Dagens industri pratade med Arturo Arques, Swedbanks privatekonom, och Ylva Yngveson, fristående privatekonom, om hur ålder och livssituation påverkar hur du bör spara. Hur mycket behöver du egentligen i buffert?
Här följer tipsen publicerade i Dagens Industri. 21 maj.
Under 30 år
Arturo Arques: ”Var prismedveten och håll igen på konsumtionen och spara eller minimera studielånen genom att arbeta extra. Kan du, försök spara till en buffert på minst två månadslöner efter skatt, cirka 40 000 – 50 000 kronor. Lämpligen på ett sparkonto så att du snabbt och enkelt kan komma åt pengarna”.
Ylva Yngveson: ”Som ung och studerande ska man ha marginal i ekonomin, men det kan vara svårt att spara. Så fort du får ett jobb, spara så mycket som möjligt. Det handlar om ett ordentligt målsparande, till bostad eller inför familjebildning. Det här är ett tillfälle när man fortfarande inte har några stora åtaganden, som knappast kommer tillbaka senare i livet. Ensamstående föräldrar kommer sämst ut i alla undersökningar. Bädda för att ha en ekonomi att stå på. Det behöver inte vara för stor vikt i aktier, pengarna ska vara i ett tillgängligt räntesparande. Starta ett pensionssparande, som är skilt från annat sparande".
30 - 45 år
Arturo Arques: ”Småbarnsåren är ofta tuffa ekonomiskt. Dra ner på sparandet men se till att du har en buffert på minst två månadslöner. Det långsiktiga sparandet bör du spara i prisvärda fonder, 3 - 5 stycken, alternativt i aktier i minst 10 - 12 olika bolag och helst från olika branscher. Du är ung kan därför ha en hög andel i aktier eller aktiefonder, beroende på riskvilja någonstans mellan 60 - 100 procent av ditt sparande".
Ylva Yngveson: ”Ju mer du binder upp din ekonomi, kanske har två bilar, ett hus, barn som ska försörjas, desto större buffert behöver du jämfört med tidigare, och kanske senare. Så håll bufferten igång. Se till att amortera för att minska sårbarheten. Pensionssparande är inte högsta prioritet om man har svårt att få pengarna att räcka, men håll igång det även om du drar ner beloppet".
45 - 60 år
Arturo Arques: ”Du har nu förmodligen en högre lön, barnen kanske sommarjobbar eller jobbar extra. Nu kan du börja öka ditt sparande igen. Du har fortfarande långt kvar till pension och kan bibehålla en hög andel aktier/aktiefonder”.
Ylva Yngveson: ”Håll bufferten igång. Kanske kan du börja spara till barn om det går. Jag tycker inte att det är självklart att man ska göra det med en gång när de föds. Spara på aktiemarknaden. Kanske dags att öka pensionssparandet igen. Det kan vara bra att ha olika sorters sparande, till exempel ett ISK med aktier och fonder och en traditionell kapitalförsäkring. Fortsatt att amortera men se det inte som det enda sparandet”.
60+
Arturo Arques: ”Nu närmar sig pensionen. Börja dra ner risken genom att minska andelen aktier eller aktiefonder till 40 – 70 procent beroende på riskvilja. Tänk på att du sannolikt kommer att leva minst 20 – 30 år till. Dra därför inte ner aktieandelen för mycket.”
Ylva Yngveson: ”Se till att ha en balans mellan lån och sparande. Det är inte säkert att det går att låna som pensionär, när man har en lägre inkomst. Har man bara amorterat har man inte så lätt att få loss pengar för att göra saker. Målet för sparandet är att det ska vara som högst precis innan man går i pension. Ha sparandet i olika potter. En del kan vara kvar i aktier, pensionstiden kan vara lång. Efter pensionering: Använd ditt sparande!"
Ett bra tips är att ha din buffert på ett sparkonto med ränta. Storbankerna ger ingen ränta med det finns ett antal nischbanker som ger ränta. Glöm inte insättningsgarantin!
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
MedMera Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!