Så hanterar du en vattenskada

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Så hanterar du en vattenskada

En vattenskada kan drabba både bostaden och plånboken. Här får du tips om bra saker att tänka på gällande vattenskada och försäkring om olyckan är framme.

Om vattenskador


En vattenskada måste tas om hand snabbt så att den inte orsakar mer skada än den redan har gjort. Ofta uppstår den i kök, tvättstuga, källare eller badrum där det förekommer vattenrör och fukt, men oavsett var den börjar så kan i värsta fall stora delar av bostaden bli drabbad. Om du bor i lägenhet med grannar under kan även vattenskadan slinka ner och orsaka problem där. Därför gäller det att ta itu med skadan direkt.
 

Vad är en vattenskada?


En vattenskada uppstår vanligen när rör börjar läcka någonstans. Diskmaskinen kanske går sönder, det är tvärstopp i avloppet eller översvämning i källaren på grund av vatten utomhus som tränger in. Man brukar dock skilja på vattenskador och fuktskador.

  • Vattenskador orsakas först och främst av rinnande vatten
  • Fuktskador orsakas av hög luftfuktighet inomhus

Det senare brukar inte märkas förrän efter en tid då mögel sprider sig i väggar och golv och bildar den där illaluktande doften. Mögel i sin tur kan orsaka allergier och sjukdomstillstånd såsom huvudvärk, andningssvårigheter och astma.
 

Vattenskada i parkett


Om du har parkettgolv hemma och fått en vattenskada som spridit sig ned under golvet brukar parketten svälla och till sist resa sig. I det fallet måste du bryta upp golvet och renovera det. Detta kan bli en kostsam historia och har du inte en bra försäkring som täcker vattenskador kan det bli dyrt.


Vattenskada i din hemförsäkring


Försäkringar kan ha varierande villkor kring hur de ersätter vattenskador och vad som krävs för att försäkringen ska täcka upp om olyckan är framme. Även vilken typ av bostad du bor i kan spela roll. Kolla i dina försäkringsvillkor vad som gäller i din hemförsäkring.
 

Vattenskada i bostadsrätt och villa


Det är alltid bra att syna villkoren kring vattenskada i din villaförsäkring eller bostadsrättsförsäkring då en vattenskada kan vara kostsamt att åtgärda själv. Om du är bostadsrättsinnehavare är det du som bär huvudansvaret för att reparera skadan via ditt försäkringsbolag. Har skadan uppstått i de gemensamma utrymmena så är det istället bostadsrättsföreningen som är ansvarig för att hantera det.
 

Vattenskada i hyresrätt


Om du bor i en hyresrätt så ska du omedelbart ta kontakt med fastighetsägaren om en vattenskada uppstår. Sådana skador brukar gå på fastighetsägarens försäkring, speciellt om vattenskadan till exempel drabbat gemensamma utrymmen som tvättstuga och liknande.

Är du vållande till en vattenskada i din lägenhet kan du använda dig av ansvarsförsäkringen i din hemförsäkring.

Om någon bor under dig och du har fått en vattenskada på golvet bör du kontakta din granne och fråga om denne har drabbats så att han eller hon också får chans att ta itu med det direkt. Om du märker att du börjar få en vattenskada från taket så kan det vara på grund av grannen ovanför eller ett läckande yttertak. Gå upp och hör med denne och hyresvärden vad som eventuellt kan ha hänt.
 

Så hanterar du vattenskadan försäkringsmässigt


Försäkringsbolagen kan hantera en vattenskada på lite olika sätt. Ofta är det som så att villa- och hemförsäkringar täcker de skador som vattnet orsakat. Det kan vara lösöre samt väggar, tak och golv. Det behöver dock inte avse föremålet som har orsakat läckan som exempelvis en diskmaskin. I villaförsäkringen kan du få hjälp med att renovera skador på själva husbyggnaden.

Gör så här:

  1. Stäng av vattnet när du upptäcker att det läcker eller att du fått en vattenskada
     
  2. Försök lokalisera skadan
     
  3. Torka så torrt du kan där vattnet sipprat eller runnit ut
     
  4. Flytta på lösa saker och objekt som kan drabbas av vattnet
     
  5. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag omedelbart i samband med att du upptäckt skadan
     
  6. Dokumentera med foton och/eller video

I en del fall kan försäkringsbolaget skicka ut en besiktningsman som undersöker och dokumenterar skadan. När alla handlingar är inne och besiktning skett kontaktar försäkringsbolaget en firma som åtgärdar skadan, eller så beslutar de om en ersättning som du får för att själv bekosta en renoveringsfirma.
 

Självrisken


I en försäkring har du ofta en självrisk, det vill säga ett belopp du själv får stå för innan bolaget betalar ut ersättning. Du kan själv välja vilken nivå du vill ha på självrisken när du tecknar din försäkring. Summan kan du se i ditt försäkringsbrev.
 

Om försäkringsbolaget inte vill ersätta vattenskadan


Om försäkringsbolaget inte vill ersätta vattenskadan kan du kräva att de skriftligen motiverar sitt beslut och redogör för vilka punkter i försäkringsvillkoren de lutar sig mot. Om du anser att de inte har rätt kan du överklaga beslutet. Läs mer om hur du går tillväga om du har en tvist med ett försäkringsbolag.
 

Jämför hemförsäkringar på Compricer


Gå in och jämför hemförsäkringar online och hitta en bra och prisvärd försäkring för just din bostad.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Reklamation - Så gör du när du ska reklamera

Klocka 1 minuts läsning

Här kan du läsa allt du behöver veta om reklamation av en vara eller tjänst. Få tips på vilka lagar och regler som gäller och hur du går tillväga när du ska reklamera. Om att reklamera en vara eller tjänst Har du köpt en vara eller tjänst som det visar sig vara någ...

Föregående artikel
3,75 procent i ränta på din skatteskuld (>30 000 kronor)
Klocka 1 minuts läsning