Så optimerar du din privatekonomi innan året är slut

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Så optimerar du din privatekonomi innan året är slut

Årsskiftet närmar sig, och det är dags att göra en ekonomisk avstämning för att säkerställa att du går in i det nya året med ordning och reda i din privatekonomi. Några viktiga beslut och åtgärder behöver fattas innan nyår för att maximera skattefördelar och optimera dina investeringar och sparande. Här är en guide till vad du bör göra innan klockan slår midnatt den 31 december.

Se över skatten

Har du sålt en bostad, aktier eller andra värdepapper under året? Eller haft en extrainkomst? Då kan det vara klokt att se över om du betalat tillräckligt med skatt för att undvika restskatt.

  • Logga in på Skatteverkets.se och använd deras skatteuträkning för att få en preliminär bild.
     
  • Om du upptäcker att du betalat för lite skatt, kan du göra en extra inbetalning innan årsskiftet för att slippa räntekostnader. På kvarskatt över 30 000 kronor börjar kostnadsräntan beräknas från och med i mitten av februari 2025. På kvarskatt under 30 000 kronor börjar kostnadsräntan beräknas från och med i början av maj 2025.

Utnyttja avdrag

  • RUT- och ROT-avdrag: Se över dina rot- och rutavdrag och dina avdrag för grön teknik så att de hamnar på den sida av årsskiftet som du vill att de ska hamna. Om ni är två som äger bostaden arbetena gäller och ni vill omfördela avdragen mellan er, kan ni göra det i deklarationen nästa år.

    Om du vill göra avdragen i år behöver rot- och rutarbeten betalas innan årets utgång och utföras senast den 31 januari nästa år. Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som påbörjas, slutförs och betalas under året.

    Rot- och rutavdraget är max 75 000 kronor vardera per person och år. Under år 2024 kan en privatperson sammanlagt få 150 000 kronor i skattereduktion för rot- och rutarbete.
     
  • Reseavdrag: Om du pendlar till jobbet och uppfyller kraven kan du göra avdrag för resor som överstiger 11 000 kronor per år. För att beräkna sitt reseavdrag gäller det först att vara medveten om vilka resor som är möjliga att göra avdrag för. Det finns tre kriterier som måste uppfyllas för att du ska vara berättigad att göra avdrag: tidsvinst, avstånd och kostnader som överstiger 11 000 kronor.
     
  • Ränteavdraget: De räntor du betalar på dina bolån, privatlån och kreditkort minskar din skatt. Regeln är att årets räntor upp till 100 000 kronor gör att skatten reduceras med 30 procent av ränteutgiften. Över 100 000 kronor gäller 21 procent. Detta kommer förifyllt i din deklaration. Är ni två som står för ett lån kan den ena föra över skattereduktionen till den andra om hon eller han inte har betalat tillräckligt med skatt för att få göra avdraget. Vill ni göra en omfördelning redan nu kan ni meddela er bank hur ni vill fördela avdraget. Ni kan också göra det i deklarationen nästa år genom att ändra de förifyllda beloppen i punkt 8.1. Tänk på att ni måste göra det i båda era deklarationer.
     
  • Skänk en gåva till välgörenhet: Om du har möjlighet och vill kan du skänka till välgörenhet och samtidigt få skattereduktion. Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet. Du kan få skattereduktion med högst 3 000 kronor. Det motsvarar gåvor på totalt 12 000 kronor per år. För att kunna få skattereduktionen måste gåvomottagaren vara godkänd av Skatteverket, du måste ge minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle och du måste skänka minst 2 000 kronor under året.

Pensionssparande?

Om du inte får tjänstepension från din arbetsgivare eller är egen företagare får du spara privat med avdragsrätt genom att spara i en pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring. Du har rätt att göra avdrag i deklarationen med upp till 35 procent av din lön. Var uppmärksam så att ditt sparande inte påverkar din allmänna pension eller sjukpenninggrundande inkomst negativt. Du får nämligen en pensionsavsättning till din allmänna pension på inkomster upp till 51 250 kronor kronor i månaden (2024) och sjukersättning på inkomster upp till 47 750 kronor (2024). Om du inte når upp till dessa beloppsgränser resulterar ett avdragsgillt pensionssparande i att avsättningen till din allmänna pension och din sjukersättning baseras på ett lägre belopp, det vill säga att du får mindre avsatt till din allmänna pension och en lägre sjukersättning. Om du vill spara avdragsgillt till din pension i år måste du göra det innan 2024 blir 2025.

Se över dina fonder och aktier

Har du sålt aktier, fonder eller andra marknadsnoterade värdepapper i en aktiedepå under året ska du betala 30 procent i skatt på eventuell vinst. Årets vinster kan dock kvittas rakt av mot årets förluster. Har du inte sålt något med förlust kan du fundera på om du vill göra det nu för att kunna kvitta bort skatten på din vinst. Har du förluster men inga vinster att göra avdrag från får du kvitta förlusterna mot andra inkomster i inkomstslaget kapital. I tredje hand kan du medges skattereduktion för inkomst av tjänst. Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring skattar du på hela innehavet varje år och beskattas därför inte när du säljer värdepapper. Du kan inte heller göra några förlustavdrag.

Jämkning inför 2025

Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten krävs att din inkomst är lika stor hela året, att du endast får lön från en arbetsgivare och att du inte har några avdrag utöver grundavdraget. Och i och med att många av oss har bolån och får göra ränteavdrag för dessa, så kan det vara bra att jämka. Mer pengar i plånboken direkt istället för att få återbäring året efter. Du ansöker om jämkning genom att fylla i din förväntade inkomst i en jämkningsblankett från Skatteverket.

Kom ihåg att det är du som är ansvarig för att rätt skatt dras, inte din arbetsgivare. Beslutet från Skatteverket lämnar du sedan till din arbetsgivare så att han/hon sen kan dra rätt skatt från din lön. En jämkning gäller som längst till årets slut dvs du måste göra en ny jämkning varje år.

Gör en ekonomisk sammanfattning av året

Avsluta året med en kort reflektion över din ekonomiska situation:

  • Har din budget fungerat? Hur har det gått med ditt sparande?
  • Har du nått de mål du satte upp i början av året?
  • Har du sett över några av dina avtal så att du inte betalar onödigt mycket för dem?
  • Finns det något du vill göra annorlunda nästa år?

Genom att reflektera över det gångna året får du insikter som hjälper dig att göra ännu bättre ekonomiska val framöver. Och glöm inte att fira att du har koll på din ekonomi!

Gott nytt år!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Din investeringsstil formas av ditt födelseår

Klocka 1 minuts läsning

Ekonomiska förhållanden, kulturella förändringar och teknologiska framsteg skapar betydande skillnader mellan generationer – vilket syns tydligt i våra investeringsbeslut. Morgan Housel, författare till Pengars Psykologi, menar att våra attityder til...

Föregående artikel
Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller depå?
Klocka 1 minuts läsning