Här hittar du som undrar hur lång tid det tar att ladda en elbil svar. Få reda på vilken betydelse effekt och batteriets storlek har på laddtiden.
Ha koll på laddtiden
Ibland behöver du ha lite extra koll på vad det är som påverkar laddtiden av din elbil. Du kanske har bråttom, vill ladda under natten för att komma iväg tidigt på morgonen eller så ska du köra extra långt och vill undvika att behöva stanna och ladda på vägen?
Oavsett anledning är det alltid bra att ha lite koll på hur lång tid det tar att ladda en elbil för att kunna planera och få en smidig tur.
Faktorer som påverkar laddningstiden
Det finns huvudsakligen tre faktorer som avgör hur lång tid det tar att ladda en elbil:
- Bilens laddeffekt – hur hög effekt bilen kan ta emot. Ju högre effekt desto snabbare kan du ladda bilen
- Laddstationens effekt – ju mer effekt laddstationen kan leverera desto snabbare kan du ladda elbilen
- Batteriets status – om batteriet är tomt, halvfullt eller nästan fullt spelar roll för laddningstiden, likaså batteriets temperatur
Ta reda på laddeffekten av en elbil
För att bedöma tiden det tar att ladda en elbil behöver du känna till bilens maximala laddeffekt i kW samt batteriets kapacitet i kWh. Du kan enkelt ta reda på vilken kapacitet en modell har genom att titta i bilens instruktionsmanual eller genom att söka på nätet.
Ta reda på laddstationens effekt
Idag går det snabbt och enkelt att ta reda på vilken effekt olika laddstationer kan ge. Antingen kan du söka efter dem på nätet eller så använder du någon av alla de appar som finns där du kan se vilka stationer som finns nära dig eller längs den rutt du planerar att åka.
Har du en laddbox för att kunna ladda en elbil hemma så känner du förmodligen redan till vilken effekt den har. Vanligen ligger dessa på 11 kW och lägre.
Batteriets status vid laddning
Vilken maxkapacitet batteriet har när du börjar ladda påverkar naturligtvis hur lång tid det tar att ladda en elbil. Även temperaturen spelar roll. Ett mycket kallt eller varmt batteri tar längre tid på sig att ladda upp.
Det spelar också roll vilken nivå batteriet har när du påbörjar laddningen. Ett nära tomt batteri tar längre tid att ladda. Samma sak gäller för ett batteri som ligger omkring 80 procent av maxkapaciteten och uppåt.
Olika typer av elbilsladdning
Normalladdning
En normalladdning, som ofta är den du har tillgång till i ditt hem eller vid en publik laddstation som inte är en snabbladdare, ligger på omkring 1,4-22 kW.
Snabbladdning
En snabbladdning idag brukar normalt anses ligga omkring 50-250 kW.
Så lång tid tar det att ladda - räkneexempel
Hur snabbt en elbil laddas uttrycks i effekt (kW, kilowattimar). Det finns som vi redan nämnt många olika faktorer som påverkar hur lång tid det tar att ladda en elbil men låt oss anta att vi har en elbil med ett batteri på 80 kWh som vi vill ladda från 20 -> 80 procent dvs 60 procent av dess maximala kapacitet. Vi antar också att den maximala effekten som bilen kan ta emot är 125 kW. Detta motsvarar ungefär vad många av de vanligaste elbilarna klarar idag.
Så lång tid tar det att ladda:
Vägguttag hemma (2,3 kW): 21 timmar
Laddbox hemma (11 kW): 4 timmar
Snabbladdning (22 kW): 2 timmar
Snabbladdning (50 kW): 1 timme
Snabbladdning (125 kW): 23 minuter
Beräkna laddtiden
För att ta reda på ungefär hur lång tid det tar att ladda en elbil kan du använda följande formel:
Batteristorleken i kWh / Laddeffekten i kW = Laddtiden i timmar
Beräkna hur långt du kommer för varje timme du laddar bilen
Vill du hellre ta reda på hur långt du kommer för varje timme du laddar en elbil kan du anta att förbrukningen ligger på 2 kWh per mil och använda formeln:
Effekten (kW) / 2 kWh = Hur många mil du kan köra efter en timmes laddning
Hur ofta ska man ladda?
Hur ofta en elbil behöver laddas beror naturligtvis på hur mycket bilen används. Även saker som körmönster, utetemperatur, eventuell snö och regn påverkar förbrukningen. Generellt kör svensken 3 mil per dag i snitt. Antar vi att bilen förbrukar 2 kWh per mil ger det en total förbrukning på 6 kWh per dag.
Hur ofta bilen behöver laddas beror då på hur stort batteriet i bilen är. Generellt brukar man rekommendera att ladda en elbil litegrann och oftare. Istället för att låta batteriet gå ner mot 0 procent för att sedan ladda det till 100 procent är det bättre för bilen och batteriets livslängd att eftersträva att ligga mellan 20 - 80 procent av batteriets maxkapacitet.
Samma sak gäller om du ska åka långt och behöver ladda på vägen. Ladda då hellre en mindre mängd men lite oftare. Det mår batteriet bättre av och dessutom går det fortare. Det beror på att den sista delen i ett batteri, ungefär i spannet 80 - 100 procent, tar längre tid att ladda upp. Tänk ungefär som för en mobiltelefon. Den går fort att ladda i början när den är halvfull men sen går det trögare mot slutet.
Tillverkarna brukar ange hur de rekommenderar att just deras modell ska laddas.
Fler lästips:
- Ladda elbil hemma - Så gör du på bästa sätt
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!