Så mycket får du låna i privatlån

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Så mycket får du låna i privatlån

Hur mycket du får låna i privatlån baseras bland annat på din kreditvärdighet och din återbetalningsförmåga. Här kan du läsa om vad som avgör hur mycket du kan låna.

Hur mycket pengar du får låna i privatlån beror på ett flertal olika faktorer. Generellt kan man säga att 600 000 kronor är maxbeloppet för ett privatlån men hur mycket just du får låna påverkas bland annat av din inkomst, kreditvärdighet och betalningsförmåga.
 

Hur mycket får du låna i privatlån?


När du tar ett privatlån lämnar du ingen säkerhet till långivaren, såsom en bostad eller bil. Därför är beloppen för privatlån oftast lägre än vid ett bolån eller billån. Det går inte att säga exakt hur mycket du kommer få låna men vanligtvis brukar långivaren inte bevilja privatlån som är högre än 1-2 gånger din årsinkomst. De flesta långivare har även ett tak om max 600 000 kronor.
 

Detta påverkar hur mycket du får låna


En bank eller annan långivare kommer alltid göra en individuell bedömning när du ansöker om ett privatlån. De flesta har några grundkrav som måste vara uppfyllda:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du måste ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige
  • Du måste oftast ha en fast inkomst
  • Du får inte ha pågående skulder hos Kronofogden
     

Kreditvärdighet


När du ansöker om ett privatlån gör långivaren en riskbedömning baserad på din nuvarande ekonomiska status samt historik. Det innebär att de gör en kreditprövning för att se vad du har för kreditvärdighet.

Har du en låg kreditvärdighet kan du ha svårt att få ett privatlån godkänt och blir det godkänt kan det vara till sämre villkor (högre ränta). Din kreditvärdighet påverkas bland annat av hur många lån du har sedan tidigare samt av inkomst, utgifter och civilstatus.
 

Förmåga att betala tillbaka


Kreditprövningen omfattas av något som kallas god kreditgivningssed vilket innebär att banker och långivare aldrig ska låna ut mer pengar till dig än vad du faktiskt kan klara av. Din betalningsförmåga baseras bland annat på din inkomst och vilken typ av anställning du har med mera.
 

KALP-kalkyl


KALP står för "Kvar Att Leva På" och är ett verktyg som många banker använder sig av när de ska bedöma om du har förmågan att betala tillbaka ett privatlån. Hänsyn tas till dina inkomster, utgifter och vanliga levnadskostnader som ett hushåll har i Sverige. Syftet är att ta reda på hur mycket du har kvar att leva på varje månad efter att allt är betalt.
 

Öka dina chanser till ett privatlån med bra villkor


Det finns några tips du kan använda dig av för att öka dina chanser till att få ett privatlån med så bra villkor som möjligt:

  • Höj din kreditvärdighet – att försöka höja din kreditvärdighet innan du ansöker om ett privatlån kan vara en god idé. Detta kan du bland annat göra genom att avsluta smålån och krediter, skaffa ett hopbakslån och betala dina räkningar och fakturor i tid.
  • Skaffa en medlåntagare – att vara två som står på lånet ökar sannolikheten för att ditt privatlån ska bli godkänt. Din medlåntagare måste dock också ha en fast inkomst för att ansökan ska godkännas.
  • Jämför långivare – att använda dig av en låneförmedlare för att jämföra banker och långivare innebär att du har större chans att hitta ett privatlån som passar dig. Du får erbjudanden från flera långivare samtidigt och det tas endast en kreditupplysning på dig.
     

Vill du ha hjälp med att ta reda på hur mycket du kan låna?


Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Varje dag hjälper vi tusentals svenskar att fatta bättre privatekonomiska beslut. Vi kan hjälpa dig att ta reda på hur mycket du kan låna.

Börja med att gå in och ansök om privatlån (det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte för någonting).

Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Spara semesterdagar – Så fungerar det

Klocka 1 minuts läsning

Här kan du läsa om hur det fungerar att spara semesterdagar. Se hur mycket semester du kan spara, hur länge och bra saker att tänka på innan du tar ut dina dagar. Om du inte tar ut all din semester under ett år har du enligt semesterlagen rätt att spara sem...

Föregående artikel
Byta jobb? – 5 saker att tänka på när du byter arbete
Klocka 1 minuts läsning