Vad innebär amorteringskravet och hur mycket bör du amortera på ditt bolån? Här får du svar på dina frågor om amortering på bostadslån.
Amorteringskrav – Måste du amortera på ditt bolån?
1 juni 2016 trädde den nya lagen om amorteringskrav i kraft som innebär att du måste amortera en viss procent av ditt totala bolån varje år, så länge du har lån på 50 procent eller mer av bostadens värde. Det finns även amorteringsfria bostadslån men idag är dessa relativt ovanliga.
Hur mycket ska du amortera på ditt bolån?
Hur mycket måste du då amortera på ditt bolån? Det bestäms utifrån vad ditt totala lånebelopp är av bostadens värde samt hur mycket du har lånat i jämförelse med din totala årsinkomst före skatt.
- Har du bolån på över 70 procent av bostadens värde ska du amortera minst 2 procent av det totala lånebeloppet varje år.
- Har du bolån på mellan 50 procent och 70 procent av bostadens värde ska du amortera minst 1 procent av det totala lånebeloppet varje år.
- Har du lånat mer är 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet varje år. Om ni är flera som ansöker om bolånet är det er sammanlagda årsinkomst före skatt som amorteringskravet baseras på.
- Har du bolån på 50 procent eller mindre av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger av din årsinkomst före skatt behöver du inte amortera på ditt bolån.
Hur mycket bör du amortera på ditt bostadslån?
Hur mycket du ska amortera på ditt bolån enligt lag och hur mycket du bör amortera är två olika saker. Har du möjlighet till det är det oftast en bra idé att amortera så mycket som du kan. Amortering minskar din totala skuld och därmed dina ränteutgifter. På så vis påverkas du inte lika mycket av framtida räntehöjningar. Amortering på bostadslån kan dessutom ses som en form av sparande eftersom du får tillbaka pengarna du har amorterat av om du säljer din bostad för åtminstone samma belopp som du har lånat.
Några fler fördelar med amortering:
- Minskade kostnader – När du amorterar minskar ditt totala lånebelopp som i sin tur innebär att dina räntekostnader för bostadslånet minskar. Du sänker därmed din månadskostnad jämfört med om du inte amorterat.
- Du blir skuldfri snabbare – Ju mer du amorterar desto snabbare kan du bli skuldfri vilket kan vara en skön känsla.
- Bättre om du vill ta fler lån – När du minskar din totalsumma på ditt bostadslån ökar dina chanser att kunna få nya lån i framtiden, exempelvis om du skulle vilja ta ett renoveringslån som du bakar in i bolånet.
Spara eller amortera på bolånet?
Svaret på om du ska välja att amortera på ditt bolån så mycket du kan eller spara pengarna på ett annat sätt beror på din situation och vad som känns bäst för dig. En anledning till varför det kan vara bra att spara är att du då har pengarna tillgängliga ifall något skulle hända. Ytterligare en anledning till varför många väljer ett sparande istället är att de bedömer att de kan få en bättre avkastning genom att spara på börsen.
Amortering gör å andra sidan att du blir mindre räntekänslig och innebär även att du står bättre rustad mot prisfall på bostadsmarknaden. Du sänker dessutom dina månadskostnader eftersom du får en lägre ränta, vilket leder till att du får mer pengar över.
Försök hitta en bra balans mellan att både spara och amortera på bolånet.
Vill du sänka dina lånekostnader?
Förutom att amortera på bolånet kan det finnas mycket pengar att spara på att sänka din ränta. Exempelvis innebär 0,50 procentenheter i lägre ränta 5 000 kronor mindre att betala per år för varje miljon du har i lån. Pengar du kan använda till något roligare än att betala till banken. Kanske investera på börsen, resa eller hitta på något annat kul för?
Vi har hjälpt tusentals hushåll med att sänka sina lånekostnader. Det går till som så att vi jämför ditt nuvarande bolån och ser om det går att få en bättre ränta någon annanstans.
Gå in på omförhandla ditt bolån och läs mer om hur det fungerar.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!