Så här går en aktieutdelning till

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Så här går en aktieutdelning till

Denna guide hjälper dig få koll på hur en aktieutdelning går till och bra saker att tänka på för att ta del av aktieutdelningen just du är intresserad av.

Så här går en aktieutdelning till


Vi är mitt uppe i rapportsäsongen där de flesta börsbolagen ska redovisa fjolårets resultat. Det är också i samband med dessa bokslutsrapporter som eventuella aktieutdelningar normalt föreslås.

En aktieutdelning är oftast en kontant utbetalning till bolagets aktieägare och görs normalt en gång per år men det finns inget hinder för ett bolag att göra fler utdelningar.

1) Bolaget har bestämt sig för att betala ut kontanta medel till bolagets aktieägare. Summan och när utdelningen ska ske presenteras vanligen i anslutning till bokslutsrapporten och klubbas sedan på en bolagsstämma, oftast årsstämman.

2) Rätt till utdelning har du som står som ägare till aktien under den så kallade avstämningsdagen.

Avstämningsdagen infaller normalt tre dagar efter bolagsstämman där beslutet om utdelning klubbats. För att krångla till det lite finns det ytterliggare ett datum att hålla koll på, nämligen X-datumet. Det är den dag då aktien handlas på börsen utan rätt till den kommande utdelningen.

En enkel tumregel för att vara säker på att få utdelning:

Äg aktien när börsen stängt sista dagen aktien handlas med utdelning, oftast samma dag som bolagsstämman.

Vilka datum bolagsstämman, X- och avstämningsdagen ligger på kan du hitta på bolagens webbplatser.

3) Du äger nu aktien när börsen stängt sista dagen aktien handlas med utdelning. Stämman beslutar sig för att klubba förslaget om utdelning och tre dagar senare görs en avstämning för att se vilka som har rätt till utdelningen. Du behöver inte göra någonting. Allt sker automatiskt.

4) Någon vecka senare betalas pengarna ut till det kontot där du förvarar dina aktier.
 

Bra att tänka på


Du som aktieägare behöver inte anmäla dig eller göra något speciellt för att få ta del av utdelningen. Det räcker med att du ägt aktien på rätt datum enligt ovan.

Vill du göra dig av med aktierna men ta del av utdelningen först räcker det att du står som ägare på avstämningsdatumet, dvs äg aktierna när börsen stängt dagen innan X-datumet och sälj dem nästföljande dag eller senare.

Aktieutdelningarna presenteras som utdelning per aktie dvs om du äger 100 st aktier och bolaget delar ut 5 kronor per aktie får du en utdelning på 500 kronor.

På bolagens webplatser och din bank eller nätmäklare hittar du mer information kring när bolagen delar ut och viktiga datum att hålla koll på för att få utdelningen.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner

Klocka 1 minuts läsning

Går börsen ner idag? Här hittar du olika smarta sätt att tjäna pengar på när börsen går ner. Det går nämligen att tjäna pengar på en börsnedgång. Oavsett om det är en krasch eller bara en mindre nedgång finns det flera sätt du kan tjäna pengar på när kurserna fall...

Föregående artikel
Direktavkastning – för den långsiktiga aktieägaren
Klocka 1 minuts läsning