Så mycket sparar vi åt våra barn (inklusive bra spartips)
575 kronor i snitt per månad. Så mycket sparar föräldrar till sina barn idag enligt en färsk undersökning.
Det är Länsförsäkringar som låtit Novus undersöka hur mycket föräldrar med barn under 18 år sparar varje månad. Rapporten bygger på intervjuer med 2 477 föräldrar och visar att sparandet ökat från 414 kronor i snitt per barn och månad år 2005 till 575 kronor 2018. Under samma period har andelen som inte sparar alls åt sina barn sjunkit från 21 till 15 procent.
Korta fakta från rapporten
- I snitt sparas 575 kronor per månad och barn
- De med ett barn sparar 613 kronor per månad
- De med två barn sparar 575 kronor per månad
- De med tre barn sparar 511 kronor per månad
- Snittbehållningen för sparandet ligger på 125 191 kronor
- 15 procent barnsparar inte
- Vanligast är att spara i fonder följt av bankkonto och aktier
Vill ge barnen en bra start i vuxenlivet
Den vanligaste anledningen till att föräldrar sparar till sina barn är att man vill ge en bra start inför vuxenlivet. Det kan vara pengar till körkort, kontantinsats till en lägenhet eller ett startkapital som gör livet som nybliven vuxen lite enklare.
Det vanligaste tillvägagångssättet i ett barnspar är att sätta in pengar varje månad som inte är barnbidraget. Det uppger 62 procent. 29 procent sätter in pengar som barnet fått i present eller gåva, 23 procent sätter in barnbidraget och 15 procent sparar när man har råd och möjlighet att göra det.
Vanligaste sparformerna i ett barnspar
Sparform | Andel |
Fonder | 69 % |
Bankkonto | 48 % |
Aktier | 14 % |
Annan sparform | 2 % |
Obligationer | 1 % |
Vet ej | 1 % |
Högre barnbidrag påverkar knappt sparandet
1 mars 2018 höjdes barnbidraget med 200 kronor. Trots det är det bara var femte förälder som låtit hela eller delar av höjningen gå till att utöka barnsparandet enligt undersökningen.
Källa: Länsförsäkringar – Så sparar vi till barnen 2019
Tips när du ska spara till ditt barn
Ett barnspar handlar ofta om pengar som ska vara undanstoppade i många år. Spara därför i fonder eller aktier. Det ger bäst avkastning.
Du som är intresserad av investeringar och sparande sedan tidigare har säkert hittat en bra strategi men för dig som kanske precis fått barn eller undrar hur man bäst går tillväga kan månadssparande i fonder med låga avgifter vara ett enkelt och bra val.
Välj indexfonder med en årlig avgift på som mest 0,20-0,40 procent. Enklast är att starta upp ett automatiskt månadssparande där du fördelar det belopp du vill spara i lika delar i en Globalfond, USA-fond, Europafond, Sverigefond samt en Tillväxtmarknadsfond.
Spara i sitt egna eller barnets namn?
Många föräldrar som ska börja spara till sitt barn stöter på frågan om man ska spara i sitt eget eller barnets namn. Det är mycket en fråga om tycke och smak men det finns ett par viktiga skillnader att känna till.
Spara i sitt egna namn
- Du väljer själv när barnet ska få pengarna
- Pengarna är dina egna rent juridiskt
Spara i barnets namn
- När barnet fyller 18 år är pengarna deras
- Pengarna är under tiden barnets rent juridiskt
Som förälder behöver man alltså ta ställning till två frågor:
- Vill jag att barnet ska ha rätt till pengarna vid 18 års ålder eller vill jag som förälder själv bestämma när pengarna ska ges?
- Vill jag att barnet ska äga pengarna under tiden eller vill jag själv stå som ägare?
Här finns det inga rätt eller fel utan fundera igenom de olika alternativen och vilka konsekvenserna kan bli av de olika tillvägagångssätten.
Generellt kan man säga att det enklaste är att du startar en kapitalförsäkring (KF) om du vill spara i ditt egna namn och ett investeringssparkonto (ISK) om du vill spara i barnets namn.
Text lånad av Finansportalen
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!