Så mycket kostar en elbil per mil

Så mycket kostar en elbil per mil

Är du nyfiken på vad en elbil kostar per mil? Här går vi igenom vad en elbil kostar att ladda och vilka faktorer som påverkar totalkostnaden över tid.

Elbilen är framtidens fordon för både privatpersoner och yrkesverksamma. Den är miljövänlig, tystgående och har en mängd spännande egenskaper. För den som funderar på att köpa en elbil uppstår frågan vad det egentligen kostar att ladda och äga den. Här kan du läsa mer om hur mycket en elbil egentligen “drar” och vad som påverkar totaltkostnaden.
 

Kostnad för att ladda en elbil


En genomsnittlig elbil drar ca 2 kilowattimmar per mil. Det skiljer sig naturligtvis åt från modell till modell men fungerar som en bra tumregel att räkna med. Normalt sett är det alltid billigare att ladda en elbil hemma än på en publik laddstation.

Kostnad för att ladda en elbil

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?
Genomsnittlig kostnad ca 2 - 3 kr per mil eller 1 – 1,50 kr per kilowattimme.

Vad kostar det att ladda en elbil på laddstation?
Genomsnittlig kostnad ca 6 kr per mil eller 3 kr per kilowattimme.
 

Elpriset styr kostnaden


Kostnaden för att ladda en elbil beror bland annat på elpriset samt vilket elavtal du har om du laddar bilen hemma. Priset varierar även mycket beroende på var du laddar den. Anledningen till att det är dyrare att ladda vid en publik laddstation är att någon investerat i den och naturligtvis vill ha tillbaka kostnaden för det och kanske även göra en vinst. Dock kan priset  variera mycket mellan olika stationer.

Har du ett timprisavtal rekommenderas du att ladda på natten då elpriset normalt är lägre. Ett annat tips är att inte ladda elbilen full. Många tillverkare rekommenderar att batteriet bara laddas till cirka 80 procent för att bibehålla dess livslängd så lång som möjligt. Dessutom tar det norrmalt längre tid att ladda bilen de sista procenten från 80 till 100 procent än vad det gör att ladda upp till 80 procent.

Har du ett vanligt fast eller rörligt elpris spelar tidpunkten för laddningen ingen roll för kostnaden. Du betalar ett på förhand bestämt pris eller ett genomsnitt beroende på vilket elavtal du har.

På allt fler ställen runtom i landet har elnätsföretagen, som äger nätet, valt att införa så kallade effekttariffer. Det innebär att det är dyrare att förbruka el under vissa timmar på dygnet. För dig som ska ladda din elbil kan det därför vara bra att fundera över när på dygnet du laddar bilen.

Kan du ha en egen laddbox hemma är det normalt det bästa. Den kostar i inköp och installation men blir billigare över tid än om du laddar vid publika laddstolpar. Just nu finns det även ett statligt bidrag om 50 procent på box och installation för den som har möjligheten att låta installera en sådan på sin egen fastighet.
 

Vad påverkar kostnaden för en elbil?


Förutom själva kostnaden för att ladda bilen tillkommer det även kostnader på samma sätt som för en fossilbil.

  • Eventuell finansieringskostnad (leasing, räntor mm)
  • Försäkring
  • Skatt
  • Service
  • Värdeminskning
  • Körsätt

En elbil kostar normalt mer i inköp än en motsvarande fossildriven bil men det kan vara bra att känna till att elbilar i dagsläget omfattas av en bonus om 70 000 kronor vilket du får tillbaka efter du köpt en ny bil.

Det finns även forskning från Kungliga Tekniska Högskolan som pekar på att en elbil, trots högre inköpskostnader, kan vara billigare att äga och köra om man tittar över tre år med en körsträcka på 1 500 mil per år.
 

Fler tips

 

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Hög inflation en lottovinst för dig med bolån

Klocka 1 minuts läsning

Inflationen är högre än på mycket länge, Riksbanken höjde nyligen räntan och fler höjningar är på väg. Tvärtemot vad man kan tro innebär den här kombon att det har blivit sämre med sparkonto och bättre med bolån. Vi förklarar varför. Vad är inflation Inflation betyder att priser och l&ou...

Föregående artikel
Vad är bäst: Bankomat på plats eller uttag på flygplatsen?
Klocka 1 minuts läsning