Så sparar du i orostider
Sensommaren är här och även om du kanske känner dig redo för att möta hösten med ny energi så kanske du också känner ett visst mått av oro? Mitt i den svenska sommarfriden har vi upplevt hoten från omvärlden påtagligare än på länge.
Värmerekord i London, översvämningar i Pakistan och extremtorka på många platser. Lägg där till kriget i Ukraina, skenande inflation, stigande räntor och en lång period av en kraftigt fallande börs.
Det råder helt enkelt extrema tider just nu och i den kontexten känns det kanske nästan konstigt att tänka på hur du ska spara?
Men hur märkligt det än kan låta så bör du faktiskt, även under perioder när det ser nattsvart ut, fortsätta att tänka långsiktigt. Kom ihåg att ditt sparkapital har möjlighet att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Det gäller inte minst när det kommer till att motverka klimathotet.
Historien har visat oss att vissa kriser, så som exempelvis krig och ekonomiska kollapser, med tiden går över. Men den kris vi nu upplever i samband med växthuseffekten är något helt annat. Det är en global kris som tyvärr riskerar att bara bli värre och värre om vi inte väljer att agera och tar den på allvar.
De extremväder som vi sett under sommaren kommer troligtvis behöva bli en del av vår vardag i framtiden. Det konstaterade världsmetereologiska organisationen WMO:s chef Peterri Talas, nyligen. Forskningen tyder på att perioderna med torka och hetta kommer att bli både fler och pågå längre.
Det kan kanske kännas hopplöst med dessa ödesrapporter – men det är det inte. Som ett exempel har FN:s klimatpanel kunnat fastställa att de är just vi människor (och ingenting annat) som är den främsta bakomliggande orsaken till de klimatförändringar som vi nu ser. Tråkigt förstås, men det positiva i den slutsatsen är att den betyder att vi har möjlighet att göra skillnad för framtiden. Vi behöver ställa om och förändra vårt sätt att leva och konsumera.
Så vad kan du som sparare göra?
Jo, investera i de verksamheter som aktivt bidrar till att motverka klimatförändringarna. Det kan vara genom att spara i enskilda aktier eller i fonder som är inriktade mot hållbarhet.
Vi ser tydligt att ett växande engagemang och tydliga riktlinjer bidrar till ny teknik och minskande utsläpp inom transport, industri och andra sektorer.
Genom bland annat EU:s direktiv finns jämförbara definitioner och redovisningskrav på sådant som Hållbarhetsrisker, som visar hur företagets hållbarhetspolicy kan påverka dess framtida värde, och Påverkan på hållbarhet, som visar hur företaget kan ha negativ miljömässig påverkan. Transparensen ger dig som sparare ökade möjligheter att genom dina investeringar stödja företag som bedriver och vill utveckla en hållbar verksamhet.
Flertalet gånger och inte minst under pandemin fick vi bevisat för oss att det inte råder någon motsägelse mellan hållbara investeringar och avkastning. Snarare tvärtom. Dessutom minskar hållbarhetsprofilen riskerna i sparandet. Investerare ställer allt högre krav på miljömässig- och social hänsyn. De bolag och verksamheter som inte ställer om har en finansiell risk genom att det påverkar bolagens intäkter och kan leda till försämrad lönsamhet och minskad avkastning.
Spararnas ökande fokus på hållbarhet ger samtidigt pensionsbolag och fondförvaltare kraft att höja kravet på företag att arbeta mot hållbarhet genom att styra investeringsströmmarna mot hållbara verksamheter. Visste du till exempel att svenska företag avsätter omkring 600 miljoner kronor till sina anställdas tjänstepensioner – varje dag? Detta ger en enorm påverkanskraft. Du som individ har med andra ord möjlighet att göra skillnad – och inte bara genom de beslut du fattar i din vardag kring t ex din konsumtion och levnadsvanor utan genom valen du gör för ditt sparande.
Kort sagt: om du inte redan gör det, ta en extra titt på sparande i hållbar utveckling. Shoka Åhrman sparekonom SPP & Storebrand
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
MedMera Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!