverkar inte din kreditvärdighet på något sätt.

Normalt behöver du skapa ett konto eller logga in med bank-id hos ett kreditupplysningsföretag som erbjuder tjänsten för att kunna göra en kreditupplysning på dig själv.

En kreditupplysning på dig själv kan du göra hos:

  • Min UC (Upplysningscentralen)
  • MinUpplysning (Bisnode Kredit AB)
  • Min Kreditupplysning (Creditsafe)
  • Appen Kreddy
     

Förbättra din kreditvärdighet


En kreditupplysning på dig själv är en ögonblicksbild över din ekonomi just nu. I takt med att dina inkomster, skulder och cilvilstånd förändras så ändras även informationen om dig i kreditupplysningarna.

Här kan du läsa om hur du kan öka dina kreditvärdighet.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Vägassistans – Så fungerar det

Klocka 1 minuts läsning

Vägassistans är en tilläggsförsäkring som innebär att du får hjälp om du blir stående längs vägen av någon orsak. Här kan du läsa om hur vägassistans fungerar. Om vägassistans Punktering, motorhaveri och bensinstopp är bara några exempel på händelser som kan ske n...

Föregående artikel
Riksbanken höjer räntan till 3 procent!
Klocka 1 minuts läsning