Så mycket måste du spara till barnens lägenhet
Många föräldrar sparar regelbundet pengar till sina barn. Anledningarna till att man gör det varierar dock, enligt en undersökning som Länsförsäkringar nyligen genomfört med hjälp av Novus. Vanliga anledningar är ”körkort”, ”studier” och ”en bra start”, men ohotad etta på listan över målet med barnsparandet är ”bostad”.
Hela 54 procent av föräldrarna anger det som anledning till att spara till barnen i vår undersökning. Men vad menas egentligen med att kunna hjälpa sina barn att köpa bostad?
Om det handlar om att ge barnet pengar som räcker till kontantinsatsen den dag barnet ska köpa sin första bostad finns det skäl att räkna efter på vad det egentligen innebär. För ett barn som föds nu och ska köpa lägenheten om 20 år i huvudstaden Stockholm behövs exempelvis en nätt summa om 772 387 kronor bara till kontantinsatsen år 2041. Det innebär att det månatliga sparandet, med en antagen årlig avkastning om 6 procent och en årlig ökning av bostadspriserna på 4 procent, måste ligga på hisnande 1 725 kronor per månad. I Uppsala räcker det visserligen med 842 kronor och i Östersund 625 kronor, men det är fortfarande långt ifrån alla som kan spara så mycket – särskilt om man har flera barn.
Så vad vill jag säga med det här då? Är syftet att totalt sänka allt hopp om att en dag kunna hjälpa barnet? Nej, givetvis inte. Men det manar till eftertanke. Bostadssituationen är tuff på många håll i landet med långa köer till hyreslägenheter och höga priser på bostadsrätter. Det är den krassa verkligheten och inget som i det korta perspektivet kommer att bli bättre. Det finns förstås annat man kan göra för att hjälpa barnet och att föräldrarna kan bidra med kontantinsatsen till en bostad är knappast avgörande för att det ska gå bra i livet. Men för den som vill och kan, är det bra om man förstår vilka summor som kommer att krävas.
Om man vill att pengarna ska växa och har så pass lång tidshorisont säger oss historien att det bästa sättet att spara är att sätta av ett månatligt sparande i aktiefonder. För att nå målet i vår uträkning har vi använt en årlig avkastning på 6 procent och det är inget man kan få idag utan att utsätta pengarna för lite risk. För att bevara köpkraften behöver pengarna också växa mer än inflationen.
Så mitt tips är att du funderar över syftet med ditt barnsparande. Och räknar efter på vad som kommer att behövas – med framtiden i åtanke. Även att ta körkort kommer att kosta mer år 2041 än vad det gör idag, så glöm inte att inflationsjustera ditt barnsparande varje år. Och glöm heller inte att göra samma sak med ditt övriga sparande. Lycka till!
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!